PİYASALAR

  • BIST 1009524.59-0.06%
  • ALTIN2489.7640.24%
  • DOLAR32.5510.13%
  • EURO34.7220.15%
  • STERLİN40.5390.03%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Emmanuel Macron'un açıklamalarına rağmen ülkedeki tansiyon düşmüyor...
Emmanuel Macron'un açıklamalarına rağmen ülkedeki tansiyon düşmüyor...

Emmanuel Macron'un açıklamalarına rağmen ülkedeki tansiyon düşmüyor...

Fransa'nın farklı şehirlerinde toplanan lise öğrencileri, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un eğitim reformlarına karşı protesto düzenledi.

A+A-

Macronun açıklamalarının ardından Fransada ilk protesto gerçekleşti

Fransa'nın uzun yıllardır gördüğü en ağır protestoların ardından dün halka seslenen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un açıklamalarına rağmen ülkedeki tansiyon düşmüyor. 

Macron'un açıklamalarının ardından ilk gösteri Fransız lise öğrencilerinden geldi.

Halka seslenen Macron'un, eğitim reformlarıyla ilgili açıklamaya yer vermemesi öğrencileri öfkelendirdi.

Fransa'nın farklı şehirlerinde toplanan öğrenciler, hükümetin eğitim reform planlarına karşı protesto düzenledi. 

Liseliler "Kara Salı" adı altındaki eylemleri ile sokaklara inmeye başladı. Binlerce üniversite öğrencisi de protestolara katılmayı planlıyor.

Gösteriye katılan öğrenciler, Fransız polisinin önünde diz çökerek eylemlerini sürdürdü.

Fransız polisinin daha önce protesto eden öğrencileri diz çöktürerek gözaltına aldığı görüntüler ülkede tepkilere yol açmıştı.

Macron hükümetinin eğitim reformlarını eleştiren öğrenciler, "Sarı Yelekliler" hareketini de destekliyor.

Fransa'da neler oluyor?

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen Sarı Yelekliler'in eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosu haline geldi.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron'dan ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

"Sarı Yelekliler"in protesto ettiği akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiği açıklanmış ancak eylemciler bunu yeterli bulmayarak gösterileri sürdüreceklerini duyurmuştu.

Macron'un açıklamaları

Halkın öfkeli olduğunu unutmadığını, bu öfkenin akaryakıt zamlarıyla başladığını ve daha derin olduğunu belirten Macron, ekonomik ve sosyal olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı. Yeni bir Fransa inşa etmek istediğinin altını çizen Macron, şirketlere ek vergi yükü getirmeden asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 euro zam yapılacağını açıkladı.

Yapabilen işverenlerin çalışanlarına yıl sonunda prim ödemesini istediğini ifade eden Macron, bu durumda işverenlerden ek vergi istenmeyeceğini belirtti. Macron ayrıca 2019 yılı itibarıyla fazla mesai ücretlerinden vergi alınmayacağını duyurdu

2 bin euro'nun altındaki emeklilik maaşlarından artık kesinti yapılmayacağını belirten Macron, bu kararların yarın Başbakan Edouard Philippe tarafından Ulusal Meclis'e sunulacağını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.