PİYASALAR

  • BIST 1009524.98-1.6%
  • ALTIN2473.518-0.41%
  • DOLAR32.4720.2%
  • EURO34.5370.07%
  • STERLİN40.441-0.15%
  1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 6 Adımda Oy Kullanma Rehberi
6 Adımda Oy Kullanma Rehberi

6 Adımda Oy Kullanma Rehberi

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 57 milyon adayı ilgilendiren 6 adımda oy kullanma rehberi sizlerle. Nerede oy kullanacağım?, Yanımda neler götürmeliyim? Oy kullanımım geçersiz olur mu? sorularını en net şekilde yanıtlıyoruz

A+A-

6 Adımda Oy Kullanma Rehberi

Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirtilen seçmen  oy kullanma rehberi tüm illerde ki vatandaşlarımızı ilgilendiren bir konu. Yanlış oy kullanımı ve yanlış bilgiden kaynaklı oyunuzun geçersiz sayılmaması için bu kurallara muhakak dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye genelinde 81 ilde toplam 57 milyondan fazla seçmenin katılacağı 31 Mart yerel seçimlerinde sandık başına gidecek olan vatandaşları için 6 adımda oy kullanma rehberi sizlerle;

1 - Sandığa Gitmeden Önce Nerede Oy Kullanacağınızı Öğrenin

31 Mart seçimlerinde oy kullanacak olan seçmenler için ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenmeli. Bilgilerin yer aldığı seçmen kağıdına sahip olmayan vatandaşların Yüksek Seçim Kurulu resmi internet adresine giriş yaparak e-devlet bünyesinde yada seçmen sorgulama mobil uygulamasından (İOS ve Android uyumlu) oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilmekedir.

2 - Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası Olan Kimlik Belgenizi Unutmayın

Seçimde sandığa gidecek olan vatandaşların oy verme gününde yanında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ve kimliğin tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgeyi yanında bulundurması zorunludur.

3 - Cep Telefonuyla Kabine Girmeyin

Oy kullanım esnasında seçmenin cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedicei yada haberleşme sağlayıcı cihazlar ile oy verme kabinine girmesi kesinlikle yasak olacaktır.

4 - Oy Pusulasına Mühür Dışında İşaret Koymayın

Seçmenin oyunun geçerli sayılabilmesi için “tercih” yada “evet” mührü dışında oy pusulalarına herhangi bir noktasına imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa yerleştirilmesine dikkat ediniz.

5 - Pusulaları Tek Zarfa Koyun

Seçmen 31 Mart seçimlerinde tüm oy pusulalarını tek zarfa koymalıdır.

 Büyükşehir olan Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van’daki seçmenler “büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı,  belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy kullanacak.

Büyükşehir olmayan illerde ise seçmen “il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy kullanımı gerçekleştirecek.

Köylerde oy kullanacak olan seçmen “il genel meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar meclisi” için sandık başına gidecek.

6 - Oy Kullandıktan Sonra İmza Atmayı Unutmayın

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde sandık başına giden her vatandaşın dikkat etmesi gereken bir diğer durum ise imza. Seçmen zarfın içine oy pusulalarını yerleştirmesi ve zarfını atmasının ardından seçmen listesinde adının bulunduğu alanın karşısına imza atmalıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.