PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2508.5390.99%
  • DOLAR32.5760.12%
  • EURO34.7870.17%
  • STERLİN40.397-0.48%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İlber Ortaylı'dan Adalar Denizi uyarısı
İlber Ortaylı'dan Adalar Denizi uyarısı

İlber Ortaylı'dan Adalar Denizi uyarısı

Adalar Denizi'ndeki gerilimi değerlendiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Bundan sonra ciddi şekilde orada gözümüz olmalı. Bazı devletlerin maalesef artık Doğu Akdeniz safhasında eskisi gibi stabil, donmuş bir sulh safhasını atladığı açık" dedi.

A+A-

Yunanistan ile Adalar Denizi'ndeki krizi değerlendiren Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Haber Global'e değerlendirmelerde bulundu.

Ortaylı, "12 mile çıkarıyor, 12 mile neyi çıkaracaksın? Meis burnumun dibinde, Sakız (Adası) burnumun dibinde, İstanköy burnumun dibinde, yani neyi 12 mile çıkarıyorsun ve orada hiçbir şey yaptırmayacak, bağlayacak adeta. Kıyıdan bakacağız, öbür tarafa balıkçı sandalıyla gezeceğiz. Bu tabi tahammül edilmez bir şey. Savaş sebeplerinin hepsini küçümseyen, lanetleyen bir grup var. Bu tamam doğru da büyük ölçüde bazen de insanın gırtlağına basılıyor. Türkiye nasıl denizlere çıkmayacak, uçak uçuramayacak?" dedi.

"Olacak iş değil"

Ortaylı, "Dünyada kıta sahanlığı birbirine tecavüz etmeyecek, herif diyor ki 12 mil kıta sahanlığım, buyur o zaman Kaş'ı sana verelim, yani olacak iş değil o" diye konuştu.

Prof. Ortaylı, "Bundan sonra ciddi şekilde orada gözümüz olmalı. Her halükarda şunun üzerinde açıkça durmalıyız. Bazı devletlerin maalesef artık Doğu Akdeniz safhasında eskisi gibi stabil, donmuş bir sulh safhasını atladığı açık. Doğu Akdeniz'de Türkiye istemiyorlar, rahatsız ediyor Batı dünyasını" dedi.

"Miçotakis çok düz bir adam"

Ortaylı, "Miçotakis çok düz bir adam, düz kendi dehasına inanıyor, Harvard'lıyım diye bütün Harvard'lılar dahi olursa dünyaya nasıl sığacaklar bilmiyorum ama kendine destek buluyor, efendim bütün hepsi ayakta alkışlamışlar (ABD Kongresi'ndeki konuşması), alkışlarlar çok standart bir konuşma hazırlanmış" dedi.

"Bu çok stratejik noktadır"

Yunanistan'ın son aylardaki çıkışı için, "tehlikeli" ifadesini kullanan Ortaylı, "Yunanistan şu veya bu sebeple şu veya bu durumdan dolayı Batı Avrupa'nın ileri karakoludur, bu çok açıktır, bu çok stratejik noktadır" açıklamasında bulundu.

Ortaylı, "Bu nedenle hakikaten damarımıza basılmadıkça hakikaten büyük kayıplarla ve büyük bir peşinen kayıp safhasına sokulmadan önce iyice düşünmek ve politika tayin etmek zorundayız. Bunlardan biri de Ukrayna çevresinde oluşan sahte bloğa çok mesafeli durmak, bunu nasıl beceririz o ayrı bir hesap, tartışılır ama Türk dünyasının batıdaki uç noktası o kadar kolay kabul görmüyor başkaları gibi." değerlendirmesinde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.