PİYASALAR

  • BIST 1009524.590%
  • ALTIN2517.931.37%
  • DOLAR32.5970.17%
  • EURO34.6110.15%
  • STERLİN40.2650.38%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. 'AKILLI RUHSAT'IN ÖNCE ÖDÜLÜ GELDİ, ŞİMDİ DE PROJESİ...
'AKILLI RUHSAT'IN ÖNCE ÖDÜLÜ GELDİ, ŞİMDİ DE PROJESİ...

'AKILLI RUHSAT'IN ÖNCE ÖDÜLÜ GELDİ, ŞİMDİ DE PROJESİ...

Esenler Belediyesi, "e-Arz (Esenler Akıllı Ruhsat Kayıt Zinciri)" projesinden kazandığı ödülle Esenler'de güvenli, hızlı ve sürdürülebilir bir "Akıllı Ruhsat Kayıt Zinciri" oluşturuyor. Proje sayesinde Türkiye’de ilk kez Blockchain altyapısı ile ruhsat işlemleri yapılabilecek.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği tarafından 2020 yılının Ocak ayında gerçekleştirilen Akıllı Şehirler Fikir ve Proje Uygulama Yarışması'nda, Esenler Belediyesi, "e-Arz (Esenler Akıllı Ruhsat Kayıt Zinciri)" adlı projesi ile Akıllı Şehir Uygulamaları kapsamında 500 bin lira ödüle lâyık görülmüştü. Ödüllü "e-Arz (Esenler Akıllı Ruhsat Kayıt Zinciri)" projesi, Esenler Belediyesi'nde hayata geçiriliyor. Projenin maliyeti de, kazandığı ödülden karşılanıyor. Ödülün bir kısmı da Esenler Belediyesi'nin Akıllı Şehir Uygulamaları'nda kullanılacak.

RUHSATTA GÜVENLİ SİSTEM

Günümüzde “Coin” adlı dijital paraların güvenlik sisteminde de kullanılan Blockchain altyapısı, Esenler Belediyesi’nin hazırladığı proje ile artık belediyenin ruhsat işlemlerinde de kullanılabilecek. "Esenler Akıllı Ruhsat Kayıt Zinciri" ile ruhsat kontrolü çok daha hızlı ve güncel bir şekilde takip edilirken, vatandaş ise hiçbir güvenlik sorunu yaşamadan sistemden ruhsat bilgilerinin tüm detayları, değişimleri ve genel durum bilgileri takip edilecek.

TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK

Bu proje ile Blockchain altyapısı sayesinde ruhsat işlemleri gibi kısıtlamaları ve belirli kuralları olan işlemlerde değişiklik yapılması böylece engellenmiş olacak.  Aynı zamanda bilgiler tek bir merkezi sunucuda tutulmadığından dolayı, sunucuların zarar görmesi halinde bile sistem sorunsuz çalışabilecek. İş yeri kimlik bilgisi, bina sicil numarası gibi bilgilerin takibi ve düzenlenmesi dışında ruhsat çıkarma ve ruhsat yenileme işlemleri de güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek olup, internet üzerinden masrafsız bir şekilde yapılabilecek. Projede kullanılacak sistem sayesinde güvenli, hızlı ve sürdürülebilir bir altyapı kurulmuş olacak. Bilgisayar üzerinden ruhsat bilgisine ulaşım ve kripto güvenlikli dijital belgelerle kağıt tüketimini de azaltarak çevreye de önemli katkısı olacak.

Esenler Belediyesi tarafından hazırlanan projenin tüm altyapısı Esenler Belediyesi'nde kullanılmak üzere hazır hale getirildi. 2020 yılı sonunda hayata geçmesi planlanan proje ile Türkiye’de ilk kez Blockchain altyapısı ile ruhsat işlemleri yapılabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.