PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. BİLİM-TEKNOLOJİ

  3. Bilim'de dünyaya kafa tutan kadınlar
Bilim'de dünyaya kafa tutan kadınlar

Bilim'de dünyaya kafa tutan kadınlar

1700'lü yıllara dek bilim üzerine çalışmaları yalnızca erkekler yapardı. Çünkü üniversite okuyan kadınların kısırlaştığına, araştırmalarında objektif olamayacaklarına inanılırdı.

A+A-

Bu hurafelere karşı çıkan zamanın cesur bilim kadınları, bugün milyonlarca kişinin hayatını etkileyen buluşların temelini attı. Bin türlü zorluklara karşı gelen kadınların hikâyesini gazeteci Rachel Swaby, "Dikbaşlılar: Bilimi ve Dünyayı Değiştiren 52 Kadın" adlı kitabında topladı, Koç Üniversitesi , Yayınları da Türkçe'ye kazandırdı. İşte nice yeni bilim insanına ilham veren kadınlar...

1) Mary Putnam Jacobi (1842-1906)
Fransa'daki Ecole de Medecine'e kabul edilen ilk kadın. Derslere başka kapıdan girmek, sadece profesörlerin yanında oturmak şartıyla... Bilim dünyasını  etkileyen Harvard'lı Prof. Edwar Clarke "Üniversite veya yüksek okul okuyan kadınlar çok çalışmaktan kısır oluyor" deyip kadınların üniversite yolunu kapatıyordu. Jacobi, objektif ve inkâr edilemez bir araştırmayla bu tezi çürüttü ve kadınlara cesaret verdi.

2) Anna Wessels Williams (1863-1954) 
31 yaşındayken milyonlarca çocuğun ölümüne neden olan bulaşıcı difteriye ait bir bakteri enfeksiyonunu durduran formülü buldu. Üstelik bu formül ucuz olduğundan herkesin faydalanmasını sağladı. Ardından kuduz hastalığının teşhisinin nasıl yapılacağına dair önemli bir adım attı. Ancak difteride de kuduz teşhisinde de adı neredeyse hiç duyulmadı. 1934'te vali kendisini zorla emekliye ayırdı.

3) Virginia Apgar (1909-1974)
Cebinde hep küçük bir cep bıçağı, endotrakeal tüp ve larengoskop olurdu ki birinin soluk borusunu acilen açması gerekir diye... Yeni gelişen anestezi alanında eğitim aldıktan sonra bu dalı önemli bir departman haline getirmesi için müdür yapıldı, başardığında yerine bir erkek getirildi. Daha sonra yenidoğan ölümlerinin sebebini araştırdı ve bebeklere doğumdan sonra muayene yapılmadığını fark etti. Müdahaleyle kurtarılabilecek bebekler de ölüyordu! Muayene sistemiyle ölümleri azalttı, kalıtsal doğum hasarlarıyla ilgili yanlış bilinenlerde farkındalık yarattı.

4) Nettie Stevens (1861-1912)
20'nci yüzyıla dek bebeğin cinsiyetinde sıcaklığın, diyetin veya yatağın hangi tarafından kalkıldığının etkili olduğu düşünülüyordu. Steven, 1905'te cinsiyeti belirleyen şeyin kromozomların döllenme sırasındaki kombinasyonu olduğunu gördü. Tüm bunları kurtların ve kelebeklerin eşey organlarını ayrıştırıp buldu. Ancak bu sonucu dünyaya kabul ettirmek epey zaman aldı.

5) Rita Levi-Montalcini (1909-2012)
Bir defasında araştırması için çantası ve ceplerinde sakladığı fareleri gizlice uçağa sokmuş, yokluktan bir tığı törpüleyerek neştere dönüştürmüş, bilim uğruna evlenmemiş. Bilime bu denli tutkulu... Levi-Montalcini sinir hücrelerinin çoğaldığını, büyüdüğünü ve öldüğünü keşfetti. Bu çalışmsı da deri nakli ve hasarlı omuriliğin korunmasına dek birçok önemli vakaya etki etti.

6) Annie Jump Cannon (1863-1941)
Kariyeri boyunca gökbilimci Annie Jump Cannon ölümünden sonra bile herkesten fazla yıldız derleyen kişi unvanını korumayı sürdürdü. Yaklaşık 400 bin! Cannon ilk gözlemevini evinin çatısına kurdu, daha sonra Harvard College Gözlemevi'nde çalışmaya başladı. O yıldız spektrumlarını topladıkça, diğer bilim insanları bunlardan bilgi elde etmenin yollarını arar oldu. Cannon yaşamı boyunca çok fazla ödülle onurlandırıldı.

 

 

Habertürk

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.