PİYASALAR

  • BIST 1009463.73-0.64%
  • ALTIN2499.0590.61%
  • DOLAR32.5980.14%
  • EURO34.8020.11%
  • STERLİN40.623-0.04%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Genital Kaşıntı
Genital Kaşıntı

Genital Kaşıntı

Günümüzde bir çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelen genital bölge kaşıntısın da bilinin aksine bir çok kötü hastalığın habercisi olabilir. Son yıllarda sıklıkla karşılaşılmakta olan kadın şikayetleri arasında bu durumun bir çok nedeni olabileceği açıklandı. Önemsenmemesi yada ihmal edilmesi durumunda ciddi rahatsızlıklara davetiye çıkartabilir.

A+A-

Genital Bölge Kaşıntısı Nedir?
Kadınlarda sıklıkla görülen ve dayanılmaz durumlara neden olan genital kaşıntı, cilt tahrişleri, cinsel ilişki, kişisel bakım yöntemleri ve kimyasal reaksiyonlara bağlı olarak gelişen genital bölgenin ağrılı, sancılı, iltihabik semptomlar ile kaşıntı meydana getirmesidir. Kadınlar için oldukça dayanılmaz olan bu durum psikolojik olarak stres, sıkıntı ve depresyon başlangıçlarına neden olabilmektedir. Vajinal kaşıntının sebepleri hakkında her kadında farklı nedenleri olabilmektedir. Bunların başlıca sebepleri arasında cilt hastalıkları, mantar enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, menopoz, vulva olarak bilinmektedir. Vajinal kaşıntı problemi yaşamakta olan kadınların vücut düzeyinde ciddi problemleri doğurmadan doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Vajina Kaşıntısı
Vajinal Kaşıntının Belirtileri Nelerdir?
Vajinal kaşıntının meydana gelmesi ile günlük yaşamınızda ve sosyal hayatınızda ciddi problemler meydana getirebilmektedir. Uyku düzeninizi ve beslenme düzeninizi değiştirebilmek de olan vajinal kaşıntılar, her geçen gün şiddetini ve dozunu arttırabilmektedir. Ancak her vajinal kaşıntı ciddi problemleri altında barındırmıyor olabilmektedir. Bu durum için kadın hastalıkları bölümü ile görüşerek doktor kontrolüne girmeniz gerekmektedir. Vajinal kaşıntının başlıca belirtileri arasında yer alan;

  • Vajinal akıntılar,
  • İdrar yaparken genital bölgenin yanması ve idrarda zorlanma durumu,
  • Cinsel ilişki esnasında vajinal bölgede şişkinlik ve kızarıklık meydana gelmesi,
  • Genital bölgede meydana gelen ağrı hissiyatı ve hassasiyet eşiğinin artması,
  • Vulva üzerinde meydana gelen kabarcıklar ve şişkinlikler en belirgin özellikleridir.

Vajina Kaşıntısı

Vajinal Kaşıntının Sebepleri Nelerdir?
Vajinal kaşıntılar her kadın üzerinde birçok farklı sebebi olabilmektedir. Bunlar arasında en bilinen nedenler vajinal bölgenin kimyasal tepkiye maruz kalması, cinsel yol ile bulaşan hastalıklar, mantar enfeksiyonları, menopoz, vulva, cilt problemleri olarak bilinmektedir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara da kadınların korunmasız ilişkiye bağlı olarak vajinal kaşıntılara neden olabilmektedir. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklara bağlı olarak vajinal kaşıntıların meydana gelmesi oldukça az görülen bir durumdur. Bu konuda kadınlar cinsel bir hastalık teşhisi olmasından dolayı korku ve endişe duyarak doktor kontrolü ne girmekten uzak durabilmek dedir. Fakat vajinal kaşıntının ihmal edilmesi durumunda ilerleyen düzeyde daha ciddi problemlere neden olabileceğini bilmeniz gerekmektedir. Buna bağlı olarak doktor muayenesine gitmeliyiz oldukça önemlidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan dolayı meydana gelen vajinal kaşıntıların en belirgin özelliği genital bölgede meydana gelen şiddetli ağrı, kötü koku, kızarıklık, şişkinlik, tahriş ve vajinal akıntılar olarak kendini göstermektedir.

Cilt Hastalıkları
Cilt problemlerine bağlı olarak gelişen vajinal kaşıntılar sedef hastalığı, egzama ya da alerjik reaksiyonlara bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu duruma bağlı olarak gelişen vajinal kaşıntılar da kadın doğum uzmanlarından ya da jinekologlara danışarak vajinanın PH değerini dengeleyecek ilaç ve kremler ile sağlığına kavuşmasını kontrol altına alabilirsiniz.

Vajina Kaşıntısı
Epilasyona Bağlı Kaşıntı
Epilasyona bağlı olarak meydana gelen tahrişlere karşı vajinal kaşıntıların oluşumu oldukça sık görülmektedir. Vücudun birçok farklı noktası için kullanılmakta olan epilasyon yöntemleri, vajinal bölgede yıpranma ve tahrişlere neden olarak vajina kaşıntılarını beraberinde getirmektedir. Özellikle tıraş bıçağı kullanımlarında vulva etrafındaki ince dokuya zarar verebilmektedir.  Tıraş bıçağı ile beraberinde kullanılmakta olan köpük ve kremler tahrişin dozunu arttırabilmek olup bu durum vajinal bölgede kıl dönmesi, kızarıklık ve kaşıntı hissiyatını neden olabilmektedir. Bu konuda alabileceğiniz en büyük önlem, epilasyon yöntemi için kullanılmakta olan hassas epilasyon kremi ve jileti olacaktır.
Mantara Bağlı Kaşıntı
 Vajinal kaşıntılara da en bilindik durum mantar oluşumları olmaktadır. Özellikle Maya enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen ve vajinal bölgenin flora içeriği, PH değerinin bozulması ile meydana çıkmaktadır. Aynı zamanda vajinada Candida mantarı zararsız olmasının yanı sıra büyümesine bağlı olarak vajinal bölgede enfeksiyon oluşumlarına neden olabilmektedir. Bakterilerin seviyesinin düşmesi ve mikroorganizmaların çoğalması ile meydana gelen PH bozukluklarında vajinal kaşıntı başlangıcı meydana gelmektedir. Mantar enfeksiyonlarını en kolay bulaşma yolu kadınların kişisel bakım ürünleri başkalarıyla ortak kullanmaları durumunda, beslenme bozukluklarında ve dar kıyafet giymelerine bağlı olarak meydana gelebilmektedir.

Vajina Kaşıntısı
Vajinal Kaşıntı Nasıl Geçer?
Vajinal kaşıntılarının temel nedenini öğrenebilmek için doktor muayenesine girilmesi oldukça önemlidir. Doktorunuzun vajinal bölgemizde yapacak olduğum değer ve kontroller neticesinde altında yatan tetikleyici durumları tespit etmesinin ardından size uygun tedavi yöntemini tercih etmektedir. Genel olarak antifungal ilaçlar, kremler, antibiyotikler, spreyler, merhemler ve hormonal ilaçlar ile tedavisi gerçekleştirilmektedir. Ancak kansere bağlı olarak gelişen genital bölge tümör ve kist oluşumlarının zararlı hale gelmesi durumunda cerrahi operasyonlar gerektirebilmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.