PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2429.254-0.19%
  • DOLAR32.5520.19%
  • EURO34.8810.59%
  • STERLİN40.5440.81%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çin'den Maduro'ya destek!
Çin'den Maduro'ya destek!

Çin'den Maduro'ya destek!

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Çin ziyaretinde Pekin yönetiminden Venezuela’ya destek mesajları geldi.

A+A-

Resmi ziyaret kapsamında dün Çin’e gelen Venezuela Devlet Başkanı Maduro, başkent Pekin’de Tienanmın Meydanı’ndan bulunan Büyük millet Salonunda resmi törenle karşılandı. Yabancı basına kapalı olarak yapılan ziyaret çerçevesinde Maduro, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Çin Başbakanı Li Kıçiang ile ayrı ayrı görüştü.

Venezuelalı mevkidaşıyla yapmış olduğu görüşmede, ikili ilişkileri geliştirmeye öteden beri önem verdiklerini vurgulayan Çin Devlet Başkanı Şi, dünyanın yeni meçhullükler ve istikrarsızlar ile karşılaşmış olduğu şu günlerde iki ülkenin, karşılıklı çıkarlara dayalı ortak kalkınma ile dostluk ve karşılıklı güveni teşvik faktörün yanı sıra Çin-Venezuela kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerini daha ileri düzeylerne çıkarmak için beraber çalışması gerektiğini vurguladı.

Venezuela’nın Çin’in çıkar ve kaygılarını anlamasını takdir ettiklerini ifade eden Şi, Venezuela hükümetinin ülkeye istikrar ve kalkınma arayışı yönünde sarf etmiş olduğu çabaları geçmişte olduğu gibi destekleyeceğiz. dedi.
Şi, ek olarak iki ülkenin çoklu koordinasyon ve iş birliği ile Birleşmiş Milletler ve başka milletlerarası örgütlerle iletişimini güçlendirmesi gerektiğine işaret ederek, Çin ve Venezuelanın gelişmekte olan ülkelerin meşru hak ve çıkarlarını korumak için küresel yönetim sisteminin inşa ve reformuna aktif biçimde katılmasının önem taşıdığını belirtti.


Maduro da Çin ve Venezuela’nın ikili ilişkilerinin bir dizi sınamadan geçtiğine değinerek, Çin ziyareti esnasında ülkesinin ulusal ekonomi planıyla ahenkli biçimde birçok alanda düşünce birliğine vardıklarını kaydetti. 
Çin’e uzun dönemli destek ve anlayışı için teşekkürlerini ileten Maduro, tarihi İpek Yolu’nun tekrar canlandırmayı hedefleyen dönem ve Yol projesinin inşasının yanı sıra aktif ekonomi yöntemlerinin keşfi, enerji ve üretim kapasitesinde iş birliğinin güçlendirilmesini dilek ettiklerini anlattı.
İkili ilişkileri sürekli teşvik edeceğizGörüşmeden sonra iki devlet başkanı, ülkeler arası bazı anlaşmaların imza törenine katıldı.

Maduronun Çin Başbakanı Li ile yapmış olduğu görüşmede ise pekin yönetimi destek mesajını yineledi. 
Çin Başbakanı Li, Venezuela’nın ekonomik kalkınmasını desteklediklerini ve Maduro yönetimine her ne yardım gerekiyorsa sunacaklarını belirterek, ikili ilişkileri ve iş birliğini sürekli teşvik edeceklerini bildirdi.

Li ek olarak Çin’in Venezuela ile eşitlik ve kazan-kazan amaçlı ticari ve ekonomik sürdürülebilir iş birliğini geçindirmek istediğini kaydederek, Venezuela’ya destek politikası ve yasal koruma sağlamasını umduklarını aktardı.
Venezuela Devlet Başkanı Maduro da Çinli şirketlerin ülkesinin ekonomik kalkınmasında aktif rol almasından sevinç duyduklarını ve Çin ile tüm alanlarda iş birliğini ilerletmeyi dilek ettiklerini vurguladı.

Dört günlük resmi ziyaret kapsamında Çin’e gelen Maduronun, pazar günü bu ülkedeki temaslarını tamamlaması bekleniyor.

 

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.