PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2302.6521.18%
  • DOLAR32.3070.26%
  • EURO35.0880.06%
  • STERLİN40.9330.33%
  1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 4 parti ittifak için anlaştı!
4 parti ittifak için anlaştı!

4 parti ittifak için anlaştı!

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti seçimlerde ittifak için el sıkıştı.

A+A-

AK Parti ve MHP’nin “Cumhur İttifakı”nın karşısındaki muhalefet bloğunda da ittifak konusunda anlaşma sağlandı. Partilerin ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kurulu’na sunacağı son tarih olan 6 Mayıs’a az bir süre kala CHP, İYİ Parti, SP ve DP’nin oluşturacağı ittifak için prensipte anlaşma sağlanırken, detaylar üzerinde son görüşmeler de tamamlanıyor.

Henüz imzaların atılmadığı ittifak protokolüne göre, partilerden CHP, İYİ Parti ve SP ilk turda kendi cumhurbaşkanı adayını çıkaracak.

Cumhurbaşkanı adaylarından hangisi ilk turda en yüksek oyu alırsa, ikinci turda o adayın etrafında dört parti kenetlenecek.

DP’YE FORMÜL ARANIYOR

Dört parti asıl ittifakı ise Meclis’te çoğunluğu sağlamak için yapacak. Uzlaşmaya göre, dört parti milletvekili seçimlerinde ittifak yapacak. Her parti, kendi milletvekili adaylarını çıkaracak. Ancak bazı kritik yerlerde ittifak içinde yer alan partiler sonuç almak için en güçlü olan partinin adaylarına destek verecek.

İttifakta CHP, İYİ Parti ve SP kendi kurumsal kimlik ve listeleriyle yer alacak. DP’nin bu ittifakta hangi formülde yer alacağı ise dört partiden yetkililerin oluşturduğu ortak çalışma grubunun son toplantısında karara bağlanacağı belirtiliyor. Kulislere göre DP’den bazı isimlere İYİ Parti listesinden, SP’den bazı isimlere de İYİ Parti ve CHP listesinden yer verilebileceği konuşuluyor.

LİDERLER AÇIKLAYACAK

Dört partinin ortak çalışma grubunun üzerinde çalıştığı ittifak protokolünün bugün liderlere sunulması, ardından da dört parti liderinin düzenleyeceği ortak bir basın toplantısıyla kamuoyuna ilan edilmesi bekleniyor. Bu açıklamanın yarın yapılabileceği de belirtiliyor. Muhalefet ittifakının adına ilişkin çeşitli seçeneklerin gündeme geldiği ancak isimlendirmenin de liderlerin ortak onayı ile olacağı vurgulanıyor. Muhalefetin ittifak protokolünde ana hedefin parlamenter demokrasiye yeniden dönüş olduğu kaydedilirken, demokrasi ve hukuka da vurgu yapılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.