PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2325.3330.79%
  • DOLAR32.3360.27%
  • EURO34.9320.14%
  • STERLİN40.7741.17%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Çikolata Kisti Nedir?
Çikolata Kisti Nedir?

Çikolata Kisti Nedir?

Pelvik Konjesyon bulgularına tetiklemek de olan çikolata kisti alt karın bölgesinde meydana gelen ciddi ağrılar ve uzun süreli gece terlemeleri olarak belirmektedir. Özellikle kadınlarda meydana gelen karın ve kasık ağrılarının çikolata kistin den ayıran bulgusu henüz bilinmemesinden dolayı uzunca yıllar tanının konulmasını ertelemektedir.

A+A-

Çikolata Kisti Nedir?

Günümüzde kadın hastalıklarında sıklıkla görülmekte olan endometriozis hastalığı, halk arasında çikolata kisti olarak bilinmektedir. Dünya üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar ile çikolata kistinin bebek sahibi olamayan kadınlarda %50 oranda, üreme çağındaki kadınlarda %20 oranla görülmekte olduğuna saptanmıştır. Özellikle yetişkin kadınlarda sıklıkla görülmekte olan çikolata kisti, rahim içerisindeki dokunun bozularak rahim dışarısına çıkması durumudur. Yumurtalık bölümünde ve yumurtalık kanallarının içerisinde gelişimine devam etmesi durumuna bağlı olarak gerçekleşmektedir. Adet kanamaları ile yumurtalıklarda meydana gelmekte olan adet kanamaları işlemi çikolata kistine bağlı olarak meydana gelen endometrial dokunun kan olarak vücuttan atılması mümkün olmamaktadır. Bu durum genital bölgede sancı, ağrı, kızarıklık, ve iltihaplı enfeksiyon oluşumları neden olmaktadır.

Çikolata Kisti

Çikolata Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen kadın hastalığı, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda ciddi problemler meydana getirebilmektedir. Aynı zamanda vajinal akıntı ve adet kanamalarında meydana gelen bozukluklara da yol açmaktadır, Çikolata kisti bazı kadınlarda belirti göstermesiyle beraberinde bazı kadınlarda uzunca yıllar boyunca herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu nedenle tanının konması uzun bir süre alabilmektedir. Buna bağlı olarak vücut içerisinde ve vajinal bölgede meydana gelen ağrı, yanma, kaşıntı, adet sıklığı, hamile kalmada zorluk çekme, cinsel ilişki sırasında sancı, bağırsak bozuklukları, kasık ve karın ağrıları olarak görülmektedir.

Ağrı ve Adet Yoğunluğu Belirtisi

Kadınlarda her ay görülmekte olan adet kanamalarına bağlı olarak bel bölgesinde, kasık bölgesinde ve karın bölgesinde meydana gelen ağrıların olağandışı artması ve adet kanamalarının belirlenen süre zarfında göre daha uzun ve yoğun bir şekilde devam etmesi durumu çikolata kisti belirtileri arasında yer almaktadır.

Cinsel İlişkide Yanma Belirtisi

Cinsel ilişki esnasında ciddi seviyede yanma, acı ve iltihaplı şişmelere bağlı olarak genital bölgenin hassasiyetin durumu çikolata kisti belirtilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Sindirim Sistemi Bozuklukları

Sindirim sisteminin zayıflamasına bağlı olarak meydana gelen bağırsak problemleri çikolata kistine bağlı olarak kadınlarda dışkı yapmada zorlanma, kabızlık, makat bölgesinde meydana gelen ciddi ağrılar olarak görülebilmektedir.

Çikolata kisti

Karın ve Kasık Ağrısı Belirtisi

Pelvik Konjesyon bulgularına tetiklemek de olan çikolata kisti alt karın bölgesinde meydana gelen ciddi ağrılar ve uzun süreli gece terlemeleri olarak belirmektedir. Özellikle kadınlarda meydana gelen karın ve kasık ağrılarının çikolata kistin den ayıran bulgusu henüz bilinmemesinden dolayı uzunca yıllar tanının konulmasını ertelemek nedir.

Çikolata Kistinin Nedenleri Nelerdir?

Kadın doğum uzmanları ve jinekologların uzunca bir süredir üzerinde çalışmakta olduğu çikolata kisti hastalığının oluşum sebepleri tam olarak tıp dünyasında kanıtlanmamıştır. Ancak yapılan çalışmalar doğrultusunda birçok doktorun ortak görüşü olan çikolata kistinin nedeni olarak, regl dönemindeki kanamaların rahim bölgesinden geçerek kadının vajinal bölgesindeki tüplere ulaşması ile beraberinde buradan kasık ve karın bölgesine kanın sızması durumu olarak görülmektedir. Buna bağlı olarak çikolata kisti dokusunun karın ve kasık bölgesi içerisinde büyüme işleminin sonradan oluştuğu düşünülmektedir Doktorlar tarafından öngörülen bu durum tıp dünyası tarafından kabul edilmemiş olsa da çikolata kisti oluşumu geriye doğru adet görme anlamına gelmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.