PİYASALAR

  • BIST 1009079.970%
  • ALTIN2324.150.75%
  • DOLAR32.3590.09%
  • EURO34.945-0.34%
  • STERLİN40.92-0.34%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 3600 ek gösterge ve öğrenci affı Meclis'te
3600 ek gösterge ve öğrenci affı Meclis'te

3600 ek gösterge ve öğrenci affı Meclis'te

3600 ek gösterge ile "öğrenci affı" düzenlemesini de içeren ekonomiye ilişkin "torba" kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Düzenlemeye göre en düşük emekli aylığı 3 bin TL’ye çıkması öngörülüyor. İşte torba kanun teklifindeki diğer düzenlemeler. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberi...

A+A-

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre TBMM Başkanlığına, milyonlarca kişiyi ilgilendiren 57 maddelik torba kanun teklifi sunuldu. TBMM yaz tatiline girmeden yasalaştırılması beklenen teklif uyarınca tüm memurlara 600 ek gösterge verilecek, polis, hemşire, uzman çavuş ve din görevlilerinin ek göstergesi 3600’e çıkartılacak. En düşük emekli aylığı 2 bin 500 liradan 3 bin liraya yükseltilecek. Yükseköğretim kurumlarından atılan öğrencilere af getirilecek.

AK Parti milletvekili Orhan Yeğin ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan 57 maddelik kanun teklifi ile öğretmen, polis, sağlık çalışanları, uzman çavuş ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600’e çıkartılacak. Yardımcı hizmetler sınıfına dahil kadrolarda çalışanlar dahil olmak üzere tüm kamu görevlilerinin ek göstergeleri 600 puan artırılacak. Lise ve denge öğrenime sahip polis memurlarından makam tazminatı olmayanlara her ay 1200 lira tutarında ilave ödeme yapılacak. Ek gösterge artışları 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren emekli aylıklarına yansıtılacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 3 BİN TL

Teklif ile geçen yıl 1500 lira, bu yıl ise 2 bin 500 lira olarak uygulanan en düşük emekli aylığı 3 bin liraya çıkartılacak. Bu düzenlemeyle, temmuz ayında enflasyon farkı ile artırıldıktan sonra normal emekli aylığı 3 bin liranın altında kalan SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin aylıkları hazinece 3 bin liraya tamamlanacak.

ÖĞRENCİ AFFI

Yükseköğretim Kanununda yapılan değişiklikler ile doktora sonrası sözleşmeli araştırmacı istihdamı uygulamaya geçirilecek. Araştırma görevlisi kadrolarına atanıp, doktora veya diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış araştırma görevlilerine atama yükseltme kriterlerinde öngörülen bilimsel çalışma veya yayın şartlarını karşılayabilmelerini sağlamak için ilave bir yıl daha süre verilecek.

Yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmekte iken ilişiği kesilenler ile bu yükseköğretim kurumlarına kayıt hakkı elde ettiği halde çeşitli sebeplerle kayıt yaptıramamış öğrencilere geçmişe yönelik süre sınırlaması olmaksızın yükseköğretimlerine devam etme hakkı tanınacak.

15 GÜN İÇİNDE ÖDENEN OTOYOL ÜCRETİNE CEZA YOK

Otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarından geçiş ücretini ödemeden geçen araç sahipleri 15 gün içinde ödeme yaparsa ilave cezadan kurtulacaklar. 15 günden sonra 45 günden önce ödenmesi durumunda ise geçiş ücretinin yanı sıra geçiş ücreti kadar ilave para cezası uygulanacak. 45 günden sonra ise 4 kat ceza verilecek.

İMAR AFFI

1 Temmuz 2022 tarihine kadar yapı ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup kullanma izni verilmeyen veya alınmayan yapılara geçici olarak elektrik ve su aboneliğinin yapılabilmesi için hak tanınacak.

MİLLETVEKİLLERİNİN EMEKLİ AYLIKLARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, TBMM gündemindeki ek bütçe kanun teklifinden cumhurbaşkanı ödeneğinin artırılması ile ilgili maddenin çıkartılmasını ve milletvekili emekli aylıklarının cumhurbaşkanı ödeneğine endekslenmemesini istemişti. Bununla ilgili bir düzenleme yapılarak, milletvekillerinin emekli aylıklarının Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’nın aylığına endekslenerek, 6 ayda bir memur maaş katsayısına bağlı olarak artırılması planlanıyor.

Teklife konulan madde ile ise emekli cumhurbaşkanı yardımcısı, TBMM başkanı, bakan ve milletvekillerinin maaşlarından emeklilik için yapılacak prim kesintilerinin hesabında 9000 gösterge rakamının kullanılması öngörülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.