PİYASALAR

  • BIST 1009524.59-0.06%
  • ALTIN2491.1840.79%
  • DOLAR32.4970.17%
  • EURO34.7420.11%
  • STERLİN40.620.17%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Düğmeye basıldı! 1,2 milyar dolarlık dev yatırım
Düğmeye basıldı! 1,2 milyar dolarlık dev yatırım

Düğmeye basıldı! 1,2 milyar dolarlık dev yatırım

Rönesans Holding ve Cezayir`in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi`nde 1,2 milyar dolarlık yatırımla inşa edilecek yıllık 450 bin ton üretim kapasiteli Polipropilen Üretim Tesisi ile Çukurova, petrokimya sektörünün de önemli merkezleri arasında yer alacak.

A+A-

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubat ayındaki Cezayir  ziyaretinde Adana'da Polipropilen Üretim Tesisi kurulacağı müjdesini vermesinin  ardından dün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılımıyla tesisin  projesinin imzalanması, kentte iş dünyası ve yerel yönetimler tarafından  heyecanla karşılandı.

Bin 341 hektarlık alanda kurulacak Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri  Bölgesi'nde 1,2 milyar dolar maliyetle inşa edilecek ve yıllık 450 bin ton üretim  kapasitesine sahip olacak tesis, yerli üretimle Türkiye'nin ham madde ihtiyacında  dışa bağımlılığının önemli ölçüde önüne geçecek.

Plastik ve kauçuk ham maddesi olarak kullanılan polipropilenden yılda  ortalama 2 milyon ton ithal eden Türkiye, tesisin hizmete girmesiyle bu ürünün  önemli bir bölümünü yerli üretimle sağlayacak.

Tesisin 2019'da inşasına başlanarak 2023'te tamamlanmasıyla, Türkiye  cari açığını ilk olarak yılda 450-500 milyon dolar, bölgedeki tüm parsellerin  yatırımcılara tahsis edilmesiyle 1 milyar dolar düşürecek.

Dev yatırım, inşaat aşamasında 2 bin-2 bin 500 kişiye, hizmete  girmesiyle ilk etapta 500-600 kişiye, daha sonra da yan sektörlerle yaklaşık 10  bin kişiye istihdam oluşturacak.

Limana yakınlığı ve ulaşım imkanlarının yanı sıra iklim ve coğrafi  şartları elverişli Çukurova'da kurulacak tesis, bölgeyi petrokimya sektöründe de  söz sahibi yapacak.

"ÇUKUROVA ENERJİ MERKEZİ OLACAK"

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, yaptığı açıklamada,  yatırımın Ceyhan'a, Adana'ya ve Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni etti.

Yatırımın temelinin 2019'un ilk aylarında atılacağını belirten  Demirtaş, "Bu temeli atılacak tesisin ülkemiz ekonomisine çok ciddi katkısı  olacağını düşünüyoruz. Kimyasal üretim açısından da yapmış olduğumuz ithalatların  da yaklaşık yüzde 80'inin üretimini Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi'nde yapacağız."  diye konuştu.

Demirtaş, tesisin ülke ekonomisine yaklaşık 1 milyar dolarlık katkı  sunacağının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Burada 10 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bunun çok önemli bir rakam  olduğunu düşünüyorum. İnşallah en kısa zamanda bu yatırımları gerçekleştiririz.  İthal ettiğimiz ürünleri burada üreteceğiz. Dış ticaret açık vermeyecek, fazla  verecek. Türkiye'nin en büyük problemlerinden, biz şimdiye kadar katma değeri  yüksek ürünler üretemedik, Adana'da bu tesisle birlikte katma değeri çok yüksek  olan ürünleri üretme imkanımız olacak. Böylelikle ithalatımız düşecek,  ihracatımız artacak. İç piyasanın ihtiyaçlarının yüzde 80'ini buradan karşılama  imkanımız olacak. Buranın çok avantajları var, Ortadoğu'nun özellikle tüm petrol  kaynaklarının Ceyhan'a geldiğini varsayarsak, hem İskenderun hem Mersin  limanlarının burada olması, havalimanının yanı başımızda bulunması, demir yolunun  olması, bunların hepsi bir yatırım için çok cazip imkanlar. "

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Mustafa Varank'a bu yatırımı kente kazandırdıkları için teşekkür eden Demirtaş,  "Burası enerji koridoru, enerji merkezi olacak inşallah. Adana ve Ceyhan'ın,  ülkemizin önemi gittikçe artacak. Burada artık üretim yapılacak ve katma değeri  yüksek ürünler üretilecek. Bu da inşallah hem bizim ithalatımızda ciddi azalma,  ihracatımızda da ciddi artış meydana getirecek. " ifadesini kullandı.

"ÜLKEMİZ EKONOMİSİ ADINA ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı  Burhan Kavak da Rönesans Holding ve Sonatrach ortaklığında Ceyhan Petrokimya  Endüstri Bölgesi'nde gerçekleştirilecek Polipropilen Üretim Tesisi projesinde  imzaların atılmasından son derece memnun olduklarını ifade etti.

Yatırımın öneminden bahseden Kavak, şöyle devam etti:

"1,2 milyar dolarlık yatırım imzası hem bölgemiz hem de ülkemiz  ekonomisi adına çok önemli bir adım. Ülkemizin cari açığının kapatılması  çerçevesinde önemli bir yatırım Adana'da gerçekleştirilecek. On binlerce kişinin  istihdam edileceği yatırım kararının benzer ve yan yatırımlar için de ateşleyici  unsur olacağını düşünüyoruz. Sadece bu yatırımla yıllık 1 milyar dolarlık katma  değer yaratılması planlanıyor. Şehrimizin toplam ihracatının 2 milyar dolara  henüz ulaştığını düşündüğümüzde bizim için anlamlı bir yatırım.  MÜSİAD Adana  olarak bizler de bu yatırımın doğuracağı alt yatırımların gelişmesi için çaba  sarf edeceğiz."

"GENÇ İNOVATİF GİRİŞİMCİLERİ YETİŞTİRMEMİZ ŞART"

Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden ise Ceyhan'da  gerçekleştirilecek yatırımda imzaların atılmış olmasından memnuniyet duyduklarını  dile getirdi.

Polipropilen üretecek tesisin, bölgede sanayinin desenini  değiştireceğini belirten Özden, "Bölgede yıllardır beklediğimiz yatırımların  öncüsü olacak bir projede imzaların atılmış olmasından mutluluk duyduk. Katma  değeri yüksek, ekonomimizin en büyük sorunu cari açığın kapatılmasına katkı  sağlayacak, on binlerce istihdamın kapısını aralayacak yatırımda Adana’nın  seçilmiş olması her anlamda gerçekçi olmuştur." diye konuştu.

Özden,  petrokimya yatırımlarında en önemli unsurun insan kaynağı  olduğuna işaret ederek, "Yatırımın bir taraftan inşası devam ederken diğer  taraftan burada görev alacak nitelikli personeli, bu alana hizmet verecek genç  inovatif girişimcileri yetiştirmemiz şart. Bölge üniversitelerimizde yazılımdan  kimyaya, lojistikten makineye onlarca alanda eğitim alan gençlerimizi yurt  dışına, büyük kentlere kaçırmadan onlara alanlar açmamız gerekiyor." ifadesini  kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.