PİYASALAR

  • BIST 10090502.76%
  • ALTIN2298.8791.01%
  • DOLAR32.3130.2%
  • EURO35.076-0.08%
  • STERLİN40.9770.35%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. İstanbul ve birçok il için kar müjdesi: Beklenen tarih duyuruldu
İstanbul ve birçok il için kar müjdesi: Beklenen tarih duyuruldu

İstanbul ve birçok il için kar müjdesi: Beklenen tarih duyuruldu

Uzmanlardan milyonlarca kişiyi sevindiren haber geldi. Soğuk ve kar yağışlı geçen kış ayları bu sene yerini yağışsız ve sıcak bir havaya bıraktı. Ancak ay sonunda soğuk bir sistemin Balkanlar üzerinden gelmesi bekleniyor.

A+A-

Kış aylarının ortasında olmamıza rağmen beklenen soğuk hava ve kar yağışı henüz kendini yeterince hissettirmiş değil. Yurdun doğu kesiminde yer yer kar yağışları görülürken, batı kesimleri yağış anlamında oldukça yoksun kaldı.

Bir türlü gelmeyen yağışlar kuraklığı da kritik bir noktaya getirmişken, ocak sonu için yapılan kar tahminleri mevsim normallerinin üstünde geçen kış ayları için bir nebze umut olabilir.

ŞİMDİLİK GEÇEN SENEKİ GİBİ KUVVETLİ GÖRÜNMÜYOR

Zira, uzmanlar ocak ayının sonlarında soğuk havalarla beraber kar yağışının da gelmesini tahmin ediyor. Fakat bu yağışlar şimdilik geçen seneki gibi ani ve kuvvetli görünmüyor.

Peki, hava sıcaklıkları nasıl devam edecek? Kar yağışı tahminleri ne gösteriyor? Şubat da ocak gibi sıcak geçecek mi? Bu soruların yanıtlarını uzmanlar değerlendirdi.

10 GÜNLÜK SOĞUK HAVA SİSTEMİ VAR

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Tek, yaklaşık 10 günlük bir soğuk hava sisteminin etkili olacağı bilgisini verdi. Ocak ayının sonuna doğru başlayacak sistemin kar yağışını da getireceğini ancak sistemin ne kadar etkili olacağının o anki hava durumuna bağlı olarak değişebileceğini de belirtti.

“10 gün kadar soğuk hava etkili olacak. Kar yağışı yapabilecek bir sistem görünüyor. Ani bir kar yağışı da olabilir ancak bu sadece bir olasılık. Fakat geçen seneden farkı bu sefer soğuk hava devam edecek yani kar yağarsa yerde kalabilir. Geçen sene ise 6-7 saatlik bir kar yağışı olmuştu ve gitmişti çünkü hava yeterince soğuk devam etmemişti.”

KAR NEDEN YAĞMADI?

Afyonkarahisar Üniversitesi’nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, Grönland Blokajı’nı işaret ederek, blokaj nedeniyle soğuk hava ve kar yağışının yön değiştirdiğine dikkati çekti.

2022’nin sonu ve 2023’ün başının son yıllara göre oldukça sert geçeceğini söylemiştik ama bu sene Grönland Blokajı oluştu. Bu blokaj yüzünden pek çok hava kütlesi Türkiye'ye gelemedi. Yani tam geliyorken yön değiştirdi ve dolayısıyla Türkiye'nin önünde adeta bir set gibi durdu.

Bu yüzden de kuzeyden gelen hava kütlenin girişini engelledi. Fakat şimdi gelecek olan hava kitlesi azimle geliyor gibi görünüyor. Eğer son dakika bir değişiklik olmazsa Grönland blokajı kırılıyor. Blokaj kırılınca zaten artık yukarıdan aşağı çok normal bir şekilde hava kütleleri artmaya devam edecektir.”

Kaynak: TRT Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.