PİYASALAR

  • BIST 1009135.110.61%
  • ALTIN2324.1360.75%
  • DOLAR32.3650.1%
  • EURO34.955-0.35%
  • STERLİN40.936-0.35%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Masum gördüğümüz ve adeta tüketimimizin vazgeçilmezi olan 'şeker' zararlı mı?
Masum gördüğümüz ve adeta tüketimimizin vazgeçilmezi olan 'şeker' zararlı mı?

Masum gördüğümüz ve adeta tüketimimizin vazgeçilmezi olan 'şeker' zararlı mı?

Geceleri daha rahat uyumak, gün boyu zihni daha verimli kullanmak, dikkat dağınıklığını önlemek, hafızayı kuvvetlendirmek, kendini sürekli enerjik ve zinde hissetmek… Kulağa çok tatlı geliyor değil mi? O halde şimdi o küp şekeri bırak ve kaşığını bardaktan yavaşça çıkar.

A+A-

Şeker bizler için neredeyse vazgeçilmez bir besin. Doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunan şekere metabolik olarak ihtiyacımız var. Bunun haricinde de çikolata, tatlı ürünleri ve bilimum abur cubur diye nitelendirilen yiyeceklerimizde bulunan şeker bize tüketimi sayesinde keyif veriyor, ancak hereyin fazlasının zarar olması gibi masu beyaz dostumuz da aynı özelliğe sahip,özellikle doğal hali esmer olan toz şekerin fazlasıyla tüketilmesi vücudumuzda önünü alamayacağımız tahribatlara neden oluyor.

ŞEKERİN ZARARLARI NELERDİR?
şeker tüketiminin aşırıya kaçması, fiziksel olmasıyla birlikte metabolik olarak da bizlere zarar vermektedir. Günümüzde maalesef günde fazlasıyla şeker tüketimine maruz kalıyoruz. İnsanlar genellikle sadece şekerden ekstra 500 kalori almaktadır. "500 kalori nasılsa az ne olacak sanki?" diyebiliriz ancak şekerin fazla tüketilmesi küçümsenebilecek kadar az yan etkiye sebep olmuyor.

- Şekerin fazlaca tüketimi kalbi yorar. Verir Fazladan şeker tüketimi kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Elde edilen verilere göre şeker kalbin pompalama mekanizmasını etkilemekte ve kalpte arıza riskini artırmaktadır.

- Şeker göbek ve bel çevresi yağlarını artırır. Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri obezitedir. Çocuklardaki obezite vücudun belli yerlerindeki yağ birikiminin sonucudur.


 
- Şeker sessiz katildir. Obezite gibi bir çok hastalığın öncüsü olmakla beraber, sessiz katil denmesinin sebebi, hiçbir belirti olmaksızın bir anda hastalığın etkisini göstermesidir.

- Şeker bağışıklık sistemini zayıflatır. Şekerin fazlaca alımı çalışmalara göre bağışıklık sisteminin bakterilere, virüslere, parazitlere ve çeşitli mikroorganizmalara karşı mücadele yeteneğini önemli ölçüde zaafa uğratmaktadır.

- Şeker ve alkol vücutta karaciğere karşı aynı toksik etkiyi gösterir.Araştırmalara göre karaciğer hasarı aşırı kalori ya da kilo artışı olmadan da ortaya çıkabilmektedir.

- Şeker kronik hastalıkların öncüsüdür. Fazla miktarda ve sürekli şeker tüketimi kandaki insülin miktarını artırır. İnsülin pankreas tarafından kan şekerini artırmak için salgılanan bir hormondur. Şeker ne kadar fazla tüketilirse pankreas o kadar insülin salgılar.

Ayrıca bir kanıya göre kanser hücrelerinin en önemli besin kaynağının şeker olduğu söylenirken, vücutta bulunabilecek iyi huylu bir hücrenin kanser hücresine dönüşebileceği belirtiliyor.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.