PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2509.351.01%
  • DOLAR32.5750.13%
  • EURO34.7610.1%
  • STERLİN40.355-0.59%
  1. HABERLER

  2. BİLİM-TEKNOLOJİ

  3. Avrupa Birliği Yapay Zeka Etiğini Açıkladı
Avrupa Birliği Yapay Zeka Etiğini Açıkladı

Avrupa Birliği Yapay Zeka Etiğini Açıkladı

Avrupa Birliği bağımsız uzmanlar tarafından yapay zeka üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda Avrupa Birliği yapay zeka etiği taslak yönetimi dahilinde gerçekleştirilen gereklilik listesi.Bu kapsamda yukarıda yer alan gereklilik maddelerine daha yakından bakacak olursak her birini teker teker açalım. belirtilen kriterler yapay zeka için Avrupa Birliği tarafından belirtilen ilkeler olarak adlandırılabilir. Bu ilkeler ışığında 2019 yılında pilot uygulama gerçekleştirileceği biliniyor. Avru

A+A-

Avrupa Birliği (AB) yapay zeka etiği taslak yönergesini inceledi ve maddelerini netleştirdiği yeni bir yapay zeka gereklilikleri yönergesini hazırladı. 2018 yılının Aralık ayında Avrupa Birliği tarafından yayınlanan yapay zeka etiği taslak yönergesi, çeşitli kurumlar ve kişilerden gelen 500’den fazla yorum dahilinde yeniden düzenleyen bağımsız uzmanlar grubu tarafından güvenilir yapay zekaya yönelik etik yönergesini sonuçlandırdı. Sonuçlanan yeni yönergede, güvenilir yapay zekanın Avrupa Birliğini ilgilendiren tüm yasalara ve düzenlemelere uymanın yanı sıra bir dizi gerekliliği de yerine getirmesi gerekiyor. Belirli bir çerçevede gerçekleştirilen değerlendirme listesinde ki her bir kilit gerekliliğin uygulandığından emin olmaya yardımcı olacak. Avrupa Birliği yapay zeka gereklilikler listesinde yer alan;

  • İnsan Seçimleri ve Denetim
  • Sağlamlık ve Emniyet
  • Mahremiyet ve Veri Yönetimi
  • Şeffaflık
  • Çeşitli Ayrımcılık Karşılığı ve Adalet
  • Toplumsal ve Çevresel Refah
  • Sorumluluk

Yukarıda belirttiğimiz maddeler Avrupa Birliği bağımsız uzmanlar tarafından yapay zeka üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda Avrupa Birliği yapay zeka etiği taslak yönetimi dahilinde gerçekleştirilen gereklilik listesi.

yapay-zeka1.jpg

Bu kapsamda yukarıda yer alan gereklilik maddelerine daha yakından bakacak olursak her birini teker teker açalım. Öncelikle listede yer alan;

İnsan Seçimleri ve Denetimi

Yapay zeka sistemleri insan seçimlerini ve temel hakları destekleyerek adil toplamları mümkün kılma, insanların bağımsızlığını azaltmamalı, kısıtlamamalı ve ya yanlış yönlendirmemelidir.

Sağlamlık ve Emniyet

Güvenilir yapay zekanın algoritmalarının, yapay zeka sistemlerinin yaşam süresinin tüm aşamaları boyunca yaşanabilecek hatalar ve tutarsızlıklarla başa çıkabilecek kadar güvenli, emniyetli ve sağlam olması gerekmektedir.

Mahremiyet ve Veri Yönetimi

Bireyler kendi verileri üzerinde tam kontrole sahip olmalı, kendilerini ilgilendiren veriler kişilere zarar vermek ve ya onlara ayrımcılık uygulamak için kullanılmamalıdır.

Şeffaflık

Yapay zeka sistemlerinin takip edilebilirliğinden emin olunması gerekmektedir.

Çeşitlilik, Ayrımcılık Karşıtlığı ve Adalet

Yapay zeka sistemleri insan yeteneklerinin, becerilerinin ve gerekliliklerinin tamamını göz önünde bulundurmalı ve erişilebilirliği garanti altına alınmalıdır.

Toplumsal ve Çevresel Refah

Yapay zeka sistemleri olumlu toplumsal değişimleri desteklemeli, sürdürülebilirliği ve çevresel sorumluluğu geliştirmelidir.

Sorumluluk

Yapay zeka sistemleri ve bunların sonuçlarının sorumlulukları ve yükümlülüklerini güvence altına alan mekanizmalar oluşturulmalıdır.

Yukarıda belirtilen kriterler yapay zeka için Avrupa Birliği tarafından belirtilen ilkeler olarak adlandırılabilir. Bu ilkeler ışığında 2019 yılında pilot uygulama gerçekleştirileceği biliniyor. Avrupa Birliği Komisyonu’na pilot uygulama için şimdiden şirketler, organizasyonlar ve kamu kurumları Avrupa Yapay Zeka Birliği’ne kayıt olarak pilot uygulamaya dahil olabilecek.

yapay-zekaa.jpg

Planlanan pilot uygulama dahilinde 2020 yılının ilk aylarında yapay zeka uzmanları kilit gereklilikler listesini, gelen geri bildirimler çerçevesinde gözden geçireceğini duyurdu. Yapılacak olan bu incelemelerin üzerine Avrupa Komisyonu sonuçları değerlendirerek yeni stratejiler önereceği biliniyor.

Tüm bunların yanı sıra 2019 yılının sonbaharında Avrupa Komisyonunun bir dizi yapay zeka merkezleri kurması planlanıyor. Kurulacak olan dijital yenilik merkezlerinin de veri paylaşımı ve ortak vevri alanlarının en iyi kullanımı için yeni bir model geliştirilmesi ve bu modelin uygulanması için üye ülkeler ve paydaşlar arasında tartışma ortamı hazırlanması hedeflendiği söyleniyor.

Yapılan tüm bu planlar dahilinde, Avrupa Birliği Komisyonu yapay zeka kapsamında stratejileri geliştirdiği biliniyor. Geliştirilen bu stratejilerin amacı kamusal ve özel yapay zeka yatırımlarını önümüzde ki 10 sene içerisinde her yıl minimum 20 milyar Euro’ya çıkartmak, veriyi daha erişilebilir hale getirmek, güren sağlamak ve yetenekleri desteklemek amaçlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.