PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2429.254-0.19%
  • DOLAR32.5520.19%
  • EURO34.8810.59%
  • STERLİN40.5440.81%
  1. HABERLER

  2. BİLİM-TEKNOLOJİ

  3. Kuantum Bilgisayarı
Kuantum Bilgisayarı

Kuantum Bilgisayarı

Teknolojini gelişmesi ile bilişim ve teknolojiye adeta yön verecek olan kuantum bilgisayarı dünya tarafından görücüye çıktı. Son zamanlarda teknoloji haberlerinde sıklıklar rastladığımız meşhur kuantum bilgisayarı nedir? kuantum bilgisayarı nasıl çalışır?özellikleri nelerdir? ve tüm merak edilen soruları yanıtladık. Bir türlü kuantum bilgisayarının ne olduğunu anlayamadığımız şu dönemlerde bu yazımız tam da size göre!

A+A-

Nedir Bu Kuantum Bilgisayarı?

Günümüzde sıklıkla duymakta olduğumuz fakat ne olduğunu halen anlayamadığımız kuantum bilgisayarları. Peki ya soracaksınız nedir bu kuantum bilgisayarı? diye. Meraklıları için ve bilişim teknolojisine yön vereceğine inandığımız kuantum bilgisayarını araştırdık. Olaya önce her birimizin bildiği ve hemen her evde bir den fazla olan standar bilgisayarlardan başlayalım. Normal bilgisayarlar 1 ve 0 dizilerinden meydana gelmekte olan belleğe sahiptir. Bu sayılara ise bilgisayarınızda yer alan tüm bilgileri içerisinde barındırırken yapacağını her işleme izin vermektedir. Her 0 ve 1 birim için bit adı verilen bu sistemde sistem içerisinde ki değerler 1 ile 0 aralığında depolanmaktadır. Bu durum başta da belirttiğimiz gibi standart bilgisayarlarda geçerli. Gelelim gündeme bomba gibi düşen ve kafalarda bir sürü soru işareti oluşturan kuantum bilgisayarına. Kuantum bilgisayarı alışılmışın dışında farklı amaç ve niteliklere sahip işletimi ile bambaşka bir algoritmayı içerisinde barındırmaktadır. Her şeyden önce kuantum bilgisayarı 1 yada 0 ile ayarlanabileceği gibi ayrıca bu aralıklarda da yer alabilmektedir. Peki ya şimdi ne demek istedik? Tam olarak şunu belirtmek istiyorum aslında, klasik bilgisayarlarda bit kullanılırken kuantum bilgisayarında kübit birimleri depolama işlevi göstermektedir. Yani standar bilgisayarlarda 1 yada 0 depolama alanlarından biri kullanılırken, kuantum bilgisayarında 0 ve 1 aynı anda kullanılabileceği anlamına geliyor. Ancak klasik bilgisayarlar ufacık olup hemen herkesin cebinde boy gösterirken kuantum bilgisayarı henüz oldukça büyük ve kaba bir görünüme sahip.

Kuantum Bilgisayarı

 Nasıl Çalışır?

Standar bilgisayarlara göre farklı bir çalışma prensibine sahip olan kuantum bilgisayarı, ilk olarak 1995 yılında İngiliz teorik fizikçi David Deutsch tarafından ileri sürülmüştür. Deutsch, kauntum düzeyinde herhangi bir hesaplama işlemi yapabilen bir zincir oluşturmaya karar verdi ve uygulamayı faaliyete geçirdi. Oluşturmuş olduğu zincire göre bir kübit destesi ve ilk parametreler kayıt altına alınmaktadır. Hemen ardından gerekli dönüşümler mantıksal işlemler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Yapılan araştırmalara göre bilim adamları, kuantum bilgisayarının standar bilgisayarlara nazaran milyonlarca kat daha güçlü ve işlevsel olduğu yönünde. Günümüzde bir kuantum bilgisayarının çalışması için algoritmalar yazılmış ve programlama dilleri geliştirilmiştir. Halen üzerinde her geçen gün artan çalışmaları ile başta Japonya ve diğer ülkeler 200 kübit güce sahip kuantum bilgisayarını hayata sokmak istiyor.

Kuantum Bilgisayarı

Kuantum Bilgisayarı Özellikleri

  • Standar bilgisayarlar bitlerden oluşmakta olup her bit 1 yada 0 değerlerini almaktadır. Hafıza yapısını gösteren bit standart bilgisayarlar için geçerli iken, kuantum bilgisayarlarında kübit geçerlidir.
  • Tek bir kübit 1,0 yada bu iki değer arasında bir yer alabilmektedir. Bir kübit 4 kuantum çakışması durumunun herhangi birinsinde olabileceği gibi, üç kübit 8 kuantum çakışması durumundan herhangi birisinde olabilmektedir.
  • Kuantum bilgisayarlarında ki kübitler belirli kuantum mantık kapıları ile düzenlenmektedir. Bu duruma kuantum algoritması da denilmektedir.
  • Kuantum bilgisayarı sradan transistörlü elektiriksel devre akımı ile işlem esnasında veri gecikme süresi olduğundan oldukça uzun sürebilmektedir. Fiber optik bağlantılarda olduğu gibi kuantum bilgisayarında da işlemler ışık hızında tamamlayabilmesi olası bir durumdur.

Kuantum Bilgisayarı

Dünya'nın En Güçlü Kuantum Bilgisayarı Görücüye Çıktı

Daha fazla ihtimal ve kombinasyonu mümkün kılan Kuantum Bilgisayarı, verilen komut ve aldıkları kararlar bakımından çeşitlilik göstermektedir. Dünyanın ilk bilgisayarı olan ENIAC kadar büyük olmaması ile beraberinde ürettiği zaman bakımından bir hayli karışık geliyor. Gelişen teknoloji ile 1947 yılından bu yana küçülüp cebimize giren bir çok farklı bilgisayar, ilerleyen zamanlarda kuantum bilgisayarları içinde geçerli olacağı düşünülüyor.

Kuantum Bilgisayarı

Adeta bir Osmanlı Saraylarında ki avizeleri andıran sarkık, altın rengi ve karmaşık yapısı ile dikkat çekmekte olan kuantum bilgisayarı, üretilen en karmaşık bilgisayarlar arasında yer almakta olup 50 Kübit gücüne sahip olduğu söylenmektedir. Bu kuantum bilgisayarı iki veriyi aynı anda test edebilme gücüne sahip olup, süperizasyon adı verilen üstün işlem yeteneğine sahip olması ile biliniyor. Ayrıca Kübit arttıkça hesaplama gücü de artış gösteriyor. Dev bir beyaz kasanın içerisinde muhafaza edilmekte olan bu bilgisayar CES 2018 fuarında sergilenmesi için kullanıldı. IBM araştırma birimi başkan yardımcısı yaptığı açıklamada oldukça güçlü olan bu kuantum bilgisayarının fuar alanına taşınmasında manyetik, ısı ve elktronik dış etmenlere karşı oldukça zorlu olacağını açıkladı.Sektöre çalışmaları yürütmekte olan bir çok araştırmacı 50 Kübit değerinde ki bu bilgisayarın bilişim teknolojisine adeta yön vereceğini düşünüyor. Fuarda en dikkat çeken detay ise kuantum bilgisayarı için Welser'in yaptığı şu açıklama dünya basınında teknolojinin önemini bir kez daha anlatmıştır. Welser; "Dünya klasik değildir, kuantumdur. Onu taklit etmek istiyorsanız kuantum bilgisayarlara ihtiyaç duyarsınız." diyerek dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.