PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2429.254-0.19%
  • DOLAR32.5520.19%
  • EURO34.8810.59%
  • STERLİN40.5440.81%
  1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 31 Mart İzmir Oy Kullanma Hakkında
31 Mart İzmir Oy Kullanma Hakkında

31 Mart İzmir Oy Kullanma Hakkında

Seçime günler kala adaylar arasında kıyasıya rekabet devam ediyor. Peki ya İzmir Büyükşehir Belediyesi için gösterilen adaylar kimler? Seçmen nelere dikkat etmeli? Toplam kaç seçmen İzmir'de sandık başına gidecek? İzmir oy kullanma saatleri neler?

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan çalışmalarda Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oluşturduğu Cumhur ittifakı adayı Nihat Zeybekçi olurken, Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti ve HDP’nin oluşturduğu Millet İttifakının adayı Tunç Soyer olarak açıklandı. Yüksek Seçim Kurulu’nun belirttiği seçim takvimine sayılı günler kaldı. Türkiye’de toplam 57 milyon vatandaşımız 31 Mart’ta yapılacak olan seçimlerde sandığa gidecek. İzmir halkının yapacak olduğu oy kullanma işlemi ile 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yönetici seçimleri belli olacak. İzmir halkının 31 Mart yerel seçimlerinde gideceği sandıklar ve oy kullanımı hakkında merak edilenleri açıkladı.

İzmir’de Saat Kaçta Oy Kullanılacak?

Türkiye’de 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere sayılı günler kala şehir şehir oy kullanımları açıklandı. Peki ya İzmir halkı sandık başına kaçta gidecek? Yüksek Seçim Kurulu’nun yapmış olduğu açıklama ile İzmir’de ki vatandaşlarımız saat 08:00 itibari ile başlayacak olan oy kullanım işlemlerini saat 17:00’a kadar gerçekleştirebilecektir. Vatandaşların oy kullanım yerlerine belirtilen saatler arasında gitmesi ve oylarını kullanması gerekmektedir. Belirtilen saat aralıkları dışında İzmir’de oy kullanımı yapılamaz.

Hangi Partiler Katılacak?

31 Mart’ta yapılacak olan Yerel Seçimlere Katılan partiler belli oldu. Büyükşehirlerde ve ilçelerde Belediye Başkan adaylarını açıklayan partiler; AK Parti, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokrat Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, İyi Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi ve Bağımsız Aday olarak faaliyet göstermekte.

31 Mart Yerel Seçimlerinde İzmir Adayları Kimler?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan çalışmalarda Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oluşturduğu Cumhur ittifakı ile Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti ve HDP’nin oluşturduğu Millet İttifakının İzmir’de seçime katılacak olan partilerin Belediye Başkan Adayları belirlendi. Partilerin vermiş olduğu kararlar sonucunda İzmir’de aday gösterilenler;

CHP - Mustafa Tunç Soyer

AKP – Nihat Zeybekçi

Saat Partisi – Şerafettin Kılıç

DSP – Selçuk Karakülçe

TKP – Senem Doruk İnam

Vatan Partisi – Rıfat Mutlu

Bağımsız Türkiye Partisi – Mehmet Dinç

Demokrat Parti – Tarcan Ülük

TKP destekli bağımsız aday – Derin Tütmez

Bağımsız Aday – İbrahim Demir

Bağımsız Aday – Ali İhsan Erdenilgen

Bağımsız Aday – Yalçın Yanık

Nihat Zeybekçi Kimdir?

İzmir Büyükşehir belediye başkanlığı adaylığı ile büyük ses getiren Nihat Zeybekçi 1 Ocak 1961 Denizli doğumludur. Sanayici ve İş Adamı olan Zeybekçi  Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi İşletme mezunu. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler yüksek lisansına sahip. Bir çok kuruluşta başkanlık görevi üstlenen Zeybekçi Denizli Belediye Başkanlığı yaptı. Ayrıca Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Türkiye Heyeti Başkanlığında bulundu. Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekilli ve Başkanlığı görevlerini üstlendi.  24. Dönem Denizli Milletvekili olan Nihat Zeybekçi Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Bakanlık görevinde bulunan Zeybekçi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanlığında bulundu. Son olarak 61-65. Hükümetlerde Ekonomi Bakanı olarak görev yaptı. Şimdi ise yepyeni bir İzmir için tüm bilgi ve deneyimini kullanarak İzmir’i çok ilerilere taşımayı hedefliyor.

Mustafa Tunç Soyer Kimdir?

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak seçimlerde CHP'nin aday gösterdiği Mustafa Tunç Soyer uzun süren görüşmelerin ardından tartışmalara konu olsa da netleşti. Soyer 1959 Ankara doğumlu olup, çocukluğunu İzmir'de yaşayarak geçirdi. Ankara Üniversitesi Hukuk mezunu oldu. İsviçre ve Dokuz Eylül Üniversitelerinde yüksek lisansını tamamladı. 1989 ve 2002 yıllarında turizmle ilgilenen Soyer, 2004 ile 2006 yılları arasında İzmir Ticaret Odası'nda Dış İlişkiler Müdürlüğü ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevi yaptı. 2006 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Genel Sekreterliğine geçti. CHP'den aday gösterilen Soyer 2009 yılında Seferihisar Belediye Başkanlığı yaptı. 2013 yılında merkezi İtalya'da yer alan Cittaslow Birliği Genel Başkan Yardımcılığında çalıştı. Mayıs 2014 yılında SODEM Yönetim Kurulu Başkanı olan Soyer İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak 31 Mart'ta seçmenle buluşacak.

İzmir’de Seçmen Nerede Oy Kullanacak?

İzmir seçmeni oy kullanımını kanunda istisna sayılan durumlar dışında, kayıtlı olduğu seçmen listesinde yer alan adreste oy kullanımı gerçekleştirecektir. Seçmen seçim türü için birden fazla oy kullanamazken, hangi seçim çevresinin seçmeni ise yalnızca orada oy kullanımı gerçekleştirebilmektedir. Seçmen sayıları birinci bölgede 1 milyon 589 bin 776 iken, ikinci bölgede 1 milyon 662 bin 330 olarak dağıtıldı. Ayrıca birinci bölgede toplam 4 bin 883 sandık kurulacak olup, bunlardan 22’si seyyar, 6’sı cezaevi olup, ikinci bölgede 5 bin 317 sandık kurulacak. Bunlardan 21’i seyyar, 12’si cezaevinde yer alacak.

En Fazla Seçmen Buca İlçesinde

İzmir’de 31 ilçe arasında en fazla seçmen Buca ilçesin de yer alıyor. Toplamda 3 milyonun üzerinde vatandaşın oy kullanacağı İzmir’in Buca ilçesinde toplam seçmen 364 bin 19 olduğu açıklandı. Ayrıca seçmenler için kurulacak sandık sayısı 1090 olarak biliniyor.

İzmir’de Kaç Kişi Oy Kullanacak?

İl Seçim Kurulu’nun yapmış olduğu sonuçlar neticesinde 31 Mart’ta İzmir’de yapılacak olan Yerel Seçim oylamalarına toplamda 3 milyon 252 bin 106 seçmenin katılması bekleniyor. İzmir’de toplam 31 ilçede oy kullanımı yapacak olan seçmenler için toplamda 10 bin 200 sandık kurulacağı söylendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinde yaşayan seçmen neler için oy kullanacak?

Büyükşehir Belediyesine bağlı İzmir kentinde yaşayan seçmen 31 Mart seçimlerinde “ büyükşehir belediye başkanı” , “belediye başkanı”, “belediye meclis üyesi” ve “muhtar” seçimi için oy kullanacak. İzmir Büyükşehir belediye başkanlığı için gerçekleştirilecek olan seçimlerde oy pusulası beyaz olup, genel meclis üyelikleri için turuncu, belediye başkanlığı için mavi, belediye meclis üyeliği için sarı olacak. Seçmenin oy kullanımı tek zarf içerisine konularak oy işlemi bitirilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.