PİYASALAR

  • BIST 1009129.90.55%
  • ALTIN2324.3830.76%
  • DOLAR32.3680.1%
  • EURO34.948-0.35%
  • STERLİN40.934-0.36%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Birleşmiş Milletler yakıt girişine izin istedi!
Birleşmiş Milletler  yakıt girişine izin istedi!

Birleşmiş Milletler yakıt girişine izin istedi!

BM Gazze'deki acil duruma cevap vermek için aldığı yakıtın Gazze'ye girişine izin vermesi için İsrail'e çağrıda bulundu.

A+A-

BM Gazzede yakıt girişine izin istedi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, İsrail yönetimine BM'nin Gazze'deki acil duruma cevap vermek için aldığı yakıtın Gazze'ye girişine izin verme çağrısı yaptı.

McGoldrick yaptığı yazılı açıklamada, yakıt ihtiyacı konusunda kritik düzeyde olan Gazze'ye yakıt girişine getirilen kısıtlamaların, Gazze'deki insanlar için ciddi sorunlar ortaya çıkartan tehlikeli bir uygulama olduğunu belirtti.

"İki milyondan fazla insan tehlikede"

Yarısı çocuk olmak üzere, iki milyon insanın yaşam koşullarının tehlikede olduğunu belirten McGoldrick, Gazze'deki Filistinlilerin iyi bir yaşam için elzem en temel ihtiyaçlardan sürekli mahrum bırakılmalarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerindeki yaklaşık 46 hayati tesisin, önümüzdeki dört gün boyunca büyük hastanelerin, su ve kanalizasyon hizmetlerinin işlevlerini yerine getirmesini sağlamak için ez az 60 bin litre acil yakıta ihtiyaç olduğunu aktaran McGoldrick, "Gazze'de yaşanan kronik enerji krizinden dolayı gerekli yedek jeneratörlerin çalışması için İsrail tarafından girmeyi bekleyen yakıta ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

"2 gün yetecek kadar yakıt kaldı"

McGoldrick, Gazze'deki 132 su ve kanalizasyon tesisinden 40 tanesinde sadece 2 gün yetecek yakıt kaldığını ve 41 büyük kanalizasyon pompalama istasyonu etrafındaki 1 milyon 200 bin Filistinlinin atık su baskını tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.

Gazze'nin kuzey kesiminde atık su baskınlarını önlemek için Gazze belediyesinin her gün 10 bin ton kanalizasyon suyunu, yağmur suyu tahliye havuzlarına yönlendirmek zorunda kaldığını ve bu durumun çevrede yaşayanları riske attığını ifade eden McGoldrick, Gazze'deki kanalizasyon arıtma istasyonlarının faaliyetlerini azalttığını, ayrıca katı çöp toplama faaliyetlerinin de yavaşlatıldığını ve 15 bin ton çöpün sokaklarda biriktiğini, bununla birlikte kanalizasyon konusundaki sorunların kentte hastalıkların yayılma riskini arttırdığını ifade etti.

"Hastaneler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya"

Gazze'deki beş hastanenin acil durum yakıtlarına izin verilmemesi halinde önümüzdeki üç gün içinde kapanma ihtimaliyle karşı karşıya kaldığını bu sebeple sağlık hizmetlerinin ve hastanelerin çalışmalarında kısıtlamaya gidildiğini aktaran McGoldrick, şöyle devam etti:

"Gazze'deki hastanelerde elektrikli cihazlara bağlı 2 binden fazla hasta büyük tehlike ile karşı karşıya. Gazze'de 1 milyon 600 binden fazla Filistinliye sağlık hizmetleri sunan 54 ana sağlık kuruluşu acil durum yakıtı konusunda sıkıntı çekiyor. Filistinli yetkililerin temel hizmetler için yakıt sağlanmasını öncelemesi de dahil olmak üzere bu kronik kriz sarmalını aşabilmemiz için Gazze'nin uzun vadeli çözümlere ihtiyacı var."

McGoldrick "bunun gerçekleşmesi, hastalıkların ve kamu sağlığı sorununun önlenmesi için İsrail'in yakıt girişinin kısıtlanması, bağışçılara ve acil durum yakıtlarının finanse edilmesine müdahale etme konusunda geri adım atması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

BM, 250 hastane, önemli sağlık merkezleri, su ve kanalizasyon arıtma tesisleri ile katı atık toplama hizmetlerinde kullanılan jeneratörleri çalıştırmak için her ay ortalama 950 bin litre yakıt dağıtıyor. 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.