PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2324.3190.76%
  • DOLAR32.3630.11%
  • EURO34.949-0.33%
  • STERLİN40.926-0.32%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Mangal ateşi kanser riskini artıyor
Mangal ateşi kanser riskini artıyor

Mangal ateşi kanser riskini artıyor

'Mangal ateşi kanser riskini artırıyor. Çünkü mangal ateşinde yanan et; mide, pankreas ve kalın bağırsak kanserine neden oluyor'

A+A-

Kalın bağırsak kanserinden korunmak için beslenme kadar pişirme biçimi de önemli.

50 yaşından sonra sıklıkla görülen kalın bağırsak kanseri ile ilgili, Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan bilgi verdi:

Kalın bağırsak kanserleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi sağlık sorunları oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre en sık görülen ilk beş kanser arasında yer alan bu kanser için erkek ve kadınlardaki kanserden ölümlerde üçüncü sırada.

Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 50 yaşından sonra gözlenir. Ortalama görülme yaşı 63'tür. Kadın erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur.

“Kanser lenf bezlerine yayılabilir”

Kalın bağırsak kanseri; bağırsak duvarının dışına çıktığında önce çevresindeki lenf bezlerine, daha sonra da karaciğer başta olmak üzere diğer organlara da yayılabilir. Tedavinin başarısı için 50 yaşından sonra düzenli aralıklarla bağırsakların incelenmesi gerekir. Erken evrelerde hastalıktan kurtulmak mümkün olduğu halde geç kalındığında maalesef yaşamı tehdit eden sorunlarla da karşılaşılabilir.

Kalın bağırsak kanserini önlemek için, pişirme yöntemi de çok önemlidir. Özellikle mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu kanserojenler oluşabilir. Bu kanserojenler; mide, pankreas ve kalın bağırsak kanserinin gelişmesini tetikleyebilir. Bu nedenle etin ateşe 15 cm'den yakın mesafede olmamasına dikkat edin. Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski de artar.

Ajanslar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.