PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ekmeğini İsraf Etme!
Ekmeğini İsraf Etme!

Ekmeğini İsraf Etme!

A+A-

Temel besin maddesi olan ve sofraların adeta vazgeçilmezi konumundaki ekmeğin israf edilmeden tüketilmesi için bazı saklama koşullarına uyulması ve bayatlamış ekmeklerin de çöpe gitmemesi için değerlendirilmesi öneriliyor.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen 'Ekmeğini İsraf Etme' kampanyası kapsamında tüketiciyle paylaşılan önemli noktalar, ekmek israfının azaltılmasında etkili olmayı amaçlıyor.

Ekmeğin beslenmedeki önemi nedir?

Temel besin maddesi olan tahıllar; buğday, arpa, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi taneli bitki ve tohumlarından oluşmakla birlikte, günlük tüketimi bireylerin alışkanlık, yaşam ve çalışma biçimlerine göre değişiklik göstermektedir.

Vücuda yeteri kadar tahıl alınamaması, bazı sinir ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olabilmektedir.

Kalp hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları ile prostat ve akciğer kanseri riskini önemli ölçüde azaltan E vitamininin de tahıl tanelerinin yağ içeren kısmında bulunduğu bilinmektedir

Tahıllar içerisinde 'tam tahıl ürünü' içeren besinler zengin birer posa kaynağı olduğundan önerilmektedir. Posa, kabızlığı önlediği gibi kan kolesterolünün azaltılmasına katkıda bulunur ve bağırsak kanserine karşı koruyucudur.

Ekmek alırken nelere dikkat edilmelidir?

Ekmeği tüketecek kişi sayısı, beraberinde tüketilecek yemek ve evde bulunan ekmek miktarı dikkate alınarak ekmek alınmalıdır.

Alındığı gün tüketilmeyecek ise; ambalajlı ekmek tercih edilmelidir.

Ekmek nasıl saklanmalıdır?

Alındığı gün tüketilmeyecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler ve çok daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Donmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmesi gerekir.

Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir.

Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır.

Ambalajı açılmış ekmeğin tamamı tüketilmemiş ise kalan kısmın ambalajlı olarak saklanmasına özen gösterilmelidir.

Ekmeğin muhafaza edildiği poşette buharlaşmadan kaynaklanan su taneciklerinin görülmesi halinde poşet derhal değiştirilmeli ya da ekmek temiz bir kâğıt havluya sarılarak saklanmalıdır.

Ekmek israfını önlemek için evde neler yapılmalı?

İhtiyaçtan fazla ekmek alınmaması ve ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi ekmek israfının azaltılması ve uzun vadede en aza indirilmesi için basit ama etkili yöntemlerden biridir.

Bayatlamış ve kurumuş ekmekler de çeşitli yollarla tüketime uygun hale getirilebilir. Bayatlamış ekmek fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirerek tüketime uygun hale getirilebildiği gibi tatlı yapılarak da tüketilebilir.

Yenikapı Haber
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.