PİYASALAR

  • BIST 1009016.22.38%
  • ALTIN2295.1720.85%
  • DOLAR32.3270.23%
  • EURO35.047-0.18%
  • STERLİN40.9880.39%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. D vitamini almayı ihmal etmeyin
D vitamini almayı ihmal etmeyin

D vitamini almayı ihmal etmeyin

A+A-

Kemik gelişiminden kalsiyum emilimine, sağlıklı bir bağışıklık sisteminden iltihaplı hastalıklarla mücadele için D vitamini alınması önemli.

Kemik gelişiminden kalsiyum emilimine, düzgün işleyen bir bağışıklık sisteminden iltihaplı hastalıklarla mücadeleye pek çok yararı bulunan D vitamini, diğer vitaminlere göre sınırlı sayıda üründe doğal olarak bulunmaktadır.

D vitamininin yetersiz alınması durumunda zayıf bir bağışıklık sistemi, sağlıksız ve güçsüz saçlar, kas ve kemik zayıflaması gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.

D vitamini barındıran besinler;

D vitamini için en iyi gıdalar somon, sardalya, ton, uskumru gibi yağlı balıklar, balık yağı, ciğer, peynir, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, patates ve bazı mantarlardır.

Güneşlenmeyi unutmayın

Vücudun güneşlenmesini sağlayarak da D vitamini alınabilir. D vitamini içeren gıdalar ne kadar tüketilirse tüketilsin, günlük ihtiyacınız en fazla yüzde 20'sini karşılayabiliyor. Geri kalanı için cildin güneş ışığı ile buluşması gerekmekte. Açık tenlilerin günde 15-20 dakika, koyu tenlilerin ise günde 30-45 dakika güneşlenmesi faydalı olacaktır.

Düzenli uyku da önemli

Düzenli uyku D vitamininden daha fazla faydalanmayı sağlıyor. Yapılan çalışmalar, günde beş saatten az uyuyanlarda D vitamini düzeyinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Narkolepsi ve huzursuz bacak sendromu gibi uyku bozuklukları, D vitamini düzeyi düşük olanlarda daha sık görülüyor.

Fazla kilodan kaçının

Aşırı kilolu kişiler D vitamini eksikliği açısından risk altında. Bu nedenle ideal kilonuzu korumaya çalışın. Sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Basit şeker içeren gıdalardan ve işlenmiş gıdalardan uzak durun. Düzenli olarak haftanın en az üç-dört günü en az yarım saat tempolu yürüyün; bisiklete binin, yüzün.

Yenikapı Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.