PİYASALAR

  • BIST 1009051.72.78%
  • ALTIN2297.8230.96%
  • DOLAR32.3150.2%
  • EURO35.093-0.01%
  • STERLİN41.0290.5%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. 'Lefke Bezi' Rus firmalarının radarına girdi
'Lefke Bezi' Rus firmalarının radarına girdi

'Lefke Bezi' Rus firmalarının radarına girdi

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 1900'lü yılların başından itibaren dokunan ancak 1980'li yıllarda fabrikasyona yenilen, son senelerde açılan kurslarla yeniden canlandırılan "Lefke bezi", Rus firmalarının ilgisini çekti.

A+A-

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 1900'lü yılların başından itibaren dokunan ancak 1980'li yıllarda fabrikasyona yenilen, son yıllarda açılan kurslarla yeniden canlandırılan ve ilçenin eski adıyla anılan "Lefke bezi", Rus firmalarının ilgi alanına girdi.

'Lefke bezi' dokumacılığını yeniden canlandırıyorlar

Rusya'da geçen hafta gerçekleştirilen "EthnoModa Festival of Young Designers (Genç Tasarımcıların EthnoModa Festivali) etkinliğinde görücüye çıkan Lefke bezi, jüri heyeti tarafından en beğenilen tasarımlar arasında seçildi. Festivalin ardından bazı Rus firmaları, Osmaneli Belediyesi ile temasa geçerek Lefke bezi ürünlerinden numune istedi.
Osmaneli Belediyesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, İŞKUR ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün iş birliğinde yürütülen ''Lefke Bezi Dokuma Eğitim Projesi" kapsamında ''Kadınlarımız Lefke bezine can verecek'' sloganıyla açılan kurslarda, tezgahlarda dokunan Lefke bezinden peşkir, peştemal ve "Kayı" logolu anahtarlık gibi hediyelik eşyalar üretiliyor.

fswgf.jpg

"İlçenin tarihi en eski bezi"
Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Lefke bezinin tarihinin Roma dönemi öncesine dayandığını hatırlattı. Şahin, pamuktan imal edilen bezin 40 yıl öncesine kadar ilçede kullanılan bir ürün olduğunu belirterek, "Sonradan kaybolan bir ürün oldu. Dolayısıyla bunu tekrar ayağa kaldırmayı düşündük. 'Lefke bezi, Osmaneli'nin tarihi en eski giysisidir' diyebiliriz." ifadesini kullandı.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.