PİYASALAR

  • BIST 1009149.890.77%
  • ALTIN2324.750.78%
  • DOLAR32.3710.12%
  • EURO34.997-0.12%
  • STERLİN40.986-0.12%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kansızlık (anemi) nedir? Kansızlık nasıl önlenir? Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Kansızlık (anemi) nedir? Kansızlık nasıl önlenir? Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık (anemi) nedir? Kansızlık nasıl önlenir? Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık, vücudumuzda bulunan kırmızı kan hücrelerinin kabul edilen miktarın azalması ile yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, çabuk yorulma, çalışma kapasitesinde azalma, sık hastalanma ile kendisini gösteriyor. Peki, kansızlık nedir? Kansızlık nasıl önlenir? İşte, anemi ile ilgili bilinmesi gerekenler.

A+A-

Kansızlığa yol açan farklı nedenler vardır ve belirtilerine dikkat etmek gerekir ki tedavi için vakit kaybetmeden harekete geçilebilsin.

Kansızlık Neden Olur?

3

1. Demir eksikliği
Kansızlığın en yaygın sebeplerinden biri şüphesiz demir eksikliğidir. Eğer vücudunuzda yeterli miktarda demir yoksa kırmızı kan hücreleri vücut için gerekli olan hemoglobini üretemez. Peki demir eksikliği hangi sebeplerle ortaya çıkmaktadır? Eğer demir eksikliğinin sebebi tespit edilirse kansızlık da kolaylıkla tedavi edilebilir. Demir eksikliğinin sebepleri:

Hamilelik: Hamilelik döneminde demir eksikliğinin ortaya çıkması çok olağan bir durumdur. Çünkü hamilelik döneminde vücut hem bebeğin hem de anne adayının yeterli oksijeni ve besini alabilmesi için ekstra demire ihtiyaç duyar. Bu yüzden hamile kadınların birçoğu gebeliğin 20. haftasından sonra demir takviyesi almaya başlar.

Mide ya da bağırsakta kanama: Sindirimin başlıca organları mide ve bağırsaklardır. Mide ve bağırsaklarda görülen kanamaya genellikle non steroidal antienflamatuar ilaçlar, aspirin ya da ibuprofen gibi ağrı kesici ve intihap önleyici ilaçların uzun süreli kullanımı sebep olmaktadır. Ayrıca mide ülserleri de kanamaya sebep olabilir. Bu durum, yaşanan kan kaybından ötürü demir eksikliği anemisine sebep olarak kansızlığa yol açabilir.

Beslenme şekli: Beslenme şekli yani demir yönünden zengin gıdalar tüketmemek demir eksikliğine sebep olabilir. Sadece demir eksikliği yönünden yetersiz gıdalar almak tabii ki demir eksikliği anemisine yol açmaz ancak uzun süre tek taraflı beslenmek ve demir içeren besinler tüketmemek kansızlığa yol açabilir. Yapılan araştırmalar vejetaryenlerin et tüketmedikleri için anemiye yakalanma risklerinin daha fazla oluğunu göstermiştir.

2. B-12 vitamini eksikliği

1

Vücudun demir gibi kırmızı kan hücreleri üretebilmesi için Folik asit ve B-12 vitaminine de ihtiyacı vardır. Kansızlığın yol açtığı hastalıkların başında demir eksikliği anemisi ve B-12 vitamini eksikliği anemisi gelir. Eğer B-12 ve folik asit bakımından zengin gıdalar tüketmiyorsanız kırmızı kan hücrelerinin yeterli miktarda üretilmesine de engel oluyorsunuz demektir. Bazı kişilerde durum daha farklı olabilir. Kişi aslında yeterince B-12 vitamini alır ancak vücudu bir şekilde bu vitamini işleyemez. Bu durumda yine B-12 vitamin eksikliği anemisinin ortaya çıkması kaçınılmaz olur.

3. Kronik hastalıklar
Kronik böbrek hastalarının pek çoğunda demir eksikliği anemisi ile karşılaşılmaktadır. Bu yüzden hekimler genellikle böbrek hastalarına demir takviyesi yapmayı uygun görürler. Diğer kırmızı kan hücrelerinin üretimini yavaşlatan kronik hastalıklar ise; kanser hastalıkları, romatoid artrit, HIV/AIDS, lupus ve Crohn hastalığıdır. Kansızlığın diğer nedenleri; regl dönemi, kemik iliği hastalığı ve hücresel sorunlar, hemolitik ve aplastiktir.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık baş döndürür mü? Bu soruyu evet olarak cevaplayabiliriz. Kansızlık hemoglobin seviyesinde düşüşe sebep olduğu için özellikle halsizlikle birlikte baş dönmesi de çok sık görülmektedir. Peki kansızlık kilo yapar mı? Kansızlık yaşayan kişilerde havadan sağlanan oksijen verimli kullanılmadığı için tüketilen besinlere dikkat edilse ya da diyet yapılsa bile yağ yakmada bazı zorluklar meydana gelebilir. Bu yüzden özellikle diyet yapan hastaların mutlaka bir diyetisyen yardımıyla zayıflamaları gereklidir. Kansızlığın belirtilerinin birkaçından bile muzdaripseniz vakit kaybetmeden bir dahiliye uzmanına başvurun.

  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Çabuk öfkelenme
  • Depresyon
  • Göz beyazında sarama
  • Kalp çarpıntısı
  • Baş dönmesi
  • Cinsel isteksizlik
  • Nefes darlığı
  • Çabuk yorulma
  • Güçsüzlük
  • Uyku hali
  • Kemik ve eklemlerde ağrı
  • Unutkanlık
  • Tırnaklarda incelme ve saç dökülmesi
  • Kış aylarında artan el ve ayaklarda üşüme
  • Baş ağrısı
  • Göğüs ağrısı
  • Ayaklara kramp girmesi
  • Adet düzensizliği
  • Boğaz ağrısı
  • Bebeklerde ve çocuklarda büyüme geriliği
  • El ve ayakların devamlı soğuk olması
  • Hızlı ve düzensiz kalp atışı
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Hiperaktivite

 

ANEMİ NASIL ANLAŞILIR?

Kansızlığın birçok belirtisi var. Halsizlik, yorgunluk, hafif bir eforla bile ortaya çıkan nefes darlığı ya da kalp çarpıntıları en sık görülen işaretler.

Unutkanlık, uyku sorunları, saç dökülmeleri, tırnaklarda çatlamalar veya çukurlaşmalar, ağız köşelerinde yaralar, dilde aşırı kırmızılaşma ve düzleşme de önemli belirtiler.

Demir eksikliği bu genç hanımların öğrenmelerini, anlamalarını, okul başarılarını da önemli ölçüde etkiliyor. Demir ve B12 eksikliği olan annelerin doğuracağı bebekler de kansız oluyor. B12 vitamini eksikliği ile birlikte olan kansızlık sorununda unutkanlık, el ve ayak yanmaları, uyuşmaları, kramplar ve benzeri sorunlara da sık rastlanıyor.

ANEMİ NASIL ÖNLENİR?

Yıllık sağlık kontrolleri yapılırken özellikle doğurganlık çağındaki her kadına ve mümkünse herkese demir, B12 vitamini ve folik asit rezervleri yönünden de incelemeler yapmakta fayda var.

Sadece demire bakmak da yetmiyor. Ferritin, demir bağlama kapasitesi ve transferrinsatürasyonu testlerini de yaptırmanız gerekiyor. Bu bilgileri lütfen bir kenara not edin ve bir sonraki sağlık değerlendirmenizi yapacak doktora iletin.

Beslenmenizde mutlaka demir zengini besinler (kırmızı et, karaciğer, dalak, bakliyat, yeşil yapraklı sebzeler), B12 ve folik asit zengini yiyecekler (hayvansal ürünler, ceviz, bakliyat) yer alsın.

 

Kansızlık Nasıl Tedavi Edilir?

kansizlik-nedenleri-tedavisi

Kansızlık tanısı sonrası doktorunuz sizden çeşitli taviyeler almanızı ve yeme alışkanlıklarınızı değiştirmenizi, belli bir diyet uygulmanızı isteyebilir.

1. Demir takviyesi
Kansızlık için uygulanan tedavi genellikle kansızlığın sebeplerine göre farklılık göstermektedir. Kansızlık nasıl giderilir? Kansızlığın en yaygın sebebi demir eksikliği olduğu için hekimler öncelikle kişiye demir takviyesi yaparak hemoglobin seviyelerini artırmayı uygun görürler. Demir takviyesi hastaya damar yoluyla da verilebilir ya da demir tabletleri kullanılarak da tedavi uygulanabilir.

2. Diyet
Kansızlık problemi ile karşı karşıya kalan hastalar mutlaka demir içeren yiyeceklere ağırlık vererek bir diyet programı oluşturmalılar. Kansızlık için ne yemeli? Demir içeren en faydalı besinler; yumurta, kırmızı et, pekmez, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, fındık ve kuru baklagillerdir. Bu besinler yeterli miktarda tüketildiğinde hemoglobin seviyelerinde kısa sürede artış görülür. Eğer kendiniz bir diyet programı oluşturmakta zorlanıyorsanız bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Çünkü demir takviyesi yaparken yanlış tercih ettiğiniz diğer besinler demir emilimini azaltabilir. Örneğin fazla kalsiyum içeren besinler demir emilimini azalttığı için tedavi süresince az miktarda alınmalıdır.

3. Vitamin ve folik asit takviyesi
Eğer kişide B-12 vitamin eksikliği anemisi mevcutsa B-12 enjeksiyonu ile tedavi edilerek bu eksiklik giderilebilir. B vitamini "hydroxocobalamine" denilen bir madde görünümündedir. B-12 vitamini süt, et, yumurta ve somon balığında bol miktarda bulunur. Ayrıca veganlar ve vejetaryenler için özel olarak üretilmiş tabletler, güçlendirilmiş tahıllar ve soya ürünleri takviyesi kullanılması gerekebilir. Ayrıca C vitamini tüketimi de demirin vücutta tutulumunu artırır. Bu yüzden C vitamini alımına da dikkat edilmelidir. Folat eksikliği yüzünden kansızlık yaşayan kişilere de folik asit tabletleri reçete edilir. Folik asit genelde B-12 ile beraber reçete edilir. Folat tabletleri ile birlikte folat bakımından zengin gıdalar tüketmek de önemlidir. Bu gıdalar; yeşil lahana, brokoli, bakliyatlar, fındık ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.