PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2307.7711.4%
  • DOLAR32.3050.25%
  • EURO35.035-0.08%
  • STERLİN40.9330.62%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İspanya'da kademeli normalleşme sürecinde yeni aşama
İspanya'da kademeli normalleşme sürecinde yeni aşama

İspanya'da kademeli normalleşme sürecinde yeni aşama

İspanya'da 4 Mayıs'ta kademeli normalleşme sürecini başlatan hükümet, 25 Mayıs'tan itibaren yeni aşamalara geçilmesi kararını aldı.

A+A-

İspanya Sağlık Bakanı Salvador İlla, pazartesi itibarıyla İspanya'nın tamamının kademeli normalleşmede ilk aşamayı geride bırakacağını, yeni süreçle ülke nüfusunun yüzde 53'ünün ikinci, yüzde 47'sinin üçüncü aşamaya geçmiş olacağını açıkladı.

Hükümetin aldığı kararın, ölü ve vaka sayısındaki yoğunluktan dolayı, ülke genelinde şimdiye kadar ilk aşamada kalan Madrid ve Barcelona kentleri ile Castilla ve Leon bölgesindeki tartışmaları bitirmesi bekleniyor.

Zira, 11 Mayıs'tan bu yana ikinci aşamaya geçmeyi talep eden Madrid özerk yönetim hükümeti, riskli olduğu gerekçesiyle buna izin vermeyen Sağlık Bakanlığı aleyhine Yüksek Mahkemeye başvuru yapmıştı.

Dört aşamalı süreç

Sağlık Bakanı Salvador İlla, tüm özerk yönetimlerin ve kentlerin en az iki hafta süreyle belirlenen seviyelerde kalmasının zorunlu olduğunu anlattı.

Kademeli normalleşmeyi dört aşamalı olarak belirleyen hükümet, ülke genelinde bu sürecin haziran sonunda tamamlanmasını öngörüyor.

Olağanüstü halin 7 Haziran'a kadar uzatıldığı ülkede, dünden itibaren yürürlüğe giren uygulama gereği, engelli veya sağlık sorunu olmamak şartıyla 6 yaş üstü herkese, en az iki metrelik sosyal mesafenin korunamadığı tüm kamusal alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

Hükümet, kademeli normalleşme süreci kapsamında, yaş gruplarına göre sokağa çıkış saatlerinin belirlendiği ve çeşitli kısıtlamaların getirildiği olağanüstü halin devam etmesi gerektiğini savunuyor.

İspanya'da yeni normalleşme planı

- İkinci aşamada 400 metrekare büyüklüğe kadar işletmelerin en fazla yüzde 30 kalabalık kapasitesiyle açılmasına, restoran ve barların teraslarının en fazla yüzde 50 doluluk oranıyla hizmet vermesine, özerk yönetim sınırlarında şehirler arası serbest dolaşıma, ortak kullanım alanlarının kapalı olması şartıyla otellerin açılmasına, sanatsal gösterilerin açık alanlarda 200, kapalı alanlarda 30 kişilik maksimum kapasiteyle yapılmasına en fazla 10 kişi olmak koşuluyla aile ve arkadaş toplanmaları ve cenaze törenleri yapılmasına izin veriliyor.

- Üçüncü aşamada ise ortak kullanım alanları kapalı olmak şartıyla alışveriş merkezlerinin yüzde 40 kapasiteyle açılmasına, restoran ve barların kapalı alanlarının yüzde 40 doluluk oranıyla ve sadece masaya servisle açılmasına, kreşlerin açılmasına, sinema, tiyatro ve konser salonlarının yüzde 33 kapasiteyle açılmasına, jimnastik salonları ve spor merkezlerinin yüzde 30 kapasiteyle açılmasına, otellerde ortak kullanım alanlarının yüzde 33 kapasiteyle açılmasına, dini ibadet yerlerinde kapasitenin yüzde 50'ye çıkarılmasına, aile ve arkadaş toplanmalarında sayının 10'dan 15'e çıkarılmasına, açık alanda 100 kapalı yerlerde 50 kişiyle sınırlanan düğünlerin yapılmasına, havuzların yüzde 30 kapasiteyle kullanılmasına, sosyal mesafeye uymak şartıyla da plajların açılmasına müsaade ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.