PİYASALAR

  • BIST 1009125.290.5%
  • ALTIN2324.2790.76%
  • DOLAR32.3650.1%
  • EURO34.948-0.38%
  • STERLİN40.91-0.45%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. BOYENDER Bodrum’da engellilerin yardımına koşuyor
BOYENDER Bodrum’da engellilerin yardımına koşuyor

BOYENDER Bodrum’da engellilerin yardımına koşuyor

Engelli insanlara yardım etmek için kurulan Bodrum Yarımada Engelli Haklarını Koruma Derneği (BOYENDER) Başkanı Esma Ezenel  derneğin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

A+A-

Bodrum Yarımada Engelli Haklarını Koruma Derneği Başkanı Esma Ezenel Engelliler ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Yenikapı Haber’den N. Asuman Özer’in sorularını cevaplayan Ezenel “Biz ihtiyaç duyduğumuz engelli aletini sosyal medyada yayınlıyoruz, duyarlı dostlar hemen cevap veriyor. Bağış alıyoruz veren kişi ile birlikte gitmeyi istiyoruz ki kime bağış yaptığını görsün.Bağış yapan kişiyi sosyal medya da yayınlıyoruz. Çünkü insanları duyarlılığa davet etmiş oluyoruz. Ülkenin her yerine bizden talep edilen engelli aletini göndermeye çalışıyoruz. Kim bizden yardım isterse, biz elimizi uzatıyoruz. Tek şartımız gerçekten parası olmayanlara yardım etmek.” Dedi.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?


Eskişehirliyim,1998 yılında Bodrum’a geldik, yaz kış Bodrum Turgutreis’te yaşıyoruz. Eskişehir’de de STK' lar ve sosyal etkinliklerin içindeyim. Bodrum’a geldiğimde değişik manzarayla karşılaştım.


Değişik manzara derken?


Bodrum çok göç alan bir tatil yöresi. Tatile gelenlerle hizmet verenler arasındaki uçurumu gördüm. Doğudan köyünden gelmiş çocuk sayısı çok, hangi işi bulurlarsa tutunabilmek için çalışıyor ya da ailesini bırakmış kendi çalışmaya gelmiş.. Ben paylaşmaya destek vermeye onlarla başladım çünkü gerçekten yardıma ihtiyaçları vardı, çocukları okula yazdırmak ilk işim oldu.


Siz engelli değilsiniz, ailede var mı?

Benim engelim yok engelili de yok bana göre, bu  insanlık görevimiz. Nasıl başladınız derseniz çocukları okula yazdırmakla birlikte okula da destek vermek gereğini duydum çünkü üç sınıf bir derslikte öğrenim görüyordu ve okul Akyarlar Tatil Köyü’nde denize sıfır konumda. Yazın öğretmenlerin öğretmenevi olarak kullandığı yer. Belediye başkanından yardım istedim, sağ olsun okulu her ihtiyacıyla yeniledi. Daha sonraki yıllarda öğretmenlerimiz geldi, okul düzene girmişti. Öğrencilerimizden engelli olanlar vardı, annelerinin sırtında geliyorlardı, bu dikkatimi çekti. Engelli sandalyesinin olmadığını alacak durumunun da  olmadığını öğrendim ve ilk engelli sandalyemizi çocuğumuza aldık.

Bodrum yarımadası çok dağınık ve erişilebilirlik 2000’li yıllarda sıfır. Engellilerin evden çıkması mümkün değil. Onun için de kimse engellinin Bodrum’da  yaşadığının farkında değildi.

Dernek ne zaman kuruldu?

Bir engelli derneği benden destek istedi onlar için dışarıdan iki yıl kadar destek verdim. Daha sonra yönetime girmemi , daha etkili olacağını tüzel kişililk kazanacağım  için derneğe çok fazla yardımım olacağını söylediler. Evet derneğin yönetimine girdim ama gördüm ki benim istediğim gibi engelliler yararına değil daha farklı çalışmalar yapılıyor ben istifa ettim, ayrıldım. Kaymakamlığa arkadaşlarımla gittik ve derneğimizi kurduk. İsmini de Bodrum kaymakamımız verdi . Bodrum Yarımada Engelli Haklarını Koruma Derneği’ni 2012 yılında kurduk ve engelli çocuğu olan annemizi onore etmek için derneğin başkanı yaptık, ben yardımcısı oldum. Başkanımız, iki yıl sonra rahatsızlığı nedeniyle tedavi olmak için bıraktı, 2014’ ten bu  tarihe kadar BOYENDER Başkanlığı’nı yapıyorum.

boyonder-bodrum.jpg


BOYENDER  ne yaptı ne yapıyor?

BOYENDER önce eğitim, istihdam, ihtiyacı karşılama, eğitim Bodrum’da üç okulumuza kütüphane Milas’ta rehabilitasyon merkezimize bir adet kütüphane açılmıştır.

İstihdam durumu için ise, yönetimimde bulunan arkadaşlarım engelli olduğu için kendim kurumsallarla birebir görüşüp engelli kadrosu açtırıyor ya da ihtiyaç duyulduğunda bize haber vermelerini istiyorum. Sistemi son iki yıl yerleştirdik. Telefonlarımız her yerde var, ihtiyaç olduğunda derneğimizden talep ediyorlar.

İhtiyaçlar; Bizim derneğimizin aidatı yok, kapı kapı dolaşıp bağış da toplamıyoruz ki buna karşıyız. Başka illerden gelip Bodrum’da bağış toplayan, günlük insan çalıştıran, iktisadi işletme kurmuş derneklere de şahidiz. Bunların amacı ticaret. Engelliyi kullanarak onun hakkını suistimal edenler ne yazık ki.

Biz ihtiyaç duyduğumuz engelli aletini sosyal medyada yayınlıyoruz, duyarlı dostlar hemen cevap veriyor. Bağış alıyoruz veren kişi ile birlikte gitmeyi istiyoruz ki kime bağış yaptığını görsün.Bağış yapan kişiyi sosyal medya da yayınlıyoruz. Çünkü insanları duyarlılığa davet etmiş oluyoruz. Ülkenin her yerine bizden talep edilen engelli aletini göndermeye çalışıyoruz. Kim bizden yardım isterse, biz elimizi uzatıyoruz. Tek şartımız gerçekten parası olmayanların yanındayız.

Devlet birçok konuda engellinin haklarını iyileştirmiştir daha önce yok sayılan engelli şimdi eşit haklara sahip olamasa da, engelli sandalyesi, akülü araçlar, engelli maaşları, evde bakım ücreti bunlar çok önemli. Yerel yönetimlerden beklentilerimiz var. Yaşadığımız yer Bodrum. Turizmde dünya markası ama erişilebilirlikte sınıfta kalmış. Kamu kurumlarında engelli rampası yok, asansör var bozuk, yollar zaten engelliye hiç uygun değil, üstelik yazın nüfusu on katına çıkan bir tatil yeri.


Son olarak ne söylemek istersin?


Ben derneği kurarken en büyük hayalim, rüyam Bodrum ya da civarında engelli ve yaşlı bakım evi yapılmasıdır. Çünkü bir engelli annesinin duası “Çocuğumu benim arkamda bırakma, çünkü kimseye emanet edemiyor, kimse de emanet almıyor” Ne yazık ki Bodrum Yarımadası’nda 2000’in üzerinde engellimiz var, tam veri tabanı olmasa da BOYENDER olarak biz engelli kelimesini asla kullanmıyoruz. Engellenenler diyoruz çünkü fırsat verildiğinde yapamayacakları hiçbir iş yoktur.

esma-ezenel.jpg


Kısaca bir olaydan bahsetmek istiyorum; konuyla ilgili geçen yıl zihinsel engelli çocuklarımız için bir rehabilitasyon merkezinde, gönüllü seramik hocamızla seramik malzemelerinin masrafını tamamen derneğimiz karşılaması ile  seramik kursu başlattık. O çocuklarımızın hayal dünyası ve seramik objelerle inanılmaz güzel eserler çıktı. Sonra onlar Doğuş Marina’da satışa sunuldu ve her çocuk yaptığı objenin parasını kazandı ve ne kadar mutlu oldular. Ben 16 yıldır özel çocuklarımızla beraberim. Bu iş gerçekten gönül işi çünkü onların sevgiden başka bir şeye ihtiyacı yok. Ama her şeyden önemlisi, hepimizin insanlık görevi. Herkes bir engelli adayıdır, bunu kimse unutmasın. Onun için diyoruz ki mutlu et mutlu kal.


Teşekkür ediyorum.
Esma EZENEL


N. Asuman Özer / Yenikapı Haber
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.