PİYASALAR

  • BIST 1009530.47-0.18%
  • ALTIN2473.7870.08%
  • DOLAR32.4750.28%
  • EURO34.7630.38%
  • STERLİN40.5540.34%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emekli olacağınız ay sizin için kritik öneme sahip! İşte nedenleri
Emekli olacağınız ay sizin için kritik öneme sahip! İşte nedenleri

Emekli olacağınız ay sizin için kritik öneme sahip! İşte nedenleri

Emekli olmak isteyen memurlar için emekli olacakları ay bile büyük bir öneme sahip işte memurlar için emekliliğin püf noktaları.

A+A-

Emekli olmak isteyenler için Ocak veya Temmuz katsayı artışlarını beklemek büyük avantaj sağlar.

İşte tüm detayları

Emekli olmak isteyenler, çalışma hayatlarını bitirmek isterler. Bu nedenle de, emekli olmak isteyenlerin ilk planda düşündükleri husus, hangi tarihte emekli olacakları ve emekli ikramiye tutarları ve emekli aylık tutarlarının hangi katsayılar üzerinden alacaklarını hesap etmeleri olmaktadır.

Memurların emeklilik işlemleri nasıl yapılmaktadır?

Genel olarak 8 Eylül 1999 tarihinden önce memurluğa başlamış memurlar 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu kurallarına tabidirler. Ve bu memurların büyük çoğunluğunu da HİZMET + YAŞ GRUBU = EMEKLİLİK koşullarını tamamlayanlar oluşturmaktadır.

620cdbe9ed13441560e0ad2e.jpg

Emekli olmak isteyen memur emeklilik talebini çalıştığı kuruma yapar, çalıştığı kurum emeklilik onayını alır ve Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderir. Sosyal Güvenlik Kurumu da emeklilik işlemini tesis eder.

Memurların emeklilik işlemlerinde dikkate aldığı katsayılar:

Memurların emekli ikramiyesi ve emekli aylık tutarlarının bulunmasında memur maaş katsayısının etkisi büyüktür. Memur maaş katsayısının artış oranı memurun hem emekli aylık hem de emekli ikramiyesini etkilemektedir.

6158469945d2a061ccf63a09.jpg

Memurların hizmet süreleri nasıl hesaplanır:

Memurların hizmet süreleri Sosyal Güvenlik Kurumuna tam kesenek vermek suretiyle geçirdikleri süreler olmaktadır. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunun Madde 31 hükmü gereğince fiili hizmet müddeti, tam kesenek vermek suretiyle geçirilen müddettir. Aybaşlarından sonra vazifeden ayrılanlar için ayrıldıkları ayın tamamı fiili hizmet müddeti sayılır. Tam kesenek verilerek geçirilen süreler de, memurlar aylıklarını her ayın 15 inde aldıklarından, her ayın 15 i ile bir sonraki ayın 14 üne kadar olan süre tam kesenek verilen süre olur ve memurun 1 aylık hizmet süresi belirlenir.

Memurlar emekli olduklarında hangi katsayılar üzerinden işlemleri yapılır?

Her ayın 15'inde maaşlarını almakta olan Devlet memurlarından yine o ayın 15'inde SGK emeklilik kesintileri yapılır.

Yapılan emeklilik kesintisi ise bir sonraki ayın 14'üne kadar olan dönemi kapsar. Bir başka deyişle 15 Haziran maaşını alan bir memur, 16 Haziran'da veya 1 Temmuz'da emekli olmak istediğinde, bu memurun hizmet süresi 14 Temmuz tarihine kadar sayılır.

Hizmet sayılması, memurun 15 Temmuz tarihine kadar yapılan zamlardan da yararlanmasını sağlar. Çünkü katsayılardaki artışlar genel olarak 1 Ocak veya 1 Temmuzdan geçerli olarak belirlenir, yani 15 Ocak veya 15 Temmuz dan geçerli olacak şekilde belirlenmez.

yurt-disinda-calisanlar-tr-emekli-olma-1200x900.jpg

Bu nedenle 15 Haziran görev aylığını alıp 16 Haziran da emekli olan memur için Temmuz katsayı artışı uygulanarak emeklilik işlemi tesis edilir.

Ancak memur 14 Haziran ve daha önceki aylarda emekli olursa, Temmuz ayındaki zamlardan yararlanamaz.

Emekli aylığında yeni katsayının etkisi nasıl olmaktadır:

Emekli aylığı memur için değişmez. Katsayılar çalışan memurlar ile emekli memurlar için aynı şekilde ve aynı oranda belirlenmektedir. Emekli aylığının artması için Ocak veya Temmuz aylarını beklemeye lüzum olmaz.

Nasıl bir süreç izlenir?

- 16 Haziran veya 16 Aralık görev aylıklarını almadan daha önceki bir tarihte emekli olanlar 1 OCAK veya 1 TEMMUZ da artışı yapılan katsayılardan sadece emekli ikramiyesi tutarı olarak yararlanamaz, Emekli aylıklarında uygulanır.

- 1 Ocak veya 15 Ocakta; 1 Temmuzda veya 15 Temmuzda emeklilik dilekçesi verilmesi emekli aylık ve emekli ikramiye tutarı açısından hiçbir farkı ortaya çıkarmaz, tutarlar aynı olur.

- 31 Aralık veya 1 Ocakta; 30 Haziran veya 1 Temmuzda emeklilik dilekçesi verilmesi emekli aylık ve emekli ikramiye açısından hiçbir farkı ortaya çıkarmaz, tutarlar aynı olur.

- 14 Haziran ve daha önce veya 14 Aralık veya daha önce emekli olmasında emekli ikramiye tutarlarından 1 Temmuz veya 1 Ocak katsayı artışları uygulanmaz. Emekli aylıkları aynı olur.

- 1 Temmuz veya 15 Temmuz da emeklilik dilekçesi verilmesi emekli aylık ve emekli ikramiye açısından hiçbir farkı ortaya çıkarmaz, tutarlar aynı olur.

- 15 Haziran veya 15 Aralık maaşlarını alan memurlar, 1 veya 15 Temmuz veya 1 Ocak veya 15 Ocak tarihini beklemeden emekli olabilir ve 1 veya 15 Temmuz veya 1 Ocak veya 15 Ocak katsayı artışından yararlanırlar.

Emeklilik yaşını bekleyip açıkta iken Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat için 1 Temmuz 2022 tarihi beklenmeli midir?

Açıkta iken emeklilik talebinde bulunanların emeklilik işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat tarihlerini takip eden ayın 1 inden geçerli olmak üzere başlar. Yani takip eden ayın 1 inde emekli aylığı bağlanır, hak kazanmış olması halinde de emekli ikramiyesi de aynı tarih itibariyle hesaplanır. Bu nedenle, açıkta olanlardan Haziran 2022 ayı içerisinde emekli olmak için müracaat edenlerin aylık bağlanma ve emekli ikramiye ödenme tarihinin başlangıcı 1 Temmuz 2022 olacağından 1 Temmuz 2022 katsayıları esas alınarak işlemlerin yapılması gerekir ve dolayısıyla Temmuz 2022 katsayı artışından yararlanılması gerektiğini değerlendirmekteyiz. Ancak, olası bir hak kaybının ortaya çıkmaması açısından emeklilik müracaatının 1 Temmuz 2022 den sonra yapılmasında fayda görmekteyiz. (Bu durumda ise 1 aylık emekli maaşı kaybı ortaya çıkmakla birlikte, emekli ikramiyesinin yeni artış oranında hesaplanması bu kaybı ortadan kaldıracağı tahmin ediliyor.

Bu halde, Temmuz 2022 katsayı artışından yararlanmak için açıkta olup da emeklilik yaşını doldurmuş olanların bu tarihi bekleyip emeklilik için Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmelerinde fayda var.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.