PİYASALAR

  • BIST 1009722.090%
  • ALTIN2428.571-0.03%
  • DOLAR32.52-0.1%
  • EURO34.8-0.22%
  • STERLİN40.476-0.17%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Böbrek Taşı
Böbrek Taşı

Böbrek Taşı

Böbrek hastalıklarına bağlı olarak gelişen böbrek taşı günümüzde bir çok genç ve yetişkin bireylerin şikayetleri arasında yer almaktadır. Özellikle böbrek hastalıklarına bağlı bireylerde görülen bu hastalık altında bir çok nedeni barındırmakta olabilir. Böbrek taşı tedavisi yapılmaması durumunda vücut içerisinde bir çok hastalığa davetiye çıkartmaktadır. Peki ya günümüzde sıklıkla görülen böbrek taşı nedir? Belirtileri nelerdir? Neden olur? Tedavisi Nedir? sorularınızı cevaplayacağız.

A+A-

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrek hastalıklarına bağlı olarak gelişen ve boşaltım hastalıkları arasında sıklıkla görülmekte olan böbrek taşı hastalığı, böbrek içerisinde toplanan potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfat ve minerallerin üreter içerisinde mesane bölümüne geçemeyecek oranda büyük olması durumunda ortaya çıkmakta olan oluşumlardır. Kum ile başlayarak taşlaşan ve ilerleyen süre zarfında büyük ve can yakıcı bir hal almakta olan böbrek taşı bir çok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Boşaltım sistemine bağlı olarak sindirim sisteminin çalışmasına engel olmakta olan böbrek taşı minerallerin içerisinde yer alan partiküllerin bir araya gelerek birleşmesi ve beraberinde artış gösteren birleşmenin büyümesiyle sert bir yapıya ulaşması durumu olarak görülmektedir. Tedavi edilmemesi durumunda çok ciddi problemler meydana getirmektedir.

bobrek-tasi1.jpg

Börek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşı oluşumunda bireyde meydana gelen böbrek sorunlarının altında gizlenen bir çok nedene bağlı olarak birbirinden farklı belirtiler ile kendini göstermektedir. En belirgin özelliği karın ve kasık bölgelerinde meydana gelen şiddetli, dayanılmaz ve uzun soluklu ağrı, kramp oluşumları olmaktadır. Bununla beraberinde zmanların yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda böbrek kumu ve böbrek taşı oluşumlarına bağlı olarak hastada görünen en belirgin belirtiler arasında;

  • Karın bölgesinde şişkinlik
  • Karın bölgesinde ve mesane bölgesinde dayanılmaz ağrılar
  • Vücut içerisinde meydana gelen kramplar
  • Sırt bölgesine şiddetli ağrılar
  • Bel bölgesinde ağrı, sertlik ve kramp oluşumları
  • Mide bulantısı ve beraberinde kusma isteği
  • Kasık bölgesinde şiddetli ağrı
  • İdrar sıklığı
  • İdrarda renk değişimi
  • İdrar yapamama sorunları irritasyona bağlı olarak gelişmektedir.

bobrek-tasi3.jpg

Böbrek Taşı Nedenleri Nelerdir?

Böbrek taşı hastalığının oluşumunda bir çok farklı etken görülmektedir. Uzmanların böbrek taşı oluşumlarında yapmış oldukları sayısız araştırma ile beraberinde böbrek taşı oluşumlarının en büyük sebebinin boşaltım sistemine bağlı olarak gelişen hastalıklardan kaynaklandığını belirtmektedir. Ancak boşaltım sisteminin yanı sıra genetik bozukluklar, idrar yollarında meydana gelen ve doğuştan oluşan anomaliler, gut hastalığı, sistinüri hastalığı, beslenme bozuklukları, iyi dezenfekte edilmemesi besin tüketimi, su tüketiminin  az olması en büyük sebepler arasında görülmektedir. Böbrek taşı oluşumlarında genç ve yetişkin bireylerde bir çok belirti ve etken sebepler gösterebilmektedir.

bobrek-yetmezligi3-001.jpeg

Böbrek Taşı Nasıl Teşhis Edilir?

Böbrek taşı oluşumlarına bağlı olarak gelişen belirtiler ile doktorlara başvurmakta olan hastalarda şiddetli ağrı oluşumlarına bağlı olarak muayene ve sonrasında teşhis gerekmektedir. Teşhisin konulmasının ardından zaman kaybetmeden tedavi yöntemlerine başvurulması gerekmektedir. Böbrek taşı oluşumlarına uzmanların teşhis aşamasında izlemekte oldukları metotlar arasında sıklıkla kullanılan böbrek filmi (IVP), kan testi, indar testi, bilgisayar tomografisi, spiral yöntemlerine başvurulmaktadır. Buna bağlı olarak hastanın böbrek kumu yada böbrek taşı oluşumu teşhisinin konulması ile böbrek taşının sayısı, büyüklüğü ve bulundukları bölgeye göre tedavi yöntemleri gerçekleştirilmektedir.

bobrek-tasi.jpeg

Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek taşı hastalıklarında genellikle teşhisin konulmasının ardından ciddi büyüklüklere ulaşmamış olan taş oluşumlarında ilaç tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Dışkı sırasında sindirim sistemine bağlı olarak kendiliğinde düşmesi ve vücut içerisinde atılması amaçlanmakta olan hastalıkta genellikle taşın kendiliğinden düştüğü görülmektedir. Ancak bazı böbrek taşı oluşumlarında hastanın vücut fonksiyonlarını zedeleyerek büyüme işleminin devam etmesi yada taş çapının belirlenen orandan çok daha büyük olması durumunda farklı yollar izlenmektedir. Böbrek taşı hastalığında izlenilen en bilindik yol taş kırma işlemleri olmaktadır. Yüksek teknolojiye sahip ESWL cihazları ile gerçekleştirilen işlem böbrek taşının en küçük yapılara ayrılmasını ve dışkıyla beraber atılımını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Bunun dışında uygulanan üretereskopi yöntemi ile idrar kanalından  üreterlere girerek teleskop yardımı ile taşın parçalanması ve çıkartılması olmaktadır. Aynı zamanda peruktan taş kırma metodu kullanılarak cilt yüzeyinden (sırt bölgesi) böbreğe girerek taş oluşumu doğrudan çıkartmak olacaktır. Tüm bu yöntemlerin dışında bazı durumlarda taş oluşumunun ciddi seviyelere ulaşmış olması ve hayati fonksiyonlar taşımasına bağlı olarak cerrahi operasyon gerektirebilmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.