PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2429.254-0.19%
  • DOLAR32.5520.19%
  • EURO34.8810.59%
  • STERLİN40.5440.81%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'den yeni İran planı! Bölge yeniden karışacak
ABD'den yeni İran planı! Bölge yeniden karışacak

ABD'den yeni İran planı! Bölge yeniden karışacak

ABD'nin İran’a karşı uluslararası bir koalisyon kurmayı planladığı açıklandı. Bölgede İran'ın nüfuzunu azaltma amaçlı bu koalisyonun askeri boyutunun olup olmadığı ise bilinmiyor.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra bölgede tansiyon artmıştı. ABD'nin kararına başta İsrail olmak üzere birçok Körfez ülkesinden (Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ,Mısır, Kuveyt) destek gelirken, anlaşmanın diğer tarafı olan ülkelerden (Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, Almanya) ve dünyadan sert tepki gelmişti.

AVRUPA TRUMP'IN KARARINA KARŞI ÇIKTI

ABD'nin tek başına aldığı bu karar sonrası Avrupa ülkeleri, İran ile yapılan anlaşmaya sadık kalacaklarını ve anlaşmanın devam etmesi için çaba göstereceklerini açıklamışlardı. Hatta İngiltere Başbakanı Theresa May’in sözcüsü, ABD’nin çekildiği İran nükleer anlaşmasını, Fransa ve Almanya’yla birlikte sürdürmeye karar verdiklerini duyurmuş, saatler sonra da Avrupa Birliği (AB), ABD'nin İran'a yaptırım kararının ardından anlaşmadan etkilenecek Avrupa şirketlerini yasal ve mali olarak koruma adımları atma kararı almıştı.

ABD BÖLGEYİ YİNE KARIŞTIRACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, söz konusu strateji ABD’nin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonraki süreçte takip edilecek yol haritasını içeriyor.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonu da, ABD Dışişleri Bakanlığına dayandırdığı haberinde, ABD hükümetinin İran'ın "istikrarı bozucu faaliyetler" olarak adlandırdığı şeylere karşı küresel bir koalisyon kurmak istediğini yazdı. Televizyon, bölgede İran'ın nüfuzunu azaltma amaçlı bu koalisyonun askeri kanadının olup olmayacağına dair herhangi bir bilginin olmadığını açıkladı.

Al Jazeera haberinde ayrıca, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yarın bu konuyla ilgili açıklamada bulunması beklendiğini ekledi.

HOOK: POMPEO BİR ÇERÇEVE OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞIYOR

Dışişleri Bakanlığı Siyaset Planlama Dairesi Başkanı Brian Hook dün yaptığı basın açıklamasında, Pompeo’nun İran’dan gelen tehditleri engelleyecek bir çerçeve oluşturmak için çalıştığını aktarmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.