PİYASALAR

  • BIST 1009109.990.33%
  • ALTIN2325.6220.82%
  • DOLAR32.3670.14%
  • EURO35.0420%
  • STERLİN40.971-0.14%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Çay tercihiniz: Siyah mı yeşil mi?
Çay tercihiniz: Siyah mı yeşil mi?

Çay tercihiniz: Siyah mı yeşil mi?

A+A-

Sofralarımızın vazgeçilmezi siyah çayın aslında bilmediğimiz pek çok yararı mevcut.

Günün pek çok saatinde vazgeçilmezimiz olan siyah çay, sofralarımızda özellikle kahvaltı öğününde yerini hiçbir şeye bırakmıyor. Hayatımıza yeşil çayın girmesiyle alışkanlıklarımızda da bazı değişiklikler meydana geldi. Siyah çayın zararlı olduğunu söyleyenler olunca çayı terk edenler bile oldu. Yeşil çayın daha sağlıklı olduğunu, siyah çayın hiçbir faydasının olmadığı söylenip durdu.

İster yeşil ister siyah çay için, bütün çaylar Camellia sinensis bitkisinden elde ediliyor. İki çay türü arasındaki fark,, toplandıktan sonra yapraklara uygulanan işlemlerden kaynaklanıyor.  Yeşil çay, hiçbir ciddi işleme maruz kalmadan kurutulup tüketime sunulurken; siyah çay, çay yaprakları toplandıktan sonra önce fermente ediliyor, daha sonra da karartılıp lezzetleri keskinleştiriliyor.
Bir fincan demlenmiş siyah çayda yaklaşık 268 mg ve bir fincan yeşil çayda yaklaşık 316 mg flavonoid var. Yani içindeki doğal mucizeyi dikkate aldığımızda ikisi arasında çok ciddi bir fark olduğunu söylemek güç. Çayın yeşili de, siyahı da faydalı.
Çayın kalori içeriğine gelince
Kalori alımını azaltmak istiyorsanız, çay iyi bir seçenektir çünkü bir bardak siyah çay yalnızca 2 kalori içerir. 354 ml'lik kola yerine 1 bardak çay içmeniz günlük kalori alımınızı 150 kalori azaltır. Ancak zayıflamak istiyorsanız çayınızı şekersiz içmenizi öneririz.
Siyah çay düşük kalorili bir içecek olduğundan, tüketildiğinde zayıflamanıza yardımcı olabilir.
 
Çayın detoks özelliği de var
Siyah çay, vücuttan zararlı kimyasalların giderilmesinde yardımcı olan detoks özellikleri ile bilinir. Polifenol, amino asit, kateşinler ve çeşitli kimyasal içerikleri sayesinde vücuttan serbest radikalleri temizler, detoksifikasyon sağlar. Toksinlerden arınmış bir beden daha kolay ve hızlı kilo verir.
 
Çay ile yağlarınızı da yakabilirsiniz
Metabolizmayı hızlandırmakta en etkili içeceklerden olduğu bilinen çay, enerjiyi artırıp, yağların kilo olarak depolanması yerine yakılmasını sağlar. Kan şekeri seviyesini stabilize eder, iştahı azaltır.  Düzenli olarak çay tüketmek, iştahı kapatır, böylece kolay zayıflamanıza yardımcı olur.
 
Çaydaki kafeinin zayıflamaya etkileri
Çay en güçlü kafein kaynaklarından biridir. Zayıflamaya çalışıyorsanız kafein faydalı olabilir. 2005 yılında yayımlanan "Obezite Araştırması" yüksek kafein alımının, kalori harcama ve yağ oksidasyonunu artırdığından kilo vermeyle ilgili olduğunu göstermiştir.
Kafeinin iştah bastırıcı etkisi vardır. Bu özelliği sayesinde fazla yemenizi önler; öğün arasındaki atıştırmalıkları azaltırsınız.
 
Kilo vermek istiyorsanız siyah çay mı, yeşil çay mı?
Yeşil çay kilo verme açısından siyah çaya göre daha umut vericidir. 2010'da yayımlanan bir bilimsel çalışma, yeşil çayda bulunan kateşinlerin kafeinle karıştığında vücut yağını yaktığını ve kas kütlesini korumaya yardım ettiğini göstermiştir.
Yenikapı Haber
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.