PİYASALAR

  • BIST 1009645.020%
  • ALTIN2430.3660.04%
  • DOLAR32.5290.08%
  • EURO34.8650.09%
  • STERLİN40.5030.07%
  1. HABERLER

  2. KADIN

  3. Kadınların en büyük sorunu işsizlik değil
Kadınların en büyük sorunu işsizlik değil

Kadınların en büyük sorunu işsizlik değil

A+A-

Kadir Has Üniversitesi tarafından her yıl gerçekleştirilen 'Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırması'nın 2017 yılı sonuçlarına göre kadının en büyük sorunu şiddet.

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi tarafından her yıl gerçekleştirilen 'Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması'nın 2017 yılı sonuçlarına göre kadının en büyük sorununu 'şiddet' oluşturuyor. Şiddeti 'işsizlik' ve 'eğitimsizlik' izliyor.

23 ilde, kadın ve erkek bin 216 kişi ile gerçekleştirilen araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.
 
En büyük sorun hala şiddet
2015 yılından bu yana istikrarlı bir düşüş seyri gösterse de Türkiye genelinde kadınların en büyük sorunu yüzde 55 ile 'şiddet' oldu. Son 3 yılın en düşük seviyesinde, yüzde 55 olarak belirlenen oran 2016 yılında yüzde 77,8; 2015 yılında ise yüzde 86,6'lık bir kesimin en önemli sorunuydu.
Türkiye'deki kadınların en önemli sorunu listesinde yüzde 12 ile işsizlik, yüzde 11 ile eğitimsizlik izliyor.
18 yaşından küçük çocukların evlendirilmesine büyük oranda karşı çıkılıyor
Araştırmada, '18 yaşından küçük çocukların evlendirilmesi' ile ilgili soruya, katılımcıların yaklaşık yüzde 70'İ "Hiçbir şart altında evlendirilmemelidir" cevabını verdi. Geçen yıl yüzde 75 olarak gerçekleşen oranda yüzde 5'lik düşüş göze çarpıyor.
Çocuk işçiliğine karşı çıkılıyor ama evde kız çocuklarının çalışması uygun görülüyor
Katılımcılara yönelik, 14 yaş ve altı çocuklar için hangi davranışların uygun olup olmadığına dair soruya "ev dışında bir işte çalışması" seçeneğine yüzde 88 oranında "çocuk için uygun değil" denildi. Katılımcıların verdiği cevaplardan kız çocuklarının ev işlerine daha uygun görüldüğü sonuçlar arasında yer alırken, erkek çocukların ev işlerine dahil edilmediği saptandı.
 
Kadınların yüzde 75'i çalışmıyor
Araştırmaya katılan kadınların yüzde 25'i aktif olarak iş yaşamında varlık gösteriyorken, yüzde 34'ü geçmişte çalıştığını, yüzde 41'i ise hayatında hiç çalışmadığını ifade ediyor.
Çalışmayı bırakan kadınların iş yaşamından neden ayrıldığı sorusuna verilen en önemli cevap "evlilik ve ev işi sorumlulukları" olarak kayda geçiyor.
 
Boşanmak için aile içi şiddet yeterli sebep
Katılımcıların yüzde 74'ü aile içi şiddetin boşanmak için yeterli bir sebep olduğunu söylerken, bu oran geçen yıla göre yüzde 11 artış göstererek kadınlarda yüzde 78, erkeklerde ise yüzde 70 olarak gerçekleşti.
"Erkek ailenin dirlik düzeni için zaman zaman şiddete başvurabilir" seçeneğine olumlu yaklaşan katılımcıların oranı geçtiğimiz yıl yüzde 14,4 iken bu yıl yüzde 11'e düştü.
Araştırmaya katılanlar hayattan memnun
Araştırmaya katılanların çoğu hayatlarından genelde memnun olduklarını belirtirken, bu memnuniyetin kaynağının eşlerden ve arkadaşlardan duyulan memnuniyet olduğu görülüyor.
Kadınlar, erkeklere göre hayattan daha fazla memnunken, ilişki memnuniyeti açısından kadınlar, erkeklere göre eş, kayınvalide ve kayınpederlerinden daha az memnunlar.
En fazla aile üyelerimize güveniyoruz
Katılımcıların güven sorularına verdikleri yanıtlarda ise, en fazla güvenin aile üyelerine duyulduğu gözlemlendi. Aile dışı kişilere duyulan güven sıralamasında ilk sırayı asker ve polis paylaşıyor.
Kadınlar siyasette kadınları destekliyor
Ankette bu yıl ilk kez sorulan iki soruya gelen cevapların ülke kadınlarının siyasi liderlik noktalarında kadınları görmeyi onayladığını ve tercih edebileceğini gösterdi. "Bir kadın sizin görüşlerinizi savunan bir partinin lideri olsa, o partiye oy verir misiniz?" sorusuna kadın katılımcıların yüzde 81'i "evet" derken; erkek katılımcılarda aynı oran yüzde 73 oldu.
Yenikapı Haber/ Sümeyye Soylu
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.