PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Lübnan'da hükumet kurma çabaları
Lübnan'da hükumet kurma çabaları

Lübnan'da hükumet kurma çabaları

Saad Hariri'nin "yeni hükümetin 10 güne kadar kurulabileceğini" dile getirmesinin ardından haftalar geçmesine rağmen henüz bir ilerleme kaydedilmedi.

A+A-

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri'nin, 4 Ekim'de yeni hükümetin 10 güne kadar kurulabileceğini söylemesinin üzerinden haftalar geçmesine rağmen bakanlıkların dağılımı konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle hükümet bir türlü kurulamıyor.


Başbakan Hariri 4 Ekim'de yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, yeni hükümetin bir hafta ila 10 gün içinde kurulacağından emin olduğunu belirterek, siyasi güçler arasındaki bakanlıkların dağılımına ilişkin düğümlerin çözülme yolunda olduğunu söylemişti.


HARİRİ'DEN "FEDAKARLIK" ÇAĞRISI


Lübnan ekonomisinde "tehlike çanlarının çaldığı" uyarısında bulunan Hariri, ülkesinin ulusal çıkarları için birkaç bakanlıktan vazgeçmeye hazır olduğunu vurgulamış ve bütün siyasi partileri de fedakârlık yapmaya davet etmişti.
Hariri'nin basın ofisinden 9 Ekim'de yapılan yazılı açıklamada da Başbakan'ın 10 güne kadar yeni hükümetin kurulacağını belirttiği aktarılmıştı.


Açıklamada ayrıca Hariri'nin, hükümeti kurma konusunda başarısız olması halinde bu görevi yeniden kabul etmeyeceği vurgulanmıştı.


Ancak 4 Ekim ve 9 Ekim tarihlerinde belirlenen sürelerin üzerinden günler hatta haftalar geçmesine rağmen Hariri ve diğer siyasi güçlerden gelen açıklamalarda, "yeni hükümetin birkaç gün içinde kurulacağı" yönünde ifadeler kullanılmaya devam ediliyor.


HÜKÜMET KURULMASI ÖNÜNDEKİ "KÜÇÜK" SORUN


Hariri, son olarak geçen cumartesi günü yaptığı açıklamada yeni hükümet için kabine listesini "bir kaç gün içinde" Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a sunabileceği ve yeni hükümetin önünde çözümü kolay birkaç "küçük" sorundan başka bir engelin kalmadığını söyledi.


Başbakan Hariri'nin son açıklamasında dile getirdiği sorun ise Şii 8 Mart Bloku'na yakın Sünni milletvekillerinin hükümette temsiliyet talebi olarak yorumlanmıştı.


Bu bağlamda Meclis Başkanı Nebih Berri'nin bugün söz konusu Sünni vekillerle bu konuyu görüşmek üzere bir araya gelmesi bekleniyor.


Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 6 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerin ardından Başbakan Hariri'yi 24 Mayıs'ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti. Ancak siyasi taraflar arasında başta bakanlıkların paylaşılması olmak üzere yaşanan birtakım sorunlar nedeniyle aylardır hükümet kurulamıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.