PİYASALAR

  • BIST 1009079.970%
  • ALTIN2324.0680.75%
  • DOLAR32.3630.1%
  • EURO34.936-0.4%
  • STERLİN40.919-0.37%
  1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 31 Mart İstanbul Oy Kullanma Hakkında
31 Mart İstanbul Oy Kullanma Hakkında

31 Mart İstanbul Oy Kullanma Hakkında

İstanbul seçmeni oy kullanımını kanunda istisna sayılan durumlar dışında, kayıtlı olduğu seçmen listesinde yer alan adreste oy kullanımı gerçekleştirecektir. Seçmen seçim türü için birden fazla oy kullanamazken, hangi seçim çevresinin seçmeni ise yalnızca orada oy kullanımı gerçekleştirebilmektedir. Seçmen sayıları 10 milyon 560 bin 963 kişi ile Türkiye’nin birinci sırasında yer alıyor.

A+A-

Türkiye’nin en kalabalık ili olan İstanbul, seçim sonuçlarının değerlendirilmesinde oldukça önemli bir faktör olacak. AK Parti ve MHP önderliğinde ortak aday olarak gösterilen TBMM Başkanı Binali Yıldırım’la CHP ve İYİ Parti adayı Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında kıyasıya rekabet devam ediyor. HDP ise bu seçimde İstanbul için kritik karar oynamayı düşünüyor. İstanbul’da aday göstermeyen HDP, tarafını CHP’den yana kullandığını belirterek oy oranlarında artış olacağını dile getirdi. Ancak diğer bir yanda AK Parti ve MHP adayı Binali Yıldırım oldukça büyük seçmen kitlesi ile emin adımlarla seçime ilerlemeye devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan çalışmalarda Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oluşturduğu Cumhur ittifakı adayı Binali Yıldırım, Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Partinin oluşturduğu Millet İttifakının adayı Ekrem İmamoğlu olarak açıklandı. Yüksek Seçim Kurulu’nun belirttiği seçim takvimine sayılı günler kaldı. Türkiye’de toplam 57 milyon vatandaşımız 31 Mart’ta yapılacak olan seçimlerde sandığa gidecek. İstanbul halkının yapacak olduğu oy kullanma işlemi ile 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yönetici seçimleri belli olacak. İstanbul halkının 31 Mart yerel seçimlerinde gideceği sandıklar ve oy kullanımı hakkında merak edilenleri açıkladı.

İstanbul’da Saat Kaçta Oy Kullanılacak?

Türkiye’de 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere sayılı günler kala şehir şehir oy kullanımları açıklandı. Peki ya İstanbul halkı sandık başına kaçta gidecek? Yüksek Seçim Kurulu’nun yapmış olduğu açıklama ile İstanbul’da ki vatandaşlarımız saat 08:00 itibari ile başlayacak olan oy kullanım işlemlerini saat 17:00’a kadar gerçekleştirebilecektir. Vatandaşların oy kullanım yerlerine belirtilen saatler arasında gitmesi ve oylarını kullanması gerekmektedir. Belirtilen saat aralıkları dışında İstanbul’da oy kullanımı yapılamaz.

Hangi Partiler Katılacak?

31 Mart’ta yapılacak olan Yerel Seçimlere Katılan partiler belli oldu. Büyükşehirlerde ve ilçelerde Belediye Başkan adaylarını açıklayan partiler; AK Parti, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokrat Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, İyi Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi ve Bağımsız Aday olarak faaliyet göstermekte.

31 Mart Yerel Seçimlerinde İstanbul Adayları Kimler?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan çalışmalarda Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oluşturduğu ittifak ile Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti oluşturduğu ittifak İstanbul’da seçime katılacak olan partilerin Belediye Başkan Adayları belirlendi. Partilerin vermiş olduğu kararlar sonucunda İstanbul’da aday gösterilenler;

Ak Parti – Binali Yıldırım

CHP – Ekrem İmamoğlu

Saadet Partisi – Necdet Gökçınar

Vatan Partisi – İlker Yücel

DSP – Muammer Aydın

BTP – Selim Kotil

TKP – Zehra Güner

Bağımsız Aday – Özge Akman

Bağımsız Aday – Aysel Tekerek

Binali Yıldırım Kimdir?

Türkiye’nin yakında tanıdığı Binali Yıldırım 31 Mart seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak tekrardan faaliyette. Sayın Yıldırım 20 Aralık 1955 yılında Erzincan’da dünyaya geldi. Öğrenimini İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri olarak tamamlamasının ardından aynı bölümde yüksek lisans yaptı. Çeşitli kademelerde yönetici olarak çalışan Yıldırım, İsveç’te yer alan Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne ait üniversitede eğitim aldı. Almış olduğu eğitim sırasında İskandinavya ülkeleri ve Avrupa’nın farklı limanlarında çalışmalarını sürdürdü. İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsleri İşletme Genel Müdürlüğü görevi üstlendi. İstanbul- Yalova-Bandırma vapur hatlarını faaliyete geçirdi. Beraberinde 29 iskele, 22 deniz otobüsü ve 4 feribot ile İDO’yu dünyanın en büyük şirketleri listesine sokmayı başardı. Yaptığı bu çalışmalar ile uluslararası alanda Skal Kulübü tarafından kalite ödülü taktim edildi. Binali Yıldırım 58,59 ve 60. Hükümet dönemlerinde Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve TMBB 22. Dönem AK Parti İstanbul ve 23. Dönem AK Parti Erzincan milletvekilliği görevinde bulunmuştur. Ayrıca Yıldırım göreve 4. Kez getirilen ilk bakan olma ünvanı ile 61 ve 71. Hükümet döneminde Ulaştırma Bakını oldu. 24 Mayıs 2016 tarihinde 65. Hükümeti kurarak başbakan oldu. Binali Yıldırım’ın yapmış odluğu sayısız proje arasında aktif havalimanı sayısının 26’dan 55’e çıkartılması, YHT Projeleri, Marmaray Projesi, Avrasya Tüneli, 3. Boğaz Köprüsü, Dünyanın en uzun asma köprüleri arasında yer alan İzmit Körfez Köprüsü, 3. Havalimanı olarak biliniyor.

Ekrem İmamoğlu Kimdir?

Trabzon doğumlu Ekrem İmamoğlu 1970 yılında dünyaya geldi. Lise eğitimini Trabzon'da tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi İşletme bölümünde öğrenimine devam etti. İnsan Kaynakları ve Yönetimi dalında yüksek lisans yapan İmamoğlu 1992 yılında inşaat işleri yapan aile şirketinde işe başladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen İmamoğlu, amatör spor ile olan ilgisi beraberinde Trabzon Futbol Kulübü, Trabzon Basketbol Kulübü ve Beylikdüzü Spor Kulübü'nde yöneticilik yaptı. CHP'den aday gösterilen Ekrem İmamoğlu 2009 yılında Beylikdüzü İlçe Başkanlığına atandı. 30 Mart 2014 seçimlerinde Beylikdüzü Belediye Başkanlığına atanan İmamoğlu, 18 Aralık yerel seçimlerinde CHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterildi. 31 Mart yerel seçimlerinde tekrardan aday gösterilen İmamoğlu adaylığını koydu.

İstanbul’da Seçmen Nerede Oy Kullanacak?

İstanbul seçmeni oy kullanımını kanunda istisna sayılan durumlar dışında, kayıtlı olduğu seçmen listesinde yer alan adreste oy kullanımı gerçekleştirecektir. Seçmen seçim türü için birden fazla oy kullanamazken, hangi seçim çevresinin seçmeni ise yalnızca orada oy kullanımı gerçekleştirebilmektedir. Seçmen sayıları 10 milyon 560 bin 963 kişi ile Türkiye’nin birinci sırasında yer alıyor.

En Fazla Seçmen Küçükçekmece İlçesinde

İstanbul’da 39 ilçe arasında en fazla seçmen Küçükçekmece ilçesin de yer alıyor. Toplamda 10 milyon 560 bin 963 vatandaşın oy kullanacağı İstanbul’da, Küçükçekmece ilçesinde toplam seçmen 500 binin üzerinde olduğu açıklandı. Ayrıca Küçükçekmece ilçesinde seçmenler için kurulacak sandık sayısı da bir önce ki seçime göre artış gösteriyor.

İstanbul’da Kaç Kişi Oy Kullanacak?

Yüksek Seçim Kurulu’nun yapmış olduğu sonuçlar neticesinde 31 Mart’ta İstanbul’da yapılacak olan Yerel Seçim oylamalarına toplamda 10 milyon 560 bin 963 seçmenin katılması bekleniyor. İstanbul’da toplam 39 ilçede oy kullanımı yapacak olan seçmenler arasında en büyük destek Küçükçekmece’den.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinde yaşayan seçmen neler için oy kullanacak?

Büyükşehir Belediyesine bağlı İstanbul kentinde yaşayan seçmen 31 Mart seçimlerinde “ büyükşehir belediye başkanı” , “belediye başkanı”, “belediye meclis üyesi” ve “muhtar” seçimi için oy kullanacak. İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığı için gerçekleştirilecek olan seçimlerde oy pusulası beyaz olup, genel meclis üyelikleri için turuncu, belediye başkanlığı için mavi, belediye meclis üyeliği için sarı olacak. Seçmenin oy kullanımı tek zarf içerisine konularak oy işlemi bitirilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.