PİYASALAR

  • BIST 1009069.65-0.11%
  • ALTIN2324.8470.78%
  • DOLAR32.370.12%
  • EURO34.967-0.31%
  • STERLİN40.928-0.31%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 'Kabinede Meclis'ten de isimler olabilir'
'Kabinede Meclis'ten de isimler olabilir'

'Kabinede Meclis'ten de isimler olabilir'

AK Parti Grubu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

A+A-

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

"Milletvekillerimize 5 yıl boyunca yapacakları çalışmalarda başarılar diliyorum. AK Parti grubunda görev almış tüm arkadaşlarımıza ülkemize ve milletimize yaptıkları hizmetler için şükranlarımı sunuyorum. 

Milletvekili seçimlerinde yüzde 42,56'lık bir oran elde ettik. Meclis'te bu dönemde çoğunluğu sağlayamasak da en büyük grup durumundayız. Cumhur İttifakı olarak 344'le MHP ile Meclis'te yüzde 57'lik bir çoğunluğa sahibiz. 7 Haziran 2015 hariç Melcis'te hep tek başımıza çoğunluğa sahip olarak yasama faaliyetlerini yürüttük. Bu seçimlerde hedeflerimizin gerisinde kalmamız daha çok çalışmamız gerektiğine işaret ediyor. Bizim milletimiz eşine az rastlanır şekilde öyle mesajlar verir ki hayran olmamak mümkün değildir. Önümüzdeki tablo şudur. Milletimiz cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 52,56 oyla bize teveccüh göstermiştir. Buna karşılık AK Parti'yi milletimiz birinci parti yapmış ama hedefin gerisinde bırakmıştır. Milletimizin sandıkta yaptığı bu hassas ayarı doğru değerlendirmeliyiz. Biz her zamanki gibi milletimizle onun değerlerini, beklentilerini paylaşanlarla yol yürümeyi sürdüreceğiz. 

"İLK KABİNE TOPLANTISI CUMA GÜNÜ"

Pazartesi günü yapılacak cumhurbaşkanlığı yemin töreniyle Türkiye yeni bir törene adım atıyor. Beştepe'de muhteşem bir göreve başlama töreni gerçekleştireceğiz. Törene 22 cumhurbaşkanı, 17 başbakan, cumhurbaşkanı yardımcısı düzeyinde katılım olacak. Ülke içinden de milletimizin her kesiminden temsilcileri bu törene davet ettik. Yeni yönetim sistemine geçişin sevincini milletin evinde paylaşmış olacağız. Aynı gün ilk cumhurbaşkanlığı kararnamesini de yayınlayacağız. Pazartesi akşamı saat 21.00'de kabineyi açıklayıp çalışmaya başlayacağız. On yıllardır böyle bir yönetim sistemine geçmenin kararlılığı içinde olan siyasetteki büyüklerimiz bu işi başaramadılar. Bu işi başarmak AK Parti grubuna nasip oldu. Bütün mesele, biz tevazuyu kendisine ilke edinmiş insanlar topluluğuyuz. Tepeden bakmacı bir anlayışla yürüyemeyiz. Salı günü ilk yurtdışı ziyaretleri Azerbaycan ve KKTC'ye gerçekleştireceğim. Bizim hedefimiz güçlü Meclis. Cuma günü ilk kabine toplantımızı gerçekleştireceğiz. 

AK Parti olarak biz vesayeti ve vesayetçileri sevmedik. Önümüzdeki dönemde vesayete ve darbeye karşı dikkatli olacağız. Milli iradeye gölge düşürecek hiçbir dayatmaya rıza göstermeyeceğiz. Terör zincirini pek çok yerinden kırdık. Münbiç'te ABD ile anlaşmayı adım adım hayata geçiriyoruz. Bir süredir Kandil'le ülkemiz toprakları arasındaki bölgeyi de temizliyoruz. Bu operasyonda önemli mesafe katettik. Kandil'i ve gerekirse Sincar'ı terör örgütünden temizleyene kadar bu operasyon devam edecek. Bölücü terör örgütü sahada köşeye sıkıştıkça kendine alan açmaya çalışıyor. Anamuhalefet partisi bölücü terör örgütünün siyasi manevrasını taşıma oylarla Meclis'e sokarak bir anlamda destek vermiştir. CHP'yi bölücü terör örgütündeki partiyle ilişkisini gözden geçirmeye davet ediyorum.

 

"181 BİN 500 KİŞİYLE İLGİLİ PASAPORT TAHDİDİ KALDIRILACAK"

FETO'ya mücadeleyi de kesintisiz sürdürüyoruz. Davaların büyük bölümü yıl sonuna kadar tamamlanacak. Dünyanın en sinsi terör örgütüyle mücadelenin öyle kolay olmadığını belirtmek isterim. Yargıda suçlu bulunanlar ceza alırken, masumlar beraat ediyor. FETO'yla mücadele kapsamında tututklanan ve mahkum olanlarla ihraç edilenlerin bir kısmının eş çoccuk anne ve babalarının pasaportlarına tahtit konulmuştur. Artık soruşturmalar ve davalar belli bir aşamaya geldiği için, bunlardan 181 bin 500 kişiyle ilgili pasaport tahdidi, şayet mani bir hal yoksa birkaç gün içeresinde kaldırılacaktır. Böylece yakınlarının suçlarından dolayı pasaport alamayan vatandaşların mağduriyetlerini gidermiş olacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bakanlar Meclis'ten de olabilir

"İlk kabine toplantımızı yapmadan önce Hacı Bayram'a cuma için gideceğiz"
"İstiklal harbine başlarken dualarla, salavatlarla, Kuran-ı Kerim'le açılan bu Meclis, o dönemde çatışmaların tüm şiddetiyle sürdüğü dönemde dahi faaliyetlerini sürdürmüştür." diyen Erdoğan, "Her ne kadar 1960 ve 1980 darbelerinde dağıtılmış olsa da Meclisimizin her zaman milletimizin umudu olmayı sürdürdüğünü görüyoruz. Hatta 15 Temmuz'da bu Meclis cesaretiyle ve dirayetiyle adeta tarih yazmıştır. Savaş uçakları tarafından bombalanıp, helikopterler tarafından taranıp, tanklar tarafından taciz edilirken dahi içeride darbecilere meydan okuyan bu Gazi Meclisi ne kadar güçlü tutarsak, millet ve devlet olarak geleceğimize o derece güvenle bakarız." ifadesini kullandı.

Türkiye'yi, milli iradenin tecelligahı olan Meclisle iş birliği içinde geliştireceklerini ve hedeflerine ulaştıracaklarını belirten Erdoğan, "İnşallah cuma günü, Allah nasip ederse, ilk toplantımızı yapmadan önce Hacı Bayram'a cuma için gideceğiz. Hacı Bayram'dan sonra dualarımızı yapacağız ve ondan sonra da ilk kabine toplantımızı gerçekleştireceğiz." bilgisini verdi.

"TBMM ve AK Parti Grubuna önemli görevler düşüyor"
Yeni yönetim sisteminin ne getirdiğini anlamayan veya anlamak istemediği için Meclisi tahkir ve tahrik etmeye çalışanların, aslında demokrasiye olan inançsızlığını çok açık ortaya koyduklarının altını çizen Erdoğan, çünkü demokrasilerde yasama, yürütme ve yargının birbirinden bağımsız olduğunu; yürütme görevinin dün Başbakan bugün Cumhurbaşkanı tarafından ifa edilecek olmasının, demokrasiye aykırı hiçbir yanının bulunmadığını bildirdi.

Erdoğan, "Tam tersine biz yeni sistemle, Meclisi, yürütmenin tasallutundan kurtarıp, gerçek anlamda bağımsızlığına kavuşturduk. 27. Dönem Meclisinin milletvekilleri belki her zamankinden daha çok ama aynı zamanda her zamankinden daha etkili, daha yetkili bir şekilde görevlerini yapacaklardır." dedi.

"Önümüzdeki dönemde en çok vesayete ve darbeye karşı dikkatli olacağız"
Erdoğan, AK Parti olarak vesayeti ve vesayetçileri, darbeyi ve darbecileri hiç mi hiç sevmediklerini söyledi.

Önümüzdeki dönemde de en çok vesayete ve darbeye karşı dikkatli olacaklarını ifade eden Erdoğan, "İster içeriden gelsin ister dışarıdan milli iradeye gölge düşürecek, milletimizin emanetine halel getirecek hiçbir dayatmaya rıza göstermeyeceğiz, gerekirse kendimizi ortaya koyacağız ama ülkemizi böyle bir zillete maruz bırakmayacağız." diye konuştu.

Erdoğan, her şeyden önce terör örgütleriyle mücadelenin amansız şekilde sürdürüleceğini vurguladı.

CHP
Suriye'de Tel Abyad'dan Kamışlı'ya kadar olan bölgeyi terör örgütünden temizlemekte kararlı olduklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bölgede uzun süredir terör örgütüne destek veren güçlerin, Türkiye'nin bu kararlılığını anladığını ve uzlaşma yollarını aradıklarını görüyoruz. Yakında bu konuda da önemli gelişmeler bekliyoruz. Bölücü terör örgütü sahada köşeye sıkıştıkça siyasi alandaki manevralarla ve sivilleri hedef alan vahşetiyle kendine alan açmaya çalışıyor. Kendi güdümündeki siyasi partiyi her alanda güçlü tutmak bölücü örgütün en önemli hedefidir. Ana muhalefet partisi, bölücü terör örgütünün bu siyasi manevrasına bize göre meşruiyeti sorunlu olan bir partiyi tam anlamıyla taşıma oylarla Meclise sokarak bir anlamda destek vermiştir. 

Türkiye'nin milli güvenliğini ilgilendiren bu tür meselelere partilerin kendi iç işleri olarak bakamayız. Terör örgütünün yeniden sivilleri infaza yönelmesinin gerisindeki en önemli saik, kendi güdümündeki partiye sağladığı bu destektir. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın hiçbir yerinde terör örgütleriyle iltisaklı siyasi yapılara müsamaha gösterilmez. Buradan bir kez daha CHP'yi bölücü terör örgütünün güdümündeki parti ile ilişkisini gözden geçirmeye ve tercihini milletten yana kullanmaya davet ediyorum."

FETÖ ile mücadele 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında FETÖ ile mücadeleye de değindi. Mücadelenin kesintisiz ve kararlı şekilde devam ettiğini belirten Erdoğan, FETÖ davaları yakından takip ettiklerini söyledi.

Bu davaların büyük bir bölümünün yıl sonuna kadar tamamlanacağının anlaşıldığını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Temyiz aşamalarının da bitmesiyle mahkumiyet alan FETÖ mensubu teröristler ülkemiz ve milletimize yaptıkları ihanetin bedelini, ömürlerini dört duvar arasında tamamlayarak ödeyeceklerdir. Sadece ülkemizin değil belki de dünyanın en sinsi terör örgütü olan bu ihanet çetesiyle mücadelenin öyle kolay olmadığını özellikle belirtmek isterim. Bu yapı kendi gerçek militanlarını gizlemek için çok sayıda insanı kalkan olarak kullanmaktan çekinmemiştir. Adli boyutuyla hakim ve savcılarımız, idari boyutuyla olağanüstü hal işlemlerini inceleme komisyonu titiz bir çalışmayla suçluları ve masumları ayırt etmenin gayreti içindedir. 

Yargıda suçlu bulunanlar ceza alırken masumlar beraat ediyor. Komisyonumuz da kamu görevlileriyle ilgili işlemleri inceleyerek isabetli görmediği ihraçlarla ilgili göreve iade kararı veriyor. Bu çerçevede attığımız bir adım daha var, bunun altını çiziyorum; FETÖ ile mücadele kapsamında tutuklanan ve mahkum olanlar ile ihraç edilenlerin bir kısmının eş, çocuk, anne ve babalarının pasaportlarına idari işlemle ihtiyaten tahdit konmuştu. 15 Temmuz'dan sonra FETÖ mensupları aileleriyle birlikte yurt dışına kaçmaya başlamıştı. Bu durumu engellemek için alınan tedbirlerden biri de pasaport tahdidiydi. Artık soruşturmalar ve davalar belli bir aşamaya geldiği için 181 bin 500 kişiyle ilgili pasaport tahdidi şayet mani bir hal yoksa birkaç gün içinde kaldırılacak. Böylece yakınlarının suçlarından dolayı pasaport alamayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermiş oluyoruz. Mahkeme kararı ile konan tahditler bu kapsamın dışındadır. Bu tür tahditler ancak yine mahkeme kararıyla kaldırılabiliyor." 

"Bakanlar Meclis'ten de olabilir"
Grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Meclisteki yeni dönemin hayırlı olmasını diledi.

Pazartesi günü açıklanacak ilk cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yeni kabinesine ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizin ters köşe olmanız için, Bakanlar Meclisten de olabilir, neden olmasın." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Başbakan Binali Yıldırım'ın Meclisteki makamına geçti. Erdoğan, saat 14.00'te TBMM'nin 27. Dönem Milletvekili Andiçme Töreni'ne katılacak.

 

ERDOĞAN'DAN KABİNE MESAJI

Konuşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, kabinede Meclis'ten de isimler olabileceğini söyledi. 

AK Parti'nin Grup Başkanı ve Başkanvekili belli oldu

AK Parti'de Naci Bostancı'nın Grup Başkanı, Mustafa Şentop'un ise Meclis Başkanvekili olacağı öğrenildi.

Muhammed Emin Akbaşoğlu, Bülent Turan, Mehmet Muş,Cahit Özkan ve Özlem Zengin Ak Parti Grup Başkanvekili olacak.

Ayrıntılar geliyor...

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.