PİYASALAR

  • BIST 1008770.440.6%
  • ALTIN2238.232-0.27%
  • DOLAR32.3370.08%
  • EURO35.108-0.26%
  • STERLİN41.043-0.29%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İngiltere eline yüzüne bulaştırdı! KIZILELMA için kapı çalabilir
İngiltere eline yüzüne bulaştırdı! KIZILELMA için kapı çalabilir

İngiltere eline yüzüne bulaştırdı! KIZILELMA için kapı çalabilir

İngiltere insansız savaş uçağı yapımından vazgeçmek zorunda kaldı. İngiltere'nin Bayraktar KIZILELMA için harekete geçme ihtimali yüksek.

A+A-

İngiltere, uzun bir süredir insansız uçak geliştirmeye çalışıyor. Fakat bugün itibariyle yalnızca tasarım aşamasında kalan bu projenin iptal edildiği açıklandı. Bu durumda son dönemde Türkiye ile Savunma Sanayii alanında yakınlaşıldığını, hatta geçtiğimiz günlerde bizzat Savunma Bakanlarının Hulusi Akar ile görüşmek için geldiğini göze alırsak, İngiltere tarafından bir Bayraktar KIZILELMA hamlesi görebileceğimizi söyleyebilir miyiz?

İngiltere, Bayraktar KIZILELMA için harekete geçer mi?

İngiltere’nin uzun bir süredir kendi İHA, SİHA ve SİUS sistemleri üzerinde çalıştığı biliniyor. Türkiye ile de Savunma Sanayii alanında birçok proje yürütüyor. Örneğin BAE Systems, Milli Muharip Uçak için bazı konularda hem yardımcı oluyor hem de teknoloji transferi yapıyor.

Buna ek olarak yine İngiliz şirketi olan Rolls-Royce, yalnızca otomobil değil, Eurofighter Typhoon, F-4 Phantom, F-35A/C ve F-35B gibi jetlere motor yaptığı için öne çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin hem MMU hem de MİUS tarafındaki motor açığını oldukça hızlı bir şekilde kapatabilir.

STM tarafından geliştirilen ve TSK'ya teslim edilen Boyga SİHA, özellikleri itibariyle ailenin diğer üyelerinden ayrılıyor

Ayrıca İngiltere’nin geçtiğimiz yıl içerisinde Bayraktar TB2’leri yakın markaja aldığı ve görüşmelerde bulunduğu biliniyor. Zira şu anda potansiyel alıcılar listesinde yer alıyor. Buna ek olarak, Türkiye’nin de Queen Elizabeth sınıfı uçak gemileriyle ilgilendiği, hatta önümüzdeki yıllarda yerli imkanlarla yapımına başlanacağı biliniyor.

Dolayısıyla İngiltere ile Bayraktar KIZILELMA isimlerini yan yana koyabiliriz. Fakat olası bir senaryonun ancak işbirliği ile birlikte gerçekleşeceğini belirtelim. Zira İngiltere dışarıdan bir ürün almak yerine kendi teknolojilerini de kullanabileceği bir ortaklığa daha sıcak bakıyor. Zaten F-35 projesine de bu nedenle dahil oldu.


Üstelik birden fazla ülkenin ve kurumun katılımı ile yapılan projelerin hem maliyeti daha uygun oluyor hem de ortaya çıkan sonuç daha iyi oluyor. Özellikle önümüzdeki 20 yıl içerisinde bu tip insansız savaş uçaklarının 5. nesil olarak bahsedilen radar görünümü düşük jetlerin yerini alacağını düşünürsek çok ülkeli bir katılım herkesin yararına olabilir.

Bayraktar KIZILELMA özellikleri:

Uçuş süresi/ Havada kalış süresi: 5 saat
Maksimum kalkış ağırlığı: 6 ton
Operasyonel irtifa: 35 bin+ feet
Görev yarı çapı: 500 NM (deniz mili)/ 900+ km
Seyir hızı: 0.6 Mach (gelecekte 0.8+ Mach ve 1.2+ Mach hızlara çıkabilir)
Faydalı yük kapasitesi: 1500 kg (dahili silah istasyonları ile)
Yüksek manevra kabiliyeti
Otomatik iniş-kalkış ve seyir
Düşük radar izi
SATCOM haberleşme
Kısa pistli uçak gemilerinden kalkış
AESA radarı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.