PİYASALAR

  • BIST 1009059.382.87%
  • ALTIN2295.0980.85%
  • DOLAR32.3140.18%
  • EURO35.1150.02%
  • STERLİN41.0680.58%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Bel ağrısını ciddiye alın!
Bel ağrısını ciddiye alın!

Bel ağrısını ciddiye alın!

A+A-

Bütün toplumlarda sıkça görülen bir sağlık sorunu olan bel ağrısı, çoğu zaman fazla dikkate alınmaz. Ancak bel ağrısının sebeplerinin teşhis edilip tedavi yoluna gidilmesi, daha farklı hastalıkları henüz başlamadan önleyebilir.

Bel ağrısı, boyun ağrısında olduğu gibi bütün toplumlarda yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Dünya nüfusunun yaklaşık %65-80'i hayatının herhangi bir döneminde bel ağrısı ile karşılaşmaktadır. Bel ağrısı artık gripten sonra görülen yaygın hastalık belirtilerinde yerini almış durumdadır.

Bel ağrılarında iyileşme dönemi iyi olarak değerlendirilse de bel ağrısına bağlı sakatlık tedavisi oldukça zor bir durumdur. Aniden meydana gelen bel ağrısı bulunan hastaların yarısından fazlası 6 hafta içinde iyileşmekte iken %7?10 kadarı 3 aydan uzun sürüp iş gücü ve ekonomik kayba yol açmaktadır.

Bel ağrısı sebepleri neler olabilir?

Stres ya da çalışma hayatında mobbing

Fazla kilo
Hareketsiz Yaşam
Bel fıtığı
Çalışma sandalyeniz (evinizde,işyerinizde bulunan)
Fazla kilo
Vücuda uygun olmayan yatak tercihi
Kas kökenli ağrılar
Bel ağrısından korunmak için neler yapılabilir?
Bel ağrılarının çok sık tekrarlayabildiği unutulmamalı, ergonominin bilincine varıp doğru bir şekilde uygulanılabilmesi için uygun ortam sağlanmalıdır. Örneğin ofis çalışanları için çalışanları uzun süre sabit pozisyonda kalmaya zorlayan bu iş kolu zaman içerisinde çalışanlarda çeşitli kas ve iskelet sistemi şikâyetlerinin oluşmasına neden olmaktadır.
Böyle bir durumda küçük düzeltmeler ile bel ağrısı risk faktörlerini indirgeyebilirsiniz.
Örneğin;
Ofis sandalyenizi belinizi destekleyecek bel anatomisine uygun hale getirin,
Kolay hareket etmesi için tekerlekleri (en uygun olanı 5 tekerlek), kolların dinlendirilmesi için yan kollukları ve yeterli ebatta oturma tablası olan sandalyeleri tercih edin,
Gözlerinizin bilgisayarın üst hizasında olması yani yaklaşık olarak 30 derecelik bir açı bulunmasına dikkat edilmeli,
Bunların dışında egzersiz yapılması da bel ağrısı şikayetini en aza indirecek etkili yöntemlerdendir. Bunun için, uzman bir fizyoterapiste başvurup size özel bir egzersiz programı oluşturmasını isteyebilirsiniz.
 
Stres de bel ağrısına neden olabilir
Strese bağlı olarak oluşan hastalıkların arasında bel ağrısı da ilk sıralarda yer alıyor. Beyinde strese bağlı bel ve boyun kaslarına aşırı sinyal gitmesi sonucu baskı oluşuyor. Eğer bu bölgelerde sertlikler ve bazen ele gelen yumrular hissediyorsanız uzman bir beyin sinir cerrahına görünmek sizi bu dertten kurtarabilir.
Vücuttaki omurganın mekanik olarak yükünün artması da bel ağrılarına zemin hazırlıyor. Oturuş bozukluğu, ağır kaldırma, kilo alma, uzun süre ayakta kalma, uzun süre oturmada bel ağrısı uzun süreli oluyor.
Bel fıtığında bel ağrısı başlangıç aşamada görülse de bel ağrısı bel fıtığı değildir.
 
Bilinçsizce yapılan uygulamalarda şifa aramayın
Bazı hastalar, bel ağrısını gidermek için bel çektirme, masaj ya da bele balık bağlama, bardak kapatma gibi yöntemlere başvurabiliyor. Bunların içinde süphesiz bel çektirme en tehlikelisi oluyor. Bilinçsizce yapıldığından sıklıkla sakatlıklar oluşmakta, bir kısmı acil ameliyata alınsa bile tam düzelemiyor.
Bel ağrısı travma, ağırlık kaldırma veya yapılan ters bir harekete bağlı oluşabilirken, bilinen bir neden olmadan da meydana gelebilir. Ağrı aniden veya şiddeti giderek artan bir şekilde başlayabilir. Bel ağrısı derinden gelen bir sızı, yanma şeklinde olabilir.
Nadir de olsa bel ağrısı başka bir hastalık belirtisi olarak başlayabileceği için, bel ağrısı atağı geçiren kişinin mutlaka bir hekime başvurmasında yarar var.
Sanılanın aksine sert bir zeminde yatak istirahatı uygun değildir. Önemli olan yatağın konduğu zeminin sert olmasıdır. Bel ağrı tedavisinde önerilen ağrı kesici ilaçlar genellikle yangı giderici, yani ağrı hissine neden olan bazı kimyasal mekanizmaları engellemeye yönelik ilaçlardır.
 
Yenikapı Haber
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.