PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2307.7711.4%
  • DOLAR32.3050.25%
  • EURO35.035-0.08%
  • STERLİN40.9330.62%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Gıda Boyası Zararlı Mı?
Gıda Boyası Zararlı Mı?

Gıda Boyası Zararlı Mı?

Hemen hemen bir çok yiyecek ve içecek içerisinde yer alan ve onların daha canlı daha alımlı ve daha lezzetli görünmesinde büyük katkı sağlayan gıda boyası zararlı mıdır? peki ya gıda boyası çocuklarda ne gibi etkiler gösterir? Ne tür gıda boyaları vardır? Gıda boyaları kansere yol açar mı? sorularına karşılık gıda boyaları hakkında merak edilen tüm sorular yazımızın detayında..

A+A-

Gıdanın görünümünü yapay renk yardımı ile değiştirmek için geliştirilen kimyasal bileşenlere verilen ad olarak bilinen gıda boyası, insanların yüzlerce yıldır yiyecek ve içeceklere renk vermek için kullandığı bir karışımdır. İlk olarak 1856 yılında kömürden üretilen gıda boyası günümüzde ise petrolden üretilmektedir. Üzerinde bir çok çalışmanın yapıldığı gıda boyası için yapan olanlar günümüzde sayılı ürün için kullanılmaktadır. Yapay boyalar için yapılan hayvan deneylerinde FDA ve EFSA gibi düzenleyici kurumlar sağlık açısından ciddi bir risk taşıdığı saptanmıştır. Ancak oldukça kararsızlık yaratan bu konu kimi devletler tarafından zararlı sayılırken kimi devletler tarafından zararsız olarak görülmektedir.

“Gıda boyaları kansere yol açıyor mu?”

Halk arasında sıklıkla duyduğumuz gıda boylarının kansere yol açtığı iddiaları insanları endişeye düşürmektedir. Ancak yapay gıda boyaları üzerinde yapılan bir çok çalışmalar dahilince özellikle çocuklarda bazı durumları tetiklese de kansere dair kesin bir bulguya rastlanmamıştır. Günümüzde gerçekleştirilen araştırmalara göre gıda boyasının kansere yol açma ihtimali de görülmemektedir.

a5-001.jpg

“Gıda boyası ve koruyucu maddeler çocuklarda hiperaktivite, dikkat dağınıklığı ve öğrenme bozukluğuna yol açar mı?”

1973 yılında gerçekleştirilen araştırmada pediyatrik alerji uzmanı, çocuklarda ki hiperaktivite ve öğrenim bozukluklarının gıdalardaki boyalardan ve koruyucu maddelerden kaynaklı olduğunu öne sürdü. Dikkat eksikliği, öğrenme bozukluğu ve aşırı hareketlilik şikayetleri ile ailelerin başvurduğu çocuklar için bir diyet listesi düzenleyen doktor, “yapay gıda tüketimini “ kaldırdı. Ancak 1978 yılında yapılan çalışmalarda çocuklara bir doz yapay gıda boyası verildi. Sonrasında hiç bi çocukda olası bir değişiklik görünmediği saptandı. Ancak çalışmalar diyet uygulamasında ki gıda boyası ve koruyucu maddelerin arasında bazı elementlerin çıkartılması ile hiperaktivite belirtilerinin azaldığı görüldü. Gerçekleştirilen başka bir çalışmada gıda boyaları ve koruyucu maddeler kaldırıldığında %73 oranında çocuklarda hiperaktivite azaldığı görüldü. Farklı bir çalışmada ise sodyum benzoat ve gıda boyasının 3 ile 9 yaş arasında ki çocuklarda hiperaktiviteyi tetiklediği görüldü. Ancak hangi maddenin tam anlamıyla etken olduğu  tespit edilemedi.

a1-013.jpg

“Sinirlilik, huysuzluk, depresyon ve uyuma problemi baş gösteriyor”

Yapılan araştırmalarda Yellow 5 olarak bilinen tartrazine sarı gıda boyasının sinir, stres, huzursuzluk, depresyon ve uyumu problemlerin gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açtığı görülmüştür. Yapılan tüm çalışmalar gıda boyalarının çocuklar için özellikle hiperaktiviteyi arttırdığı ve tetiklediği kanısına varmıştır.

“Her çocuk aynı şekilde etkilenmez”

Southampton Üniversitesi araştırmacıları tarafından gıda boyası üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarda çocukların gıda boyasından ne şekilde etkileneceğini belirleyen genetik bir bileşen tespit ettiler. Gıda boyasının hiperaktiviteye yol açtığı yad açmadığı çocuklara nazaran bazı çocuklar daha hassas yapıdadır. Tüm bu araştırmalara rağmen EFSA ve FDA gıda boyalarının zararsız olmadığına dair yeterli bilginin olmadığını söyledi. Bu açıklamanın sebebi ise düzenleyici ajansların bir bilginin netliğe kavuşması yada zararlı olduğu iddia edilen bir bileşenin kanıtlanması süresince zararsız olarak görülmesidir.

Özellikle hassas cilt problemlerine sahip çocuk ve yetişkinlerde bazen gıda boyaları alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Özellikle bir çok çalışmaya da konu olmuş Yellow 5 tartrazin sarı gıda boyası kurdeşe ve astım gibi hastalıkları tetiklediği söylenmektedir. Ayrıca kronik kurdeşe olan hastalar üzerinden gerçekleştirilen çalışmada verilen gıda boyası dozları ile alerjik reaksiyonlar görüldüğü belirtildi. Açıklamaların devamında Yellow 5 ile beraberinde Yellow 6 ve Red 40 alerjik reaksiyonlara hızlı tepki veren gıda boyaları olarak biliniyor.

a2-018.jpg

Gıdalarda kullanılan boyalar hangileri?

Şeker, meybuz ve pasta jölelerinde kullanılan kırmızı renkli boya olarak bildiğimiz Red No.3 Eritrosin,

Sporcu içeceklerinde, şekerde, tahıllarda ve sosta kullanılan kırmızı renkli boya olan Red No.40 Allura kırmızısı,

Şekerleme, cips, patlamış mısır, tahıl ve içeceklerde yaygın kullanıma sahip Yellow No.5 Tartrazin,

Soslarda, pişirilmiş hazır gıdalarda, dondurulmuş sebze ve meyvelerde, şekerlemelerde kullanılan Yellow No.6 Güneş batımı sarısı,

Dondurmada, konservelerde, hazır çorbalarda, kremalarda ve meybuzlarda kullanılan Blue No.1 Brilliant Blue boyası,

Atıştırmalıklarda, şekerlemelerde, dondurmalarda, tahıllarda kullanılan gıda boyası Blue No.2 Indigo Carmine olarak bilinen kraliyet mavisidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.