PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. HABERLER

  2. BİLİM-TEKNOLOJİ

  3. Dünya'nın En Temiz Hava Yolu Şirketleri Belli Oldu
Dünya'nın En Temiz Hava Yolu Şirketleri Belli Oldu

Dünya'nın En Temiz Hava Yolu Şirketleri Belli Oldu

Yolcu ve kargo taşımacılığında lider firmalar arasında yapılan anket çalışmaları sonucunda Skytrax internet adresi en temiz 30 havayolu şirketini açıkladı. Firmalar arasında ülkemizi temsil eden THY'da yer alıyor. İşte yapılan anket sonrasında dünyanın en temiz havayolu firmaları ve şirket detayları..

A+A-

En Temiz Havayolu Şirketleri Belli Oldu

Skytrax isimli internet sitesinin gerçekleştirmiş olduğu “ Dünya’nın en temiz havayolu şirketleri” anketi bugün açıklandı. Dijital ortamda ve sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen anketler sonucunda yapılan değerlendirme de bir birbirinden farklı firma boy gösteriyor. Kullanıcıların gözünden en temiz havayolu şirketleri listelendi. Listede Türkiye’ye ait havayolu şirketi de yer alıyor. İşte en temiz havayolu şirketi sonuçları;

dunyanin-en-temiz-havayolu-sirketleri1.jpg

30. Philippine Airlines

1941 yılında kurulan Philippine Airlines şirketi Filipin’e ait bir havayolu firmasıdır. 1946 yılında bu yana ülkenin ulusal bayrağını taşıyan firma Asya’nın ilk havayolu şirketi olma özelliği ile dikkat çekmektedir. Firmanın ana merkez üstü Manila’dır. Philippine Airlines firmasının kullanmakta olduğu uçak filosu Airbus ve Boeing uçaklarından oluşmaktadır. Asya, Avustralya ve Kuzey Amerika dahil 15 farklı ülkede 30 farklı noktaya haftalık ortalama 280 uluslararası uçuş gerçekleştirmektedir. Ayrıca 31 farklı iç hat noktasına ortalama 630 uçuş gerçekleştirmektedir.

turkish-airlines.jpg

29. Turkish Airlines

1933 yılında 5 uçak ile kurulan havayolu şirketi THY, günümüzde 336 uçağı ile hem yolcu hem de kargo alanında ülke içerisi ve yurt dışı olmak üzere bir çok uçuş gerçekleştirmektedir. Avrupa’nın en iyi havayolu şirketi olma ünvanına sahip firma Airbus ve Boeing uçak modelleri kullanmaktadır. Dünyanın bir çok farklı noktasına uçuş gerçekleştirmekte olan THY dünyaca üne kavuşmuş, başarısından ve kalitesinden ödün vermemesi ile bilinmektedir.

air-france.jpg

28. Air France

1933 yılında kurulan Air France havayolu firması Avrupa’nın önde gelen şirketleri arasında yer almaktadır. Fransa’nın bayrak taşıyıcısı olan firma yıllık ortalama 50 milyon yolcuyu taşıdığı söylenmektedir. Toplamda 93 ülkeye uçuşu olan havayolu şirketi SkyTeam çatısı altında çalışmalarını devam ettirmektedir. Air France havayolu firmasının uçak filosunda yer alan Airbus ve Boeing firmalarına ait araçlar kullanmaktadır. Firmanın en acı olayı 2009 yılında 447 sefer sayılı Rio de Jeneiro- Paris seferini yapan uçağın Atlas Okyanusu’na çakılması ile tüm yolcuların hayatını kaybetmesidir.

virgin-australia.jpg

27. Virgin Australia

2000 yılında kurulan Virgin Australia havayolu firması Virgin grup bünyesinde hizmet vermekte olup, hem yolcu hem de kargo taşımacılığı yapmaktadır.  Uzay istasyonu projeleri ile dünyada yankı uyandıran Richard Branson bünyesinde çalışan firmanın uçak filosunda Boeing ve Airbus kullanılmaktadır. Firmanın merkez üstü Avustralya’nın Brisbane şehridir. Dünyanın bir çok farklı noktasına ulaşım imkanı sağlayan firmanın Brisbane – İstanbul seferleri de mevcuttur.

oman-air.jpg

26. Oman Air

1993 yılında kurulan Oman Air havayolu firması Umman’ın ulusal firması olarak bilinmektedir. Muscat şehrinde yer alan Muscat Uluslararası Havalimanı’na bağlı olarak yurtiçi ve yurtdışı uçuşları bulunan firma Airbus ve Boeing filosu ile düzenli uçuş hizmeti vermektedir. Ayrıca firma bölgesel olarak hava taksi imkanı da sağlamaktadır. Firma 2005 yılında İstanbul’a gelerek büyük yatırımlar için başlangıçlar yapmıştır.

finnair.jpg

25. Finnair

1923 yılında kurulan Finnair havayolu şirketi Finlandiya’nın ulusal havayolu şirketi olma ünvanına sahiptir. Merkez üstü başkent Helsinki’de yer alan firma Vantaa Havalimanı’nda hizmet vermektedir. Günümüzde Finnair firması Airbus ve Boeing uçakları ile 30 ülkede 65 farklı noktaya düzenli uçuşlar düzenlemektedir.

klm-royal-dutch-airlines.jpg

24. KLM Royal Dutch Airlines

1919 yılında kurulan KLM Royal Dutch Airlines dünyanın en eski hava yolu şirketleri arasında yer almaktadır. Hollanda’ya ait olan firma kraliyet havayolu olarak da bilinmektedir. Merkez üstü Amsterdam Schiphol Havalimanı olan KLM Royal Dutch Airlines, ülke içi ve ülke dışı hem yolcu hem de kargo taşımacılığı ile 90 farklı noktaya hizmet vermektedir. Firmanın uçak filosunda Airbus ve Boeing uçakları kullanılmaktadır.

hong-kong-airlines.jpg

23. Hong Kong Airlines

2006 yılında kurulan Hong Kong Airlines havayolu şirketi adından da anlaşıldığı gibi Hong Kong merkezli bir şirkettir. Merkezı Hon Kong’un Islands semtinde yer alan firma Hainan Airlines firmasının yan kuruluşu olarak hizmet vermektedir. 72 farklı güzergaha uçuş düzenlemekte olan şirket Airbus ve Boeing uçakları ile ülke içi ve ülke dışı uçuşlarına aralıksız devam etmektedir.

qantas-airways.jpg

22. Qantas Airways

1920 yılında kurulan Qantas Airways havayolu şirketi dünyanın en eski uçak firmaları arasında yer almaktadır. Avustralya ulusal havayolu firması olan şirket Boeing ve Airbus uçakları ile hem yolcu hem de kargo taşımacılığı yapmaktadır. Oldukça başarılı firmalar arasında gösterilen Qantas Airways, 200’ü aşkın uçak filosu ile dünyanın bir çok farklı noktasına hizmet vermektedir. Ancak firma 2010 yılında 32 sefer sayılı uçağının motor arızası sebebiyle güç bela Singapur’a acil iniş yaparak 469 yolcunun hayatını kurtarması ile yankılanmıştır.

etihad-airways.jpg

21. Etihad Airways

2003 yılında kurulan yeni havayolu firmaları arasında hızlı bir başlangıç gerçekleştiren Etihad Airways havayolu şirketi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin bayrak taşıyıcısı olma ünvanına sahiptir. Merkez üstü Abu Dabi Uluslararası Havalimanı olan firma Boeing ve Airbus filosu ile milyonlarca yolcuya hizmet vermektedir. Hem yolcu hem kargo taşımacılığı yapan şirket 120’den fazla noktaya hizmet vermektedir. Firma ağırlıklı olarak Asya ve Avrupa uçuşları düzenlemektedir. Ayrıca Afrika, Kuzey Amerika ve Okyanusya seferleri de mevcuttur.

air-new-zealand.jpg

20. Air New Zealand

1940 yılında kurulan Air New Zealand havayolu şirketi, Yeni Zelanda’nın ulusal bayrak taşıyıcılığını üstlenmektedir. Merkez üstü Auckland Uluslararası Havalimanı olan şirket 16 ülkede 51 farklı noktaya yolcu taşımacılığı yapmaktadır. Firmanın uçak filosu Airbus ve Boeing modellerinden oluşmakta olup Avrupa, Asya, Okyanusya ve Kuzey Amerika kıtalarına uçuş gerçekleştirmektedir.

emirates.jpg

19. Emirates

1985 yılında kurulan Emirates havayolu şirketi Dubai merkezli olup, Birleşik Arap Emirliklerine bağlı havayolu firmasıdır. Dubai hükümetine ait olan firma kurulduğu günden bu yana yüksek karla hizmet verdiğini açıklamaktadır. Lüks hizmet anlayışı ile konuklarını büyüleyen Emirates 259 uçağı ile 75’den fazla ülkeye uçuş düzenlemektedir. Uçak filosunda yer alan Boeing ve Airbus modelleri ile dünyanın en genç filosuna sahip firmadır. Emirates firmasının ülkemize de uçak seferleri bulunmaktadır.

bangkok-airways.jpg

18. Bangkok Airways

1960 yılında kurulan Bangkok Airways havayolu firması Tayland’ın Bangkok şehrinde bölgesel havayolu firması olarak hizmet vermektedir. Şirket Boeing ve Airbus uçakları ile New York ve Los Angeles’ non-stop uçuşları ile en uzak menzilli aktarmasız uçak seferleri ile bilinmektedir. Firmanın ülkemize herhangi bir uçuşu bulunmamaktadır.

china-southern-airlines.jpg

17. China Southern Airlines

1991 yılında kurulan China Southern Airlines havayolu şirketi Çin’e bağlı bir firmadır. Çin’in Guangdong bölgesinde bulunan firma Asya kıtasının en büyük uçak filosuna sahip olması ile bilinmektedir. Toplamda 280’den fazla Boeing ve Airbus uçaklarına sahip olan şirket bölgesel uçuşlara ağırlık vermektedir. Ülkemize herhangi bir uçuşu bulunmamaktadır.

garuda-indonesia.jpg

16. Garuda Indonesia

1947 yılında kurulan Garuda Indonesia havayolu firması oldukça eski uçak taşımacılığı ile bilinmektedir. Endonezya’nın ulusal bayrak taşıyıcısı olma ünvanına sahip olan şirket adını Budizm ve Hinduizm inanışlarında kutsal sayılan ve devletin resmi amblemi olan Garuda kuşudur. SkyTeam üyesi olan Garuda Indonesia havayolu şirketi tüm uçuşlarını Soekarno Hatta Uluslararası Havalimanı’nda gerçekleştirmektedir.

thai-airways.jpg

15. Thai Airways

1960 yılında kurulan Thai Airways havayolu şirketi Tayland’ın ulusal havayolu firması olarak hizmet vermektedir. Airbus ve Boeing uçak filosuna sahip firma Bangkok üzerinden düzenlediği Los Angeles ve New York non-stop seferleri ile varsayılan en uzun menzilli aktarmasız uçuşları düzenlemesi ile bilinmektedir. Firmanın ülkemize herhangi bir uçuşu bulunmamaktadır.

china-airlines.jpg

14. China Airlines

1959 yılında kurulan China Airlines havayolu şirketi Tayvan’ın ulusal bayrak taşıyıcı firması olarak bilinmektedir. Airbus ve Boeing uçak filosu ile toplamda 82 uçağı bulunan şirket dünyanın 29 ülkesinde 95 farklı noktaya yolcu taşımacılığı yapmaktadır. Ağırlıklı olarak şirket Avrupa, Asya, Okyanusya ve Kuzey Amerika kıtalarına düzenli uçuşlar düzenlemektedir. 2011 yılında bu yana SkyTeam üyesi olan China Airlines şirket, yalnızca yolcu değil kargo taşımacılığı da yapmaktadır.

austrian-airlines.jpg

13. Austrian Airlines

1957 yılında kurulan Austrian Airlines havayolu şirketi, Air Austia ve Austrian Airways şirketlerinin birleşmesi ile kurulmuştur. İlk uçuşunu 1958 yılında Viyana’dan Londra’ya gerçekleştirmiş olan firma günümüzde 130 farklı noktaya Boeing, Bombardier, Embraer, Fokker ve Airbus uçak filosu ile hem yolcu hem de kargo taşımacılığı ile hizmet vermektedir. Austrian Airlines şirketi 2007 yılında 10,8 milyon yolcu taşımacılığı ile bilinmektedir.

cathay-dragon.jpg

12. Cathay Dragon

1985 yılında kurulan Cathay Dragon havayolu şirketi Hong Kong merkezli olup bölgesel uçuşlar düzenlemektedir. Merkezi Islands olan firma Airbus ve Boeing uçak modelleri ile 47 araca sahiptir. Dünya üzerinde 48 uçuş noktasında yolcu taşımacılığı yapmakta olan firma hem yolcu hem de kargo taşımacılığı gerçekleştirmektedir.

korean-air.jpg

11. Korean Air

1962 yılında kurulan Korean Air havayolu şirketi ulusal bir şirket olarak kurulmasının ardından 1969 yılında özel firma bünyesinde hizmet vermeye başlamıştır. Airbus ve Boeing uçak filosu ile 158 adet uçağa sahip olan şirket 129 farklı uçuş noktasına yolcu taşımacılığı yapmaktadır. Ayrıca firma Güney Kore’nin Asiana Airlines şirketinin yanında en büyük havayolu şirketidir.

lufthansa.gif

10. Lufthansa

1926 yılında temelleri atılan Lufthansa havayolu firması 1954 yılı kuruluşu ile dünyanın bir çok farklı noktasına hizmet vermeye başlamıştır. Almanya’nın önemli markası haline gelmiş şirket Avrupa’nın en büyük 2. firması iken dünyanın 9. Büyük firması olma özelliğine sahiptir. Kendi bünyesinde yaklaşık 319 uçak filosuna sahip Lufthansa, Airbus, Boeing ve Embraer uçakları ile 410 farklı noktaya uçuş hizmeti vermektedir. Ayrıca Lufthansa havayolu firması 2008 yılında dünyanın en iyi havayolu şirketi seçilmiştir.

hainan-airlines.jpg

9. Hainan Airlines

1989 yılında kurulmuş olan Hainan Airlines havayolu şirketi ilk olarak Hainan Province Airlines adı ile hizmete başlamış olup 1993 yılında günümüzde ki adını kullanmaya başlamıştır. Dünyanın en büyük sivil havayolu şirketi olma ünvanına sahip şirket Çin’in Hainan eyaletine bağlıdır. Ayrıca Hainan Airlines, Çin’in en büyük 4. Büyük havayolu filosuna sahiptir. Şirket Asya’nın da yolcu taşıma kapasitesi bakımında 4. Büyük firmasıdır. Toplamda 214 uçağı ile 110 farklı noktaya yolcu taşımacılığı üstlenmektedir.

swiss-international-air-lines.jpg

8. Swiss International Air Lines

2002 yılında kurulmuş olan Swiss International Air Lines havayolu şirketi İsviçre’nin başlıca havayolu firmasıdır. Şirket Güney Amerika, Kuzey Amerika, Afrika ve Asya’ya düzenlediği uçuşlar ile toplam 80 farklı noktaya hizmet vermektedir. Merkez üstü Zürih Havalimanı olan şirket Alman devi Lufthansa Havayolları’nın yan kuruluşu olarak hizmet vermektedir. Airbus ve Boeing uçak filosu ile toplamda 80’in üzerinde uçağa sahiptir.

qatar-airways.jpg

7. Qatar Airways

1993 yılında kurulmuş olan Qatar Airways havayolu firması Katar merkezli ulusal havayolu firması olarak hizmet vermektedir. Airbus ve Boeing uçak filosu ile toplamda 190 uçağa sahip firma Afrika, Orta Asya, Uzak Doğu, Avrupa, Güney Asya, Orta Doğu, Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Okyanusya’ya 100’ün üzerinde uçuş düzenlemektedir. Firmanın ülkemize de uçuş seferleri bulunmaktadır.

cathay-pacific-airways.png

6. Cathay Pacific Airways

1946 yılında kurulmuş olan Cathay Pacific Airways havayolu şirketi Hong Kong merkezli ulusal havayolu firması olma ünvanına sahiptir. Merkez üstü Hong Kong Uluslararası Havalimanı olan şirket 35 farklı ülkede 90 farklı noktaya yolcu taşımacılığı gerçekleştirmektedir. Airbus ve Boeing uçak filosuna sahip Cathay Pacific Airways, ağırlıklı olarak Asya bölgesine hizmet vermektedir.

japan-airlines.jpg

5. Japan Airlines

1951 yılında kurulan Japan Airlines havayolu şirketi yarı devlet kuruluşu olarak günümüzde hizmet vermektedir. İlk zamanlar yalnızca ülke içi seferler düzenleyen Japan Airlines, günümüzde dünyanın bir çok farklı noktasına uçuş hizmeti sağlamaktadır. Jopanya’nın Tokyo kendinde merkez üstü bulunan firma 12 Ağustos 1985 yılında Tokyo’dan Osaka’ya gerçekleştirmekte olduğu iç hat uçuşunda Boeing 747 uçağı ile Takamagaraha Dağına çakılarak 520 yolcusu hayatını kaybederek çalkalandı. Bu kaza dünya havacılık tarihinin en büyük 2. Kazası olarak adlandırılmaktadır.

singapore-airlines.jpg

4. Singapore Airlines

1947 yılında kurulan Singapore Airlines havayolu şirketi ilk zamanlar Lalayan Airways adı ile hizmet vermeye başlasa da günümüzde bu adı kullanmaktadır. Singapur ulusal firması ve bayrak taşıyıcısı olan Singapore Airlines, toplamda 107 Boeing ve Airbus uçak filosu ile dünyanın farklı noktalarına hizmet vermektedir. Şirket 96 farklı uçuş noktasına yolcu taşımacılığı yapmaktadır.

asiana-airlines.jpg

3. Asiana Airlines

1988 yılında kurulan Asiana Airlines havayolu şirketi Airbus ve Boeing uçak filosu ile toplamda 84’den fala uçağa sahiptir. Dünyanın farklı noktalasrına yolcu ve kargo taşımacılığı yapmakta olan firma Güney Kore’nin başkenti Seul merkezli havayolu firmasıdır. Günümüzde 24’den fazla ülkede 75’in üzerinde noktaya uçuş hizmeti sağlamaktadır. Asiana Airlines uçuşlarını Incheon ve Gimpo havalimanları üzerinden gerçekleştirmektedir.

eva-air.png

2. Eva Air

1989 yılında kurulmuş olan Eva Air havayolu şirketi Tayvan’ın başkenti Taipei merkezli özel havayolu firması olarak hizmet vermektedir. Tüm uçuşlarını uluslararası Taoyuan Havalimanı üzerinden gerçekleştirmekte olan şirket 18 ülkede 65 farklı noktaya yolcu taşımacılığı yapmaktadır.

ana-all-nippon-airways.jpg

1. ANA All Nippon Airways

1952 yılında kurulmuş olan ANA All Nippon Airways havayolu şirketi Japonya’daki havayolu şirketleri arasındadır. İlk uçuşlarını helikopter olarak sağlayan firma sonraları uluslararası uçuşlara çevirerek dünyanın bir çok farklı ülkesine hizmet vermeye başlamıştır. Günümüzde Boeing ve Airbus uçak filosu ile ülke içinde 49’dan fazla, uluslararası 35’den fazla noktaya yolcu taşımacılığı yapmaktadır. Yapılan Skytrax anket sonuçlarına göre ANA All Nippon Airways firması 30 havayolu şirketi arasında en temiz firma olarak 1. Sırada yer aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.