PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2416.205-0.73%
  • DOLAR32.5830.3%
  • EURO34.8130.43%
  • STERLİN40.4420.59%
  1. HABERLER

  2. KADIN

  3. ‘’Eşlerinin elini ahiret hesabıyla tutanlar kazanacak’’
‘’Eşlerinin elini ahiret hesabıyla tutanlar kazanacak’’

‘’Eşlerinin elini ahiret hesabıyla tutanlar kazanacak’’

Yazar Gönül AYYILDIZ; “En sevdiğinizden vermedikçe iman etmiş olmazsınız”(Ali İmran 3/92) diyerek de sınırları keskinleştirilmiş bir meseledir muhalif gelinlik.

A+A-

Tüketim çılgınlığının görünmeyen sancılı yüzü…

‘Muhalif gelinlik, bir arkadaşımın gelinliğini hediye etmek istediğini söylemesiyle başlamış bir süreç aslında. Gelinliği kendi sayfamda duyurduktan birkaç dakika sonra onlarca mesaj almıştım ve okuduğum şeyler karşısında çok şaşkındım. Hiç tanımadığım onlarca hatta belki yüzlerce genç kızın hayallerine, hayal kırıklıklarına, sorunlarına ve bir gelinlik yüzünden nişanlılarıyla ya da ailelerle yaşadıkları sıkıntılara şahit olmuştum.  İşte bu maalesef tüketim çılgınlığının görünmeyen sancılı yüzü. Düğün süreçlerinde akıtılan servetleri zaten mantıklı görmediğim için, bu süreçteki israfın önüne geçmek isteyen gençlere yardım etmeyi de seve seve üstlendim. Ve bu desteğin ilk adımının gelinlik olduğunu düşündüğüm için de işe buradan başladık.’ Diyerek ifade etti…

İnfak Gelinlik mi, Muhalif gelinlik mi…

‘İsim için yalnızca iki seçeneğimiz vardı; İnfak Gelinlik yahut Muhalif gelinlik olacaktı. İnfak benim günlük hayatımda da çok sık kullandığım, hediyeleşme yerine de tercih ettiğim bir kelime. Ve bir Kuran terimi olması onu daha öne çıkarıyordu. Fakat sonra,  Allah razı olsun bana çok yardımcı olan Seda Kagalı arkadaşımızın aktif devam ettirdiği @muhalifdolap ve @muhalifkitap projeleriyle birleştirmeye karar verdik. Ve böylelikle projenin sadece ismi değil içeriği de çok güzel, çok bereketli oldu.’ diyerek belirtti.

‘Hizmet edip, her tepkiyi olumluya çevirmeye çalışıyoruz’…

İlk andan beri çok güzel dönüşler alıyoruz elbette. Tabi bunun yanında endişeli olanlar da yok değil.  Endişeli bağışlayanlar var mesela. Çünkü -pahalı ya da uygun olsun hiç önemli değil- en kıymetli giysilerini, hiç tanımadıkları birileri aracılığıyla; hiç tanımadıkları yerlere gönderiyorlar en nihayetinde. Hakkıyla kullanılacak mı merak ediyorlar. Alıcılar da endişeli, onlar da bir harcama yapmadıkları için, kötü bir şey gelir diye korkuyla bekliyorlar. Dışardan izleyenlerimiz de var, henüz gelinlikleri dolabın altında, nasıl ulaşıyor, sistem nasıl işliyor, dönüşler nasıl vs görmek için bekliyorlar. Biz de topluca herkese hizmet edip, her tepkiyi olumluya çevirmeye çalışıyoruz. Şuana kadar 150 kadar gelinlik/nişanlık bağışı aldık. Hamdolsun hiçbir sıkıntı yaşamadık ve tam gaz insanlara hizmet etmeye devam ediyoruz.’ Dedi.

‘Biz veren ile alan arasında bir köprüyüz’…

‘Gelinliklerini bağışlamak isteyen kişiler bizlere detaylı fotoğraflarla birlikte, iletişim bilgilerini gönderiyorlar. Daha sonra biz, onu sisteme kayıt ediyor ve sayfamızda yayımlıyoruz. Gelin adaylarımız ise davetiyelerini yahut nikâh başvuru kâğıtlarını atarak istedikleri gelinliğe talip olabiliyorlar. Tüm bilgiler teyit edildiğinde ve gerekli güven ortamı sağlandığında gelin adayımızın iletişim bilgilerini, bağışçımıza yönlendiriyoruz. Şayet bir gelinlik için birden fazla talep olursa ise sıralama oluşturuyor ve düğünü önce olana gelinliği yönlendirip, kendisinden de daha sonraki gelin adayına kargo ile göndermesini istiyoruz. Özetle gelinlikler, bizim elimize hiç ulaşmıyor; biz burada sadece veren ile alan arasında bir köprü vazifesi görüyoruz.’ İfadesini kullandı.

‘5-6 yıldır hayata geçirdiğimiz projelerin süreçleri bizi gelebilecek tüm soru ve sıkıntılara hazır hale getirdi’...

‘Aslında kısmen tecrübe ama çoğunlukla yapı itibariyle diyebiliriz bu duruma. Çünkü kendimi bildim bileli, anladığım şeyleri insanlara izah etmeyi görev edinmiş gibi yaşarım. Tabi diğer yandan 5-6 yıldır hayata geçirdiğimiz projelerin süreçleri de, bizi gelebilecek tüm soru ve sıkıntılara hazır hale getirdi. Yine de maalesef insanımız açıklamaları okumak yerine birebir iletişim bekliyor. Bunun için de sayfayla ilgilenen iki tatlı hanım kardeşimiz var.’ Dedi.

‘Eşlerinin elini bugünün hesabıyla değil, ahiretin hesabıyla tutanlar kazanacak’…

‘Kesinlikle ikinci elden çok daha fazlası. Yine de dışardan bakanlar öyle görüyor olabilir ama içeride gerçekten bambaşka bir hava mevcut. Kabul edelim, kimse on beş bin liraya özel tasarım olarak diktirdiği bir elbiseyi, hiç tanımadığı birine ta Şırnak’a göndermez. Gönderse bile arkasından kaç kere pişman olur siz söyleyin?

Bizim muhalif hanımlar öyle değil ya, bin kere olsa bin kere verirler. Çünkü dünya malının verdiği o yükü, tüm o gösterişli saatler geçtikten sonra gelinlik için yaptığı o israf vicdanını, bir anda bir şekilde üzerinden atıyorlar. Karşılığında ise Allah rızası için vermenin verdiği o iç huzur ve infak gibi mukaddes bir amaca hizmet etmenin verdiği bereketi kazanıyorlar. Ha keza, infak gelinlik almak da vermek kadar duygu dolu. Bizzat yaşamış biri olarak söylüyorum, yirmi gün önce kına gecemde bu sayfaya gelen bağışlardan, hayatımda hiç görmediğim bir hanımın abiyesini giydim. O gün çok mutluydum, bugün hala pişman değilim. Yine olsa, yine bu tüketim çılgınlığının bir çarkı olmamayı tercih ederdim. Çünkü biliyorum ki, eşlerinin elini bugünün hesabıyla değil ahiretin hesabıyla tutanlar ve birçok konuda nefislerin önüne geçmeyi başaranlar kazanacak.’ Diyerek belirtti. 

‘Müslüman’ın imanını arttırabileceğine inandığımız bir hediyeleşme çeşidi’…

‘Günümüzde piyasa fiyatları yüzünden yüzlerce hanım istediği nişanlığı, kınalığı, gelinliği giyemiyor. Ve bununla ilgili hem içsel hem ailevi sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntı yaşama kısmını küçümsememek gerektiğini düşünüyorum. Bazen insanlar “Ne yani istediği gelinlik alınmamış diye sorun mu çıkmış?” diye yaklaşıyor konuya. Oysa bu çok genel bir toplum sorunu. Herkesin söz konusu kendisi olduğunda halinden memnun olduğu, tüm toplum dayatmalarını kabullendiği ve başkası söz konusu olduğunda acımasızca “Nasibine razı olsaymış ayol, mutluluk gelinlikle mi sanki” tavrıyla yaklaştığı bir mesele.

Tam bu noktada hanımlara İnfak bahsini hatırlatıyoruz. Biliyorsunuz İnfak meselesi aslında İslam’ın çok üzerinde durduğu, bir Müslüman’ın imanını ispat edebileceği hatta inşallah imanını arttırabileceğine inandığımız bir hediyeleşme çeşidi. Aynı zamanda “En sevdiğinizden vermedikçe iman etmiş olmazsınız” diyerek de sınırları keskinleştirilmiş bir mesele. Diyoruz ki; Eyvallah imkânı olanlar alsınlar, sonra da onları bir hayır vesilesi olarak ümmete yadigâr bıraksınlar. Aile yadigârı olmuyor malum artık gelinlikler bırakalım madem çağının ümmet yadigârı olsunlar.’ diyerek ifade etti.

 

Yenikapı Haber / ÖZEL

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.