PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Dikkat! Teknoloji bağımlısı olabilirsiniz
Dikkat! Teknoloji bağımlısı olabilirsiniz

Dikkat! Teknoloji bağımlısı olabilirsiniz

A+A-

Modern dünyada hemen her şeyin sanallaştığı ve kişilerin kendileri üzerindeki kontrolünü dahi yitirerek robotlaşmasının sıradanlaştığı zamanda insanlığın en önemli sorunlarından birisi internet ve teknoloji bağımlılığıdır.


İçinde bulunulan yeni yüzyılda şüphesiz teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar var. Kişilerin teknolojiyi kullanırken, üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve ölçüyü kaçırması çok önemli zararlara da sebep olabilir. İnternet ve teknoloji bağımlılığı da diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamaması durumunda yoksunluk yaşadığı ve adeta ciddi bir kriz durumuyla karşı karşıya kalması olarak tanımlanmaktadır.

Teknoloji bağımlısı olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Yalnızca birkaç dakikalığına kullanacağınızı söyleyerek bilgisayar, telefon veya tablet başında saatler harcıyor ve çevrenize, ekran karşısında geçirdiğiniz zaman hakkında yalan söylüyorsanız,

İnsanlarla internet aracılığıyla konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih ediyor ve internette harcadığınız saatleri zorunlu ihtiyaçlarınızın yerine ikame ediyorsanız,

Bilgisayarı başında çok fazla zaman geçirdiğiniz için suçluluk duyuyor, bir yandan da büyük bir zevk alarak bu iki zıt duygular arasında gidip geliyorsanız,

Gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmayı ödev gibi hissediyor, sosyal medya hesaplarınızdan gelen veya gelebilecek bildirimleri heyecanla bekliyorsanız teknoloji ve internet bağımlısı olmuşsunuz demektir.

Teknoloji bağımlılığı ne gibi sorunları beraberinde getirir?

Teknoloji ve internet bağımlılığı fiziksel şikâyetler başta olmak üzere, psikolojik altyapılı pek çok sorunu beraberinde getirmektedir.

Gözlerde yanma, boyun kaslarında ağrı ve sertleşme, beden duruşunda bozukluk gibi fiziksel şikayetlerin yanı sıra teknoloji bağımlılığı akademik başarıda düşüşe, kişinin aile ve çevresiyle yaşadığı sıkıntılara, uyku bozukluklarına, aktivitelerinin azalmasına ve en önemlisi zamanı idare etme gücünü kaybetmesine neden olmaktadır.

Bağımlılığı nasıl kontrol edebiliriz?

Hemen her tür bağımlılıkta olduğu gibi bağımlı kişinin bazı sorumluluklar alarak bağımlılığından kurtulması mümkündür. Teknoloji bağımlılığını kontrol ederek, kısa sürede bağımlılıktan kurtulmanın en etkili yolu, haftalık internet kullanımı çizelgeleri hazırlayıp, ona uymaktır. Böylece kişi kendi kendini kontrol edebilecek, bağımlı olmaktan kurtulacaktır. Destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemler de bağımlılığın yok edilmesinde etkili yollardandır. 

Bağımlılığın önlenmesi noktasında ailelere düşenler nelerdir?

Bağımlılığın oluşmadan önlenmesi konusunda anne babalara çok önemli görevler düşmektedir. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir;

Çocukların arkadaşları ile doğal yollardan yani akran grupları içerisinde sosyalleşmesinin teşvik edilmesi, 

Çocukların yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına ve kültürel- sanatsal etkinliklere yönlendirilmesi,

Çocuğun bilgisayar kullanımının kontrol edilerek sanal ortamdaki arkadaşlarının tanınması,

Yenikapı Haber/ Sümeyye Soylu
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.