PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2310.5361.52%
  • DOLAR32.3370.28%
  • EURO35.091-0.03%
  • STERLİN40.8450.01%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Engellilikten dolayı emekli olan işçi, memur olarak atanabilir mi?
Engellilikten dolayı emekli olan işçi, memur olarak atanabilir mi?

Engellilikten dolayı emekli olan işçi, memur olarak atanabilir mi?

Engellilikten dolayı emekli olan işçi, memur olarak atanabilir mi?

A+A-

Soru
Ben 2017 yılında ziraat bankasından engelli kadrosundan emekli oldum, emekli olduğumuz sandık 5510 sayılı kanunun 506.geçici maddesiyle işlevini sürdüren banka ve özel sandıklara tabiyim.Hizmet sürelerim başlangıç SGK'lıyım eğer engelli memurluk sınavıyla atamam yapılırsa, memur olabilir miyim? Emekli olduğum sandık ile irtibata geçtiğimde aynı durumda birisi olduğunu emekliliğini iptal ettirerek memur olduğunu söylediler bana, bende sizinle irtibata geçmek istedim, bende emekliliğimi kestirip memur kadrosuna atamam yapılabilir mi, bu mümkünmü. Bu konu hakkında bana yardımcı olursanız sevinirim, iyi çalışmalar dilerim.


Cevap
Engellilikten dolayı emekli olan işçi, memur olarak atanabilir mi? Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

Banka ve özel sandıklarda çalışanlar, işçilere uygulanan hükümlere tabi olurlar. Engellilikten dolayı yaşlılık aylığı bağlanmış olanlar da şayet yeni bir göreve başlarlarsa, engellilik durumlarının yeni görevlerini yapmaya engel olup olmadığı yönünde yeni bir raporun alınması ve bu raporun da Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Her emekli, emeklilikten sonra kamu işyerlerine açıktan atanamıyorlar. 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü gereği sadece Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Başbakan tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atanan veya görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına atanabiliyorlar, bunların haricinde herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamıyorlar.

Ayrıca, emeklilerin de EKPSS na girmelerini engelleyici bir hüküm veya uygulamanın olmadığını değerlendirmekteyiz. Şayet EKPSS sonucu memurluğa bir atama gerçekleşirse bu durumda yaşlılık aylığınızın kesilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Kaynak : SGK Rehberi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.