PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2416.205-0.73%
  • DOLAR32.5830.3%
  • EURO34.8130.43%
  • STERLİN40.4420.59%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Ali Yalçın'dan önemli açıklamalar: Asgari ücret, sözleşmelilere kadro...
Ali Yalçın'dan önemli açıklamalar: Asgari ücret, sözleşmelilere kadro...

Ali Yalçın'dan önemli açıklamalar: Asgari ücret, sözleşmelilere kadro...

Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın asgari ücret ve sözleşmeli işçilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki sözleşmelilere ne zaman kadro verilecek? Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın açıkladı.

A+A-

Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Sözleşmeli istihdamı ara yol olmaktan ana yola dönüştü, sorun bu. Memurun işini yapanlar memur olsun istiyoruz. Bu ay çalışmanın tamamlanmasını planlıyoruz.

SÖZLEŞMELİYE DÜZENLEME NASIL OLACAK?

568 bin kişiydi haziran ayında fakat süreli sözleşmeli olan kısım var 3+1 uygulaması, 4+2 şeklindeydi. Tartışmalar sonrası Külliye’de açıklanan programlarda başta eğitim olmak üzere sağlıkta buna uyarlandı. 3 yıl çalışacaksınız sonra 4. yıl kadroya geçeceksiniz şeklinde bir düzenleme ile kısmi bir adım atıldı. Neticede yine aynı sorun devam ediyor. Onun için süreli sözleşmeli ayrımı kalksın diyoruz. 3 yılını dolduranlardan kadroya geçenler olduğu gibi yeni alımlarda 3+1 alımlar oldu. Bu rakamlar değişkenlik gösteriyor. 550 binin üzerinde bir kitleden bahsediyoruz. Bu çalışma önemli geniş bir alanı ilgilendiriyor. Bunun ekim ayı içerisinde olması konusunda bir mutabakatımız söz konusu.

Aynı işi yapan insanlar farklı statüde aynı masaya toparlasanız arada fark var. Fazla mesaide fark var, görev ve unvan değişikliğinde fark var. 19 fark vardı bunun ikisi Memur Sen’in gayretleriyle çözüldü. Bütünlük sağlayacak zemini temin edebiliriz. Gelin burada süreli, süresiz, kadrolu, özel hükme tabi ayrımlarını kaldıralım. İstisnai kısımdaki devletin en önemli ruhsatı elinde bulunsun bu konuda yapılacak istihdam devam etsin.

Üniversiteli işçiler diye bir tabir var. Üniversiteli arkadaş memur işi yaptırılıyor ama işçi statüsünde. Bulunduğu pozisyonda yükselemiyor ama iş ona yaptırılıyor. Bunun toparlanması lazım. 4c’den 4b’ye geçirildi bazı arkadaşlar bu konuda da memnuniyet sağlanamadı. Arkadaşlarımızın ek ödemelerinin yüzde 70’i verilemiyor. Erken emeklilik şartları var. Bu tip konulardaki sıkıntı devam ediyor. Kişi öğrenim durumu dikkate alınarak bu anlamda kadro ile buluşturulup tartışma tamamen ortadan kaldırılmalıdır.

4c’li personelin süre, izin ile ilgili sıkıntıları vardı biz bunların çoğunu toplu sözleşme ile toparladık. 4b’ye aktarımı defolu bir şekilde yapıldığı için kişi yüzde 70 ek ödemesini alamıyor. Gelin bunu tamamen ortadan kaldıralım.

YALÇIN'DAN ASGARİ ÜCRET MESAJI

Asgari ücretle ilgili atılan adım, yeniden bir adım atma ihtiyacı var. Asgari ücret tutarı kadar vergi muafiyetinden çıkarılması bizim ve özel sektörün mücadelesiydi. Gelin bu düzenlemenin devamında sözleşmelilerle ilgili adım atalım diyoruz. AK Parti bunu atabilecek güçte bir hükümet gelin bu tartışmayı toptan kaldıralım diyoruz.

ÖZEL BÜTÇELİ KURUMLAR KADROYA DAHİL EDİLECEK Mİ?

Özel hükme tabi kısımlar bunların tamamını tartışıyoruz. 650’li 4b kapsamında sözleşme var. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri kapsamında sözleşmeler var. Kurum iştirakinde bulunan sözleşmeli türü var. Bu çeşitliliği dikkate alarak toparlayabilecek zemin neyse tamamını toparlayarak bu işi bitirelim istiyorum. Bazı arkadaşlar biz sözleşmeli olarak kalmak istiyoruz diyor. Ekonomik durumu pozisyonları iyi."

ÇALIŞMALAR NE ZAMAN TAMAMLANIR, MECLİS’E NE ZAMAN GELİR?

EYT ile ilgili çalışma sayın Bakanın TRT’deki yayınını dinlemiştik. Aralı kayı sonunda bu konuyu ifade edeceğiz dedi. Çalışma bakanlık tarafından yürütülüyor. Asgari ücrete bir iyileştirme ihtiyacı var. Ocak ayında yüzdelik zamma ilaveten bir ilave iyileştirme ihtiyacı kamu görevlileri açısından bizim beklentimizdir. Paranın değerinin kaybolduğu, kira fiyatlarının yükselmesinden dolayı aşırı zorlanma dönemini yaşıyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 250 bin konut açıklaması memurlarda bir umut oluşturdu fakat bu uzun vadede çözülebilecek bir konudur.

SÖZLEŞMELİLERDE TAKVİMDE SON NOKTA NERESİ OLUR?

Ekim ayı içerisinde bu iş bitsin diye bir mutabakatımız var. İşin bitmesindeki temel şey memnuniyetin üretilmesidir. Takvim ille de ekim ayı içerisinde bitirilecek diye bir şey yok gerekirse kasım ayına sarksın ama iş doğru düzgün olsun."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.