PİYASALAR

  • BIST 1009028.092.51%
  • ALTIN2295.1720.85%
  • DOLAR32.3270.23%
  • EURO35.047-0.18%
  • STERLİN40.9880.39%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Böbrek Yetmezliği
Böbrek Yetmezliği

Böbrek Yetmezliği

Böbrek hastalıklarına bağlı olarak gelişen böbrek yetmezliği günümüzde bir çok genç ve yetişkin bireylerin şikayetleri arasında yer almaktadır. Özellikle yetişkin bireylerde görülen bu hastalık altında bir çok nedeni barındırmakta olabilir. Böbrek yetmezliği  tedavisi yapılmaması durumunda vücut içerisinde bir çok hastalığa davetiye çıkartmaktadır. Peki ya günümüzde sıklıkla görülen böbrek yetmezliği nedir? Belirtileri nelerdir? Neden olur? Tedavisi Nedir? sorularınızı cevaplayacağız.

A+A-

Böbrek Yetmezliği Nedir?

Böbrek yetmezliği hastalığı genel olarak böbrek fonksiyonlarının görevlerini tam anlamı ile yerine getirememesi durumuna karşılık olarak ortaya çıkmaktadır. Genç ve yetişkin bireylerde sıklıkla rastlanan böbrek hastalıklarının da tetikleyici sonucu olan böbrek yetmezliği boşaltım sistemine bağlı olarak meydana gelmektedir. Genel anlamda böbrek fonksiyonlarının işlevselliğini aksatarak böbreklerden kan yolu ile atılımının gerçekleştirilmesi gereken maddelerin böbreklere bağlı olarak kalması ve atılamaması durumudur. Zararlı maddelerin böbreklerde birikmesi ile meydana gelen böbrek yetmezliği hastalığı vücut içerisinde bir çok organın da işlevselliğine engel olmaktadır.

bobrek-yetmezligi.jpg

Börek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Böbrek yetmezliği hastalığının vücut fonksiyonlarına vermekte olduğu hasar oldukça ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Altında bir çok nedeni barındırmakta olan hastalık, böbreklerde biriken zararlı maddelerin böbrek fonksiyonlarına nüfus etmesi dahilinde patlak vermektedir. Buna bağlı olarak böbrek yetmezliği vücutta bir çok belirti meydana getirmektedir. Hastalık başlangıçlarında en sık rastlanan böbrek yetmezliği belirtileri;

  • İdrara sık çıkma
  • İdrarda koyulaşma
  • İdrarda kanlanma
  • İdrar yapmada zorlanma
  • İdrarda ağır ve kötü koku
  • Bacaklar, eller, ayaklar da şişkinlik hissi
  • Halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik hissiyatı
  • Cilt problemleri sivilce, akne oluşumlarının hızlanması
  • Ağız içerisinde kötü koku ve damakta metalik tat
  • Mide bulantısı ve buna bağlı kusma isteği
  • Nefes almada zorluk çekme ve nefes darlığı problemleri
  • Vücut ısısının dengesizleşmesine bağlı üşüme problemleri

bobrek-yetmezligi1.jpg

Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri Nelerdir?

Böbrek yetmezliği hastalığının oluşum sürecine neden olan bir çok farklı etken durum gözetlenmektedir. Yapılan klinik araştırmalar ve çalışmalar doğrultusunda bu hastalığın altında barındırdığı bir çok neden olduğu bulgusuna rastlanmaktadır. Aynı zamanda uzmanların böbrek yetmezliği belirtilerini taşıyan her bireyin ihmal etmeden doktora girmelerinin oldukça önemli olduğunu ısrarla vurgulamaktadır. Böbrek yetmezliği hastalıklarına neden olan en büyük etkenlerin başlıcaları olarak bilinen kalp krizi, enfeksiyon hastalıkları, su tüketmemek, yüksek tansiyon, nefritler, sislisler, kalp hastalıkları, düzenli ilaç tüketimleri, lupus hastalığı, damar tıkanıklıkları, kanser hastalıkları, iltihabik enfeksiyon hastalıkları ve aşırı alkol, sigara tüketimi böbrek yetmezliği hastalığının oluşumuna neden olan en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

bobrek-yetmezligi3.jpeg

Böbrek Yetmezliği Nasıl Teşhis Edilir?

Böbrek yetmezliği belirtileri arasında sıraladığımız herhangi bir duruma sahip iseniz muhakkak doktor kontrolüne gitmeniz gerekmektedir. Çünkü, böbrek yetmezliği belirtilerinin ardından ihmal edilmesi durumunda organ kaybına hatta ölümcül sonuçlara kadar götürmektedir. Buna bağlı olarak böbrek yetmezliğinde erken teşhis çok önemlidir. Uzman kontrolü doğrultusunda yapılan laboratuvar testleri de doku örnekleri ile gerçekleştirilen testler sonucunda hastalık oluşumuna sebep olan etken semptomlar ortaya çıkartılmaktadır. Buna bağlı olarak böbrek yetmezliği tedavisi gerçekleştirilmektedir. Sıklıkla diyabete bağlı olarak görülmekte olduğu uzmanlar tarafından dile getirilmektedir.

bobrek-yetmezligi4.jpg

Böbrek Yetmezliği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalık teşhisinin konulması ile beraberinde izlenen yol hastalığın durdurulması ve iyileştirici yöntemlere gidilmesi olmaktadır. Ancak tedavinin ertelenmesi yada geciktirilmesi durumuna bağlı olarak vücut fonksiyonlarına zarar vermekte olan böbrek yetmezliği hastalığı ilerleyen süre zarfında böbrek kanseri, böbrek kisti, karaciğer yetmezliği, kanser, damar tıkanıkları, idrar yolu hastalıkları, tansiyon, börek taşı ve bir çok organ tahribatına neden olarak ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Tedavi yöntemleri arasında uzmanların belirlediği tetkitler doğrultusunda hastaya ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak ilaç tedavisinin yetersiz olduğu durumlarda diyaliz ve beraberinde böbrek nakli işlemleri ile gerçekleştirilmektedir

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.