PİYASALAR

  • BIST 1009457.24-0.71%
  • ALTIN2496.5140.5%
  • DOLAR32.5940.12%
  • EURO34.7830.05%
  • STERLİN40.6490.03%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Boğaz ağrısı nedir? Boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Boğaz ağrısı nedir? Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Boğaz ağrısı nedir? Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Boğaz ağrısı, genellikle soğuk algınlığı veya boğaz iltihabı gibi bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bununla birlikte bazen özofagus iltihabı veya yutulmuş yabancı cisim gibi başka bir etken de boğaz ağrısına neden olabilir. Yutkunma sırasında ağrı, ateş gibi boğaz ağrısına eşlik eden belirtiler nedeni saptamaya yardım eder. Peki Boğaz ağrısına ne iyi gelir? İşte detaylar....

A+A-

Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Boğaz ağrısından önce sıklıkla boğazda kaşıntı başlar. Boğaz kaşıntısı olduğunda hızlı bir şekilde önlem alınırsa ağrı ortaya çıkmadan rahatsızlık önlenebilir. Boğaz ağrısının tedavisinde ağrının nedeni önemlidir. Boğaz ağrıları sıklıkla virüslerden kaynaklanan enfeksiyonların sonucu olarak ortaya çıkar. Viral nedenlerle oluşan boğaz ağrılarına sıcak tatbiki iyi gelir. Sıcak uygulaması yoluyla, boğaz mukozası daha iyi kanlanır ve böylece enfekte materyal ve virüsler daha hızlı taşınır. Bağışıklık sistemi de sıcakta daha iyi çalışır ve vücut enfeksiyona karşı daha dirençli hale gelir. Bu nedenle boğazı sıcak tutmak için şalla sarmak, sıcak bitki çayları ve çorbalar tüketmek boğaz ağrısının iyileşmesini hızlandıracaktır.

Alerji kaynaklı boğaz ağrılarında da papatya, ıhlamur gibi bitki çayları ya da salep benzeri sıcak içecekler yatıştırıcı etkiye sahiptir. Boğazı tuzlu su ile gargara yapmak da alerjide rahatlama sağlar. 

Diğer taraftan dondurma ya da soğuk içecekler de kısa vadeli olarak boğaz ağrısını hafifletebilir. Fakat rahatlama kısa sürelidir ve ağrı daha sonra tekrar şiddetlenir. Yani gerçek bir iyileşmeden ziyade sadece kısa süreli bir rahatlama sağlar. Ek olarak vücut bunları ısıtmak durumunda kalacağı için enfeksiyon durumunda bağışıklık zayıflayacaktır. Bu nedenle boğaz iltihabı durumunda buz küpleri, dondurma gibi soğuk gıda ya da içeceklerden kaçınmak iyi olacaktır.

Bademcik şişmesine ne iyi gelir? 

Peki boğaz ağrısı ve beraberinde olan bademcik şişmesine ne iyi gelir? Boğazda ağrı ve bademcik şişmesinin hızlı iyileşmesi için evde yapabileceğiniz uygulamalar ve hazırlayabileceğiniz pek çok farklı doğal, bitkisel kür vardır.

BOL SIVI TÜKETMEK 

Bol sıvı tüketmek hızlı iyileşmek için en önemli önlemlerden biridir. Yutkunma sırasında ağrı ya da güçlük olduğunda da mutlaka bol sıvı tüketmek gerekir. Böylece boğaz mukozası nemlenir ve bu da yutkunma güçlüğü ve ağrının azalmasına yardımcı olur.

BİTKİSEL ÇAYLAR

Boğaz ağrısı için sıcak bitkisel çaylar içmek hem boğazın sıcak tutulması, hem de nemlenmenin sağlanması için etkilidir. Bu çaylar ayrıca içerdikleri bileşenlerle iyileşmeyi hızlandırırlar. Bitki çaylarını şeker yerine balla tatlandırmak balın mucizevi faydalarından da istifade etmeyi sağlayacaktır. Fakat balı çaya eklemeden önce faydalı özelliklerini korumak için çayın aşırı sıcak olmamasına özen göstermek gerekir. Boğaz ağrısına iyi gelen bitki çaylarından bazıları papatya, adaçayı, rezene, nane ve ıhlamurdur.

PAPATYA ÇAYI 

Papatya iltihap sökücü özelliğiyle boğaz ağrısına iyi gelir. Papatya aynı zamanda boğazdaki mukoza hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır, boğazdaki mikrop sayısını azaltır ve boğazı nemlendirerek rahatlatır.

ADAÇAYI

Adaçayı, boğaz ağrısı için en iyi doğal tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. Boğaz mukozasını koruyucu bir tabaka şeklinde kaplar. Mikropları öldürücü bir etkiye sahiptir. Adaçayını çay yaparak içmek ya da gargara şeklinde kullanmak etkili olur. Taze adaçayını ağızda çiğneyip tükürmek de oldukça etkili bir yöntemdir. Böylece adaçayı içerisindeki etken maddeler direk boğaza temas edecektir.

REZENE

Rezene çayı, hem iltihap giderici hem de balgam sökücü özelliğe sahiptir. Böylece boğaz ağrısı ve öksürüğün etkili şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur.

NANE

Nane esansiyel yağları dezenfekte edici bir etkiye sahiptir. Böylece ağız ve boğaz bölgesini diğer mikropların nüfuzundan korur. Bu çay öncelikle soğuk algınlığı kaynaklı ağrılar için son derece etkilidir.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.