PİYASALAR

  • BIST 1008988.62.07%
  • ALTIN2299.0761.02%
  • DOLAR32.3240.22%
  • EURO35.063-0.15%
  • STERLİN40.9990.41%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Arnavutluk'ta kritik mesajlar!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Arnavutluk'ta kritik mesajlar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Arnavutluk'ta kritik mesajlar!

Başkan Erdoğan, Tiran’da Arnavutluk Başbakanı Rama ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı. Arnavutluk yatırımlarının Türkiye'ye çıkarı üzerine bir soruya ilişkin Erdoğan, "Biz ters köşe olmayız" dedi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tiran'da Arnavutluk Başbakanı Rama ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı.

Arnavutluk yatırımlarının Türkiye'ye çıkarı üzerine bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şimdi sen bizi ters köşe de bırakmak isteyen bir soru sordun. Biz ters köşe olmayız. Kardeşlik hukukuna dayanan bir ilişkimiz var. Kardeşlik hukuk içinde öyle ilişkiler olur ki bu kardeşlik hukukuna dayalıdır. Öyle işler olur ki de borçlar hukukuna dayalıdır. Bu deprem konutları kardeşlik hukukuna dayalıdır. Buralarda herhangi bir şey aramaya gerek yok. Bunun sorgulanması da yapılmaz." açıklamasında bulundu.

Arnavutluk Başbakanı Rama da, "Arnavutluk veya AB'de hiç kimsenin, Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinden rahatsız olması gerektiğine inanmıyorum. Çünkü bu, geleneksel bir ilişkidir." dedi.

7 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye ile Arnavutluk arasında afet ve acil durum yönetimi, medya, devlet arşivleri, kültür ve sanat, güvenlik, gençlik ve spor ile protokol alanında 7 anlaşmaya imza atıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama huzurunda, ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kolluk Eğitimi İşbirliği Mutabakat Zaptı'na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Arnavutluk İçişleri Bakanı Bledar Çuçi imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Arasında Protokol Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı'nı ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Arnavutluk Cumhuriyeti Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Megi Fino imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı Arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Arnavutluk Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Evis Kushi tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü ile Arnavutluk Opera, Bale ve Folk Topluluğu Arasında İşbirliği Protokolü'nü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Arnavutluk Cumhuriyeti Kültür Bakanı Elva Margariti imza altına aldı.

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Ulusal Sivil Koruma Kurumu arasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve Arnavutluk Cumhuriyeti Savunma Bakan Yardımcısı Dallendyshe Bici tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Merkezi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Arasındaki İşbirliği Protokolü'ne Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ile Arnavutluk Cumhuriyeti Arşivler Genel Müdürü Dr. Ardit Bido imza attı.

Anadolu Ajansı (AA) ve Arnavutluk Telegrafik Ajansı Arasında İşbirliği Anlaşması'nı, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ile Arnavutluk Telegrafik Ajansı Genel Müdürü Valbona Zhupa imzaladı.

Arnavutluk Başbakanı Rama'nın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Bizim için önemli bir gün. Yeni yapılan binalar depremin büyük bir güçle sarmış olduğu bölgede 522 aile artık eski şartlarına göre daha güzel şartlarda yaşıyorlar. Bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum. Depremin ilk dakikalarından itibaren yanımızda oldu. Sözünü tuttu. Bu ilk değil tabii ki. Bütün bu organizasyona destek veren herkese teşekkür etmek istiyorum. Özellikle dostumuz Bakan Kurum'a.

Onların sayesinde sadece bu insanların hayatı değişmedi bu aynı zamanda güzel bir örnektir. Çok yeni bir hastaneye sahibiz. Sayın Erdoğan'ın bize desteği var."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar da şöyle:

"Az önce 7 anlaşmayı imzaladılar. Gerek Arnavutluk gerek Türkiye için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Arnavut halkına şahsım ve halkım adına teşekkür ediyorum. Arnavut halkı bizi kendi evimizde hissettirdi. 

2019 yılında meydana gelen bu depremde sizin acınızı hissettik. Gerçek dost, çağrılmadan gidendir dedik ve hareket geçtik. Çok yoğun gayret sarf ettik. Biz değerli dostum Edi Rama ile sık sık görüştük. Söz verdiğimiz gibi depremde evleri yıkılanlar için yaptırdığımız konutları, bu 522 konutu 13 ay gibi rekor bir sürede tamamladık.

İnşallah Arnavutluk'taki müşterek kültürel miraslar noktasında da özellikle başta TİKA olmak üzere destek çalışmalarımızı sürdürebiliriz. Restorasyonu TİKA tarafından tamamlanan Ethem Bey Camii'ni açacağız.

FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜ

Görüşmelerimizde FETÖ ile mücadeleyi de değerlendirdik. Bu örgüt demokrasimizi hedef alan başarısız bir darbe girişiminde bulundu. Bu terör eylemi sırasında 251 vatandaşımızı şehit ettiler. Elinde masumların kanı olan bu örgüt, sadece Türkiye'de değil faaliyet gösterdiği her ülkede tehdit oluşturuyor. Dost ve kardeş ülke Arnavutluk’ta FETÖ’nün hala faaliyet alanı bulabilmesi bizi derinden yaralıyor.

SORU - CEVAP

AB İLE İLİŞKİLER

AB'nin yaklaşım tarzından öte NATO'nun tavrı önemli. AB'nin oyalama taktiği devam ediyor. NATO'nun güçlü bir üyesiyiz. NATO'nun adımlarına göre hareket edeceğiz. NATO'nun onurlu, güçlü bir üyesiyiz. NATO ile ilgili atılacak adımlarla ilgili bizler bugüne kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.

Balkanların barışı, huzuru için üzerimize düşeni nasıl yaptıysak, bundan sonra da aynı şekilde barış ve huzurun teminatı için garantör ülkelerden biriyiz.

ARNAVUTLUK YATIRIMLARI

Arnavutluk yatırımlarının Türkiye'ye çıkarı üzerine bir soru... 

"BİZ TERS KÖŞE OLMAYIZ"

Şimdi sen bizi ters köşe de bırakmak isteyen bir soru sordun. Biz ters köşe olmayız. Kardeşlik hukukuna dayanan bir ilişkimiz var. Kardeşlik hukuk içinde öyle ilişkiler olur ki bu kardeşlik hukukuna dayalıdır. Öyle işler olur ki de borçlar hukukuna dayalıdır. Bu deprem konutları kardeşlik hukukuna dayalıdır. Buralarda herhangi bir şey aramaya gerek yok. Bunun sorgulanması da yapılmaz.

(Arnavutluk Başbakanı Rama) Arnavutluk veya AB'de hiç kimsenin, Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinden rahatsız olması gerektiğine inanmıyorum. Çünkü bu, geleneksel bir ilişkidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.