PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2429.254-0.19%
  • DOLAR32.5520.19%
  • EURO34.8810.59%
  • STERLİN40.5440.81%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Dünya üzerinde havaalanı işletmeciliği yapan ilk ve tek üniversite
Dünya üzerinde havaalanı işletmeciliği yapan ilk ve tek üniversite

Dünya üzerinde havaalanı işletmeciliği yapan ilk ve tek üniversite

Eskişehir Anadolu üniversitesi İki Eylül Kampüsü içerisinde bulunan ve işletmeciliği üniversite tarafından yapılan Hasan Polatkan Havalimanı daha önce Dünya’nın hiçbir yerinde rastlamadığımız bir şekilde üniversiteye ait ilk ve tek havaalanı olma özelliği taşımaktadır.

A+A-

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Hasan Polatkan Havalimanı’nın dünyada eşi benzeri olmayan bir havaalanı olduğunu kaydetti. Gündoğan, “Dünyada hiçbir uluslararası havaalanı bir üniversite tarafından işletilmiyor. Bazı üniversitelerin ufak ulusal havaalanları var. Amerika’da, Avrupa’da böyle üniversiteler var ama uluslararası havaalanı işletmeciliği yapan sadece Anadolu Üniversitesi var. Bu kolay bir şey değil, çok zor. Çünkü havacılık en katı kuralların bulunduğu bir sektör. Bizi hem uluslararası havacılık hem de ulusal havacılık otoriteleri sürekli kontrol ediyorlar, denetliyorlar” dedi.

Havalanın bir diğer dikkat çeken özelliği ise; Sadece Dış hatlar dahilinde Belçika’nın Brüksel şehrine ve umre-hac uçuşları yapmaktadır. İç hatlar uçuşunun yanı sıra başka herhangi bir dış hat seferi yapılmamaktadır.

“Havaalanının atıl kaldığı noktasında bir eleştiri var” diyen Prof. Dr. Gündoğan, şöyle devam etti:

“Evet, kısmen atıl, tabi ki düzenli uçuşlar yok. Fakat havaalanımızda şuanda, Umre uçuşları, Brüksel uçuşları, özel uçuşları, Türk Hava Yolları’na pilot yetiştirmek programı ve kendi pilotaj bölümü öğrencilerimizin eğitimi yapılıyor.

Rektör Gündoğan, havaalanının zamanında eğitim amaçlı kurulmuş bir havaalanı olduğuna dikkat çekerek, “Bizim havaalanımız, kuruluşunda eğitim amaçlı kurulmuş bir havaalanı. Yani o zaman ki adıyla Anadolu Üniversitesi’nin Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun pilotlarının yetiştirilmesi amacıyla kuruşmuş bir havaalanı. Tabi daha sonra gelişen süreçleri herkes çok iyi biliyor. Şuanda uluslararası uçuşlara açık bir nitelik kazanmış ama işletmeciliği ise hala biz yapıyoruz. Yani bu hakikaten kolay bir şey değil. Ben, havaalanının açık tutulmasında Anadolu Üniversitesi personelinin çok ciddi katkısı olduğunu düşünüyorum

Havaalanının daha çok tarifeli uçuşlara açılması için yoğun çaba sarf ettiklerini de aktaran Prof. Dr. Gündoğan, Sivil Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından yolcu potansiyeli konusunda bir araştırma yapıldığını ve bu araştırma sonuçlarının yakın zamanda havayolu şirketlerine aktaracaklarını bildirdi.

Seda Şişman - Yenikapı Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.