PİYASALAR

  • BIST 1009019.022.41%
  • ALTIN2279.3820.16%
  • DOLAR32.3170.2%
  • EURO35.051-0.12%
  • STERLİN40.9430.31%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Arslan: Kadınların yaşadıkları sorunları çözmeye çalışıyoruz
Arslan: Kadınların yaşadıkları sorunları çözmeye çalışıyoruz

Arslan: Kadınların yaşadıkları sorunları çözmeye çalışıyoruz

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 13 Eylül 2021 tarihinde, Hizmet-İş Sendikasının Genel Merkez Kadın Komitesi tarafından gerçekleştirilen “Sendikalı Kadın Liderlerin Yetiştirilmesi Eğitim Programının” açılış toplantısına katıldı.

A+A-

Hizmet-İş Sendikası Genel Merkez Kadın Komitesi tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen eğitim programına HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcıları ve Hizmet-İş Genel Başkan Vekili Av. Hüseyin Öz, HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, Konfederasyona bağlı Öz Güven-Sen Sendikası Genel Başkanı Ömer Yılmaz, Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay Dolu, Oleyis Sendikası Genel Başkanı Vedat Böke, Öz Toprak-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Özben, sendikaların yönetim kurulu üyeleri, şube başkan ve üyeleri, Kadın Komite Başkanları, sendikacı kadınlar ve basın mensupları katıldı. 

“Kadınların işyerlerinde yaşadığı sorunların çözümüne öncelik veriyoruz”

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, emekçi kadınların işyerlerinde yaşadığı sorunların çözümüne öncelik verdiklerini söyledi.

Bir işe girmiş, hayatını, rızkını iş yerinden kazanmaya çalışan kadınların sorunlarıyla ilgilenmek zorunda olduklarını belirten Arslan, “Hedef kitlemiz çalışan kadınlar olsa da bütün kadınların sorunları bizi ilgilendirir. Onlar için duyarsız olamayız” dedi.

“Kadınların kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri İçin Faaliyetler Yapıyoruz”

Kadınların yaşadıkları sorunları bir insanlık sorunu olarak gördüklerini ifade eden Arslan, “Biz sağımıza solumuza bakmadan, asla geri adım atmadan kadınların yaşadıkları sorunları çözmeye çalışıyoruz. HAK-İŞ ve sendikalarımız çalışma hayatına girmiş, birçok sorunla mücadele eden kadın üyelerimizin, kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri, içlerinde var olan yetenek ve mücadeleyi ortaya çıkarabilmeleri ve kendilerine güvenlerini daha da artırmaları için bir dizi eğitim faaliyeti gerçekleştiriyoruz” dedi. 

“Birlikte Başarmayı Öğrenmemiz Gerekiyor”

Kadınların sendikalar tarafından örgütlenmesi noktasında sorumluluğun HAK-İŞ’e düştüğünü belirten Arslan, “Kadın ve sendika, kadın ve çalışma hayatı, kadın ve emek gibi tartışmaları sürekli yapıyoruz. Kadınların sorunlarını ve çözüm önerilerimizi dile getiriyoruz. HAK-İŞ’in ilkeleri, değerleri, kuralları, tarihsel sorumluluğunun üzerimize yüklediği o vebali de dikkate alarak asla çizgimizden vazgeçmeden, kadın ve erkek birlikte çalışmayı, birlikte başarmayı öğrenmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Hizmet-İş Sendikasının üye sayısının yüzde 28’inin kadın olduğu bilgisini paylaşan Arslan, kadınların sendikal hayata katılımlarını teşvik etmelerinden dolayı Hizmet-İş teşkilatına teşekkür etti.

“Her Zaman Darbelerin Karşısında Yer Aldık”

Arslan, eğitim programında 41. yıldönümünden dolayı utançla anılan 12 Eylül askeri darbesi hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Olağanüstü dönemlerde darbelere karşı dik durmanın yiğitlik olduğuna dikkat çeken Arslan, darbeye destek verenlerden ise hala hesap sorulmadığını anımsattı. Arslan, “Darbelerin sivil unsurları hala yargılanmadı. İş döndü dolaştı bir avuç generale yıkıldı. Medyada tetikçilik yapanlar, destek veren yüksek hakimler, üniversiteleri kışlaya çevirenler neden yargılanmıyor? 13-14 yaşlarındaki kız çocuklarımızı polis coplarıyla dövdürenler niye yargılanmadı? Darbe yapıldığında finans kaynağı sağlayanlar, darbe yapıldıktan sonra kaynaklarını heba edenler neden yargılanmadı” dedi. Arslan, bütün bu soruları darbeler tekrar olmasın diye tekrar tekrar dile getirdiğini ifade etti. 

“Darbe Dönemlerinde Kazanılmış Haklarımızı Kaybettik”

Darbelerin faturasını emekçilerin ödediğini belirten Arslan, darbeler döneminde kaybedilen haklara dikkat çekti. Arslan, ”12 Eylül 1980 yılından 1985 yılına kadar, yaklaşık 5 yıl toplu iş sözleşmesiz kaldık. Toplu iş sözleşmelerini, yüksek hakem kurulu otomatik olarak imzaladı. Kazanılmış haklarımızı kaybettik. 28 Şubat süreci bu ülkenin 300 milyar dolarının kaybolduğu bir dönem oldu. Toplumumuz yoksullaştı. 15 Temmuz’un ülkemize maliyeti yaklaşık bir trilyon dolar oldu. 2023’te milli geliri kişi başı 25 bin dolar olarak hesaplarken, bugün hala 8 bin dolarlardayız” dedi.

“HAK-İŞ’in Darbeler Karşısında Duruşu Nettir”

HAK-İŞ ve sendikalarının darbelere karşı dik duruşunun başarı ve onur vesilesi olduğunu ifade eden Arslan, şunları kaydetti: “HAK-İŞ’in darbelere karşı duruşu; Türk demokrasisi adına, Türk sendikal hareketi adına, Türkiye’nin geleceği adına, milli irade adına tarihi bir başarıdır. 12 Eylül darbesi, 28 Şubat süreci, 15 Temmuz, 12 Mart muhtırası ve 27 Mayıs darbesinde binlerce canı kaybettik. Ülkemizin geleceğini kaybettik. Demokrasimizin kesintiye uğratılması Türkiye’nin bölgemizde ve dünyada daha etkin olmasının önünde engel oldu. Tarihimizin hiçbir döneminde hiçbir zaman darbe, muhtıra, müdahale gibi girişimlerin içinde olmadık. Her zaman darbelerin karşısında yer aldık. Bu HAK-İŞ’in en büyük onur kalesidir.”

“Sivil Anayasa değişikliklerine destek verdik”

2010 yılında Anayasa’nın 15. maddesinin değiştirilip, darbe yapanların yargılanmasının önünün açılmasında HAK-İŞ’in büyük katkıları olduğunu belirten Arslan, “2010 referandumunda Türkiye’yi karış karış gezdik. O zamanki Anayasa değişikliği neticesinde hem 12 Eylül’ü yapanlar hem de 28 Şubat sürecini yönetenler yargılandı ve rütbeleri söküldü” diye konuştu.

KAYNAK: YENİKAPİHABER.COM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.