PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2430.3660.04%
  • DOLAR32.5290.08%
  • EURO34.8650.09%
  • STERLİN40.5030.07%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Google'dan Zeki Müren jesti! Büyük beğeni topladı
Google'dan Zeki Müren jesti!  Büyük beğeni topladı

Google'dan Zeki Müren jesti! Büyük beğeni topladı

Önemli günler ve kişiler için özel tasarımalr hazırlayan Google, Zeki Müren'i unutmadı. İşte Zeki Müren için hazırlanan Doodle ve ayrıntılar... Google bu sabah kullanıcılarını Zeki Müren Doodle'ı ile karşıladı. Zeki Müren'in 87. Doğum Günü için yapılan tasarım kullanıcılar tarafından çok beğenildi. 

A+A-

GOOGLE ZEKİ MÜREN'İN HAYATINI BÖYLE ANLATTI

“Sanatın Güneşi” ve “Türk Müziğinin Paşa'sı” olarak nitelendirilen Zeki Müren, Türk klasik müzik tarihinin en önemli sanatçılarından biri olan şarkıcı, besteci, aktör ve şairdi.

1931 yılında Bursa'nın tarihi Hisar ilçesinde doğan Müren, bir Makedon kereste tüccarının tek çocuğuydu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi öğrencisi iken, Türk Radyo ve Televizyonu tarafından desteklenen bir yarışmada birinci oldu. 1951'de ilk canlı performansını İstanbul Radyosu'nda verdi. Aynı yıl “Muhabbet Kuşu” yu (Parakeet) klarnetçi Sükrü Tunar'la, kariyeri boyunca snografide ve kasette yayınladığı yüzlerce şarkının ilki ile kaydetti. 1955 tarihli "Manolyam" adlı filmi, altın sertifikalı ilk Türk kaydı oldu.

1955'te ilk canlı konseri olan Müren sahnede tipik sahne kıyafetlerini aldı, ama zamanla kendi gardırobunu tasarlamaya başladı, bazen uyluk yüksek çizmeleri, pırıltılı taytları, mücevherli pelerinleri, mini etekleri ve tavus kuyruğunu içeriyordu. peruk ve makyaj kadar. Korkusuzca ışıltılı görünümü, karakter ve bireysellik gücünün bir simgesi olarak biliniyordu.

Müren, 1950'lerde sinema veya Beklenen Sarki “Beklenen Şarkı” (1953) rolüyle oyunculuk kariyerine başlayarak müziği aştı. 18 filmde görünmeye devam etti, genellikle skorları da oluşturdu ve Robert Anderson’ın sahne drama Çay ve Sempati (1960) 'da önderlik yaptı.

1991 yılında Müren, resmi bir Tukey Devlet Sanatçısı seçildi. Bugün Müren'in mirası, 2002 yılında açılan Zeki Müren Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi'nde yaşamaktadır. Bodrum'daki evi Zeki Müren Sanat Müzesi ve Zeki Müren Burs Fonu geçtiğimiz 20 yıl boyunca binlerce öğrenciyi desteklemiştir.

MÜZİK KARİYERİ

Zeki Müren 600'ü aşkın plak ve kaset doldurdu. Plağa okuduğu ilk şarkı Şükrü Tunar'ın "Bir Muhabbet Kuşu" güfteli şarkısıdır. Müren 1955'te "Manolyam" adlı şarkısıyla Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'nü kazandı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçildi.

300 dolayında şarkı besteledi. On yedi yaşındayken bestelediği "Zehretme hayatı bana cânânım" mısrasıyla başlayan acemkürdi şarkı bestelediği ilk şarkıdır. "Şimdi Uzaklardasın" (suzinâk), "Manolyam" (kürdilihicazkâr), "Bir Demet Yasemen", "Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin" (nihavend) güfteli, "Elbet Bir Gün Buluşacağız" gibi şarkıları sık sık okunan, en sevilen şarkılarıdır. Zeki Müren bu şarkıları plaklara da okumuştur.

ZEKİ MÜREN NE ZAMAN VEFAT ETTİ?

Zeki Müren kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı nedeniyle hayatının özellikle son 6 yılında sahne hayatından ve medyadan uzaklaştı. Bodrum'daki evinde inzivaya çekildi. Bu dönemi "kendini dinlemek" olarak tarif eder. 24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. Cenazesi büyük bir halk kalabalığının katıldığı büyük bir törenle kaldırıldı. Mezarı, doğum yeri olan Bursa'da Emirsultan Mezarlığı'ndadır.

Vasiyetinde tüm mal varlığını Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfına bıraktı. TEV ve Mehmetçik Vakfı, 2002 yılında Bursa'da Zeki Müren Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi'ni yaptırdı. TEV Bursa Şube Başkanı Mehmet Çalışkan 24 Eylül 2016 tarihinde yaptığı bir açıklamada vakfın Zeki Müren Burs Fonu'ndan 20 yılda 2.631 öğrencinin yararlandığını belirtti.

Ölümünün ardından sanatçının Bodrum'da son yıllarını yaşadığı evi Kültür Bakanlığı'yla yapılan protokol ile Zeki Müren Sanat Müzesi'ne dönüştürüldü ve 8 Haziran 2000 tarihinde ziyarete açıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.