PİYASALAR

  • BIST 1009722.090.8%
  • ALTIN2428.571-0.03%
  • DOLAR32.52-0.1%
  • EURO34.8-0.22%
  • STERLİN40.476-0.17%
  1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Medya Okuryazarlığı dersi, İletişimcilerin hakkı!
Medya Okuryazarlığı dersi, İletişimcilerin hakkı!

Medya Okuryazarlığı dersi, İletişimcilerin hakkı!

Medya Okuryazarlığı dersini formasyonlu iletişimciler vermelidir. Üniversitelerin İletişim Fakültelerinin her yıl binlerce Pedagojik Formasyon sahibi mezun vermesine rağmen, Medya Okuryazarlığı dersinin sürecinin kontrolü hâlâ başka alan mezunlarında bulunuyor.

A+A-

Küreselleşen, her gün biraz daha değişen/gelişen dünyanın eğitim dili de, eğitim ihtiyaçları da elbette değişiyor ve değişmektedir, Çünkü değişimin kendisi her zaman olacaktır ve kaçınılmazdır.

indir-(1)-002.jpg
Ülkemizin de değişime ayak uydurması gerekiyor. Alanında uzmanların olmadığı hangi mevzuda başarılı olunabilir ki! Nitekim Medya Okuryazarlığı dersi konusunda da MEB, başarılı olamamıştır. Çünkü dersi alanının uzmanları değil sıradan medya tüketici olan öğretmenlerce okutmuştur.


medya-okuryazarligi.jpg
Medya Okuryazarlığı dersini neden formasyonlu iletişimciler vermeli?
Medya okuryazarlığı dersinin içeriğine bakıldığında, İletişime Giriş, Kitle İletişimi, Medya, Televizyon, Aile, Çocuk ve Televizyon, Radyo, Gazete ve Dergi, İnternet konu başlıklarından oluşmuştur. Medya Okuryazarı olmak, basit anlamda kitle iletişim araçlarını “okuyabilmek” için gereken eleştirel düşünme becerilerine sahip olmak olarak da tanımlanabilir. İlköğretim ve ortaöğretimdeki öğrencilerin medyayı doğru okumalarında “Medya Okuryazarlığı” çok önemli olmakla birlikte medya kültürünün kendisi güçlü bir pedagoji biçimidir.
 Bu güçlü pedagoji biçimiyle iletişim formasyonlu iletişimcilerin dersi vermesi dersin gerçek amacını bulması bakımından çok önemli.


Bir iletişim fakültesi mezunu 4/5 yıllık eğitimi boyunca Medya Okuryazarlığı dersinin içeriğini her manada analiz etmekte, ayrıntılı olarak görmektedir. İletişim Bilimine Giriş adı verilen temel oluşturan dersten itibaren, Kitle İletişim Kuramları, Medya Okuryazarlığı, İletişim Etiği, İletişim Hukuku, Alternatif Medya, Yeni Medya, Etkileşimli Medya Tasarımı, Medya ve Toplum, Kitle İletişim Sistemleri, Haber Yazım Teknikleri, Film Analizi, Reklamcılık, TV uygulamaları vb. birçok ders almakta iletişimin başlamasından harmanlanıp sunulmasına ve o aşamalarda neler olduğuna ilişkin her şeyi 4/5 yıl boyunca gerek teorik gerek uygulamalı olarak görmektedir. Tüm iletişim mezunlarının transkrip bilgilerine bakıldığında bu söylediklerimiz rahatlıkla anlaşılacaktır.
medya_2.jpg

Kitle iletişim araçlarının gelişimine paralel olarak iletişim kanallarının çeşitlenmesi, doğru bilgiye nasıl ulaşılacağına dair sorunları da oluşturuyor. Elektronik medyanın teknolojiden aldığı destekle kullanıma sunduğu kanalların çeşitliliği, her yaştaki insanmızı kendine çeken bir cazibe merkezi oluşturuyor. Bu yoğun bilgi bombardımanı altında, özellikle çocuklarımız, sunulanı bilinçsizce alıyor ve o oranda da etkileniyor. Çeşitli yayınlar evimizin içine kadar gelerek, insanlarımızın etkiye açık birer alıcıya dönüşmesine neden oluyor.

Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde TV izlenme oranı günde ortalama 4-5 saat. Bir kişi yılın %19'unda TV izliyor. Çocukların ekranda izlediğini, "gerçeklik" ve "kurgu" bakımından ayırt etme becerisini de kazanacakları Medya Okuryazarlığı dersinde, medyanın olayları ve olguları nasıl ve neden belli yönleriyle yansıttığı çocuklara anlatılıyor. Bu derste insanımız ilköğretim çağından başlayarak medyaya eleştirel bakabilen, bilinçli alıcılar olarak yetiştirilecek.

1960'lı yıllarda Galatasaray Lisesi'nin ilkokul bölümünde,medya eğitimin bir parçasıydı. Öğretmenlerimiz bize, gazetelerdeki haber ve köşe yazılarını doğru değerlendirmeyi, yani doğru okuryazarlığı öğretirdi. 

indir-001.jpg

Medya Okuryazarlığı Nedir?
 Medya okuryazarlığı, kitle iletişim araçları yoluyla elde edinilen mesajları çözümleme, değerlendirme ve iletme yeteneğidir. Günümüzde daha çok medyayı çözümleyebilme konusu üzerinde durulmaktadır. Medya okuryazarlığı, izleyicinin medya iletilerini doğru okuması ve kendi iletilerini üretebilmesi için katkıda bulunur.
Medya okuryazarlığındaki temel amaçlar; medyanın ilettiği mesajların doğru okunması, kişiye medyanın sunduğu dünyanın gerçek olmayabileceğini anlatması, medyanın yönetme fonksiyonun da olduğunun farkına varması gibi hedefleri içermektedir. Yani medya okuryazarlığı eğitimi medyayı doğru okuyan, çözümleyen, kitle iletişim araçlarından gelen iletilere eleştirel bakan bireyler yetiştirmeyi amaçlar.
Medyanın iletileri ve reklamları çocukların dikkatini çekmek için yapması ülkemizde çocuklar için medya okuryazarlığı eğitimini zorunlu hale getirmiştir. Çocuklar medya okuryazarlığı hakkında ne kadar bilgiye sahip olursa medyada gördüğü iletileri okumaları ve kendi içlerinde eleştirmeleri de kolay olacaktır bu sebeple 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından seçmeli Medya Okuryazarlığı dersi okutulmaya başlanılmıştır.
Bu nedenlerle çocukların ve yetişkinlerin medyayı doğru okuyan, kendilerine iletilen mesajları belirli bir süzgeçten geçiren, medya kurumlarının işleyişini bilip, doğruyu yanlışı ayırt edebilen kitleler oluşturmak amacıyla ülkemizde birçok dernek kuruldu.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.