PİYASALAR

  • BIST 1009722.090.8%
  • ALTIN2428.571-0.03%
  • DOLAR32.52-0.1%
  • EURO34.8-0.22%
  • STERLİN40.476-0.17%
  1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 31 Mart Ankara Oy Kullanma Hakkında
31 Mart Ankara Oy Kullanma Hakkında

31 Mart Ankara Oy Kullanma Hakkında

nkara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan çalışmalarda Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oluşturduğu ittifak ile Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti oluşturduğu ittifak Ankara’da seçime katılacak olan partilerin Belediye Başkan Adayları belirlendi. Geçen seçimlerde kıyasıya rekabet olan iki parti adayı bu seçimde merakla bekleniyor.

A+A-

Ankara Oy Kullanımı – 31 Mart 2019

31 Mart yerel seçimlerine Ankara’da Ak Parti ve MHP birlikteliği yaşanırken, CHP ile İYİ Parti birlikteliği devam ediyor. 2014’de gerçekleştirilen seçimlerde AK Parti’nin adayı Melih Gökçek kıyasıya süren seçim sonrası yeniden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Gökçek daha sonra aldığı karar doğrultusunda Belediye Başkanlığından ayrılarak yerine Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna getirildi. 31 Mart seçimleri için Melih Gökçek’in adı kısa da olsa MHP ile anılsa da MHP, AK Parti ile olan ittifakını birleştirerek Mehmet Özhaseki’yi aday gösterdi. Özhaseki’ye rakip olarak gösterilen Mansur Yavaş ise daha önce ki seçimlerde kaybetmişti. Özhaseki daha önce ki yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapmışken, Yavaş Beypazarı Belediye Başkanlığında bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan çalışmalarda Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oluşturduğu Cumhur ittifakı adayı Mehmet Özhaseki, Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti ve HDP’nin oluşturduğu Millet İttifakının adayı Mansur Yavaş olarak açıklandı. Yüksek Seçim Kurulu’nun belirttiği seçim takvimine sayılı günler kaldı. Türkiye’de toplam 57 milyon vatandaşımız 31 Mart’ta yapılacak olan seçimlerde sandığa gidecek. Ankara halkının yapacak olduğu oy kullanma işlemi ile 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yönetici seçimleri belli olacak. Ankara halkının 31 Mart yerel seçimlerinde gideceği sandıklar ve oy kullanımı hakkında merak edilenleri açıkladı.

Ankara’da Saat Kaçta Oy Kullanılacak?

Türkiye’de 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere sayılı günler kala şehir şehir oy kullanımları açıklandı. Peki ya Ankara halkı sandık başına kaçta gidecek? Yüksek Seçim Kurulu’nun yapmış olduğu açıklama ile Ankara’da ki vatandaşlarımız saat 08:00 itibari ile başlayacak olan oy kullanım işlemlerini saat 17:00’a kadar gerçekleştirebilecektir. Vatandaşların oy kullanım yerlerine belirtilen saatler arasında gitmesi ve oylarını kullanması gerekmektedir. Belirtilen saat aralıkları dışında Ankara’da oy kullanımı yapılamaz.

Hangi Partiler Katılacak?

31 Mart’ta yapılacak olan Yerel Seçimlere Katılan partiler belli oldu. Büyükşehirlerde ve ilçelerde Belediye Başkan adaylarını açıklayan partiler; AK Parti, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokrat Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, İyi Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi ve Bağımsız Aday olarak faaliyet göstermekte.

31 Mart Yerel Seçimlerinde Ankara Adayları Kimler?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan çalışmalarda Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oluşturduğu ittifak ile Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti oluşturduğu ittifak Ankara’da seçime katılacak olan partilerin Belediye Başkan Adayları belirlendi. Partilerin vermiş olduğu kararlar sonucunda Ankara’da aday gösterilenler;

AKP – Mehmet Özhaseki

CHP – Mansur Yavaş

Vatan Partisi – Tülin Oygür

TKP – Fatma Korur

Mehmet Özhaseki Kimdir?

Ak Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilen Mehmet Özhaseki 1957 Kayseri doğumludur. Hacettepe Üniversitesi Elektrik Elktronik Mühendisliği kazan Özhaseki dönemin siyasi çatışmalarından dolayı eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldı. Aynı sene içerisinde İstanbul Hukuk Fakültesini kazanmasının ardından avukat olarak hayata atındı. Ancak avukatlık mesleğini yapmayan Özhaseki tekstil faaliyetleri gerçekleştirmekte olan aile şirketinin başına geçti. Bir çok sosyal derneğin kuruluşunda öncülük etmiş olan Özhaseki siyasetle olan tanışmasının ardından 1994 yılında Melikgazi Belediye Başkanı oldu. 1998 yılında yapılan seçim ile Büyükşehir Belediye Başkanlığına atandı. 1999 yılında yeniden seçimlerde yer alarak Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 2004 yerel seçimlerinde rekor oy ile 3. Kez Büyükşehir Belediye Başkanı olan Özhaseki kendi geliştirdiği tekniklerle ülkenin bir çok farklı belediye başkanlarına örnek oldu. Yapmış olduğu ilerleyici ve gelişmeci hizmet anlayışları doğrultusunda 4. Ve 5. Kez Belediye Başkanı olan Özhaseki tarihte bir ilke imza atarak başarısını bir kez daha kanıtladı. Tarihe verdiği büyük önem ile bilinen Özhaseki restore çalışmaları ile Türkiye’ye büyük ölçüde miras kazanılmasında öncülük etti. 2015 yılında istifa eden Özhaseki 1 Kasımda AK Parti Kayseri Milletvekili olarak görevine devam etti.

Mansur Yavaş Kimdir?

CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterdiği Mansur Yavaş 1955 Beypazarı doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk mezunu olan Yavaş, 13 sene boyunca avukatlık mesleğini devam ettirdi. Siyasetle tanışmasının ardından 1989-94 yılları arasında Belediye Meclis üyeliği yaptı. 1994 yılında MHP’nin adayı olarak Beypazarı Belediye Başkanlığı seçimlerine katıldı. Seçimlerde başarısız olan Yavaş, 1999 yılında yeniden aday olarak Beypazarı Belediye Başkanlığına artandı. MHP adayı olarak seçimi kazanan Yavaş 2001 yılında yapmış olduğu restorasyon çalışmaları ile ödüle layık görüldü. 2004 yılında yılın belediye başkanı ünvanını aldı.(TÜSİAV) Çalışmalarına MHP ile devam eden Yavaş 2004 yılında yeniden başkanlık koltuğuna oturdu. 2009 yılında ise MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Seçim sonuçları başarısız olan Mansur Yavaş MHP’nin yeniden aday yapmamasından dolayı CHP’ye geçiş yaptı. 2014 yılında CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Seçimi bir kez daha başarısızlıkla sonuçlanan Yavaş CHP’den istifa ettiğini açıkladı. 18 Aralık tarihinde ise yeniden CHP’den aday gösterildi.

Ankara’da Seçmen Nerede Oy Kullanacak?

Ankara seçmeni oy kullanımını kanunda istisna sayılan durumlar dışında, kayıtlı olduğu seçmen listesinde yer alan adreste oy kullanımı gerçekleştirecektir. Seçmen seçim türü için birden fazla oy kullanamazken, hangi seçim çevresinin seçmeni ise yalnızca orada oy kullanımı gerçekleştirebilmektedir. Seçmen sayıları Akyurt 18 bin 989, Altındağ 249 bin 10, Ayaş 11 bin 439, Bala 22 bin 183, Beypazarı 35 bin 475, Çamlıdere 5 bin 835, Çankaya 683 bin 71, Çubuk 57 bin 139, Elmadağ 30 bin 873, Etimesgut 327 bin 211, Evren 2 bin 414i Gölbaşı 77 bin 96, Güdül 7 bin 241, Haymana 26 bin 628, Kalecik 10 bin 481, Kazan 30 bin 669, Keçiören 609 bin 900, Kızılcahamam 22 bin 98, Mamak 402 bin 276, Nallıhan 23 bin 534, Polatlı 81 bin 723, Pursaklar 81 bin 985, Sincan 327 bin 66, Şerefikoçhisar 24 bin 870, Yenimahalle 435 bin 579 kişi olarak açıklandı.

En Fazla Seçmen Çankaya İlçesinde

Ankara’da 25 ilçe arasında en fazla seçmen Çankaya ilçesin de yer alıyor. Toplamda 3 milyonun üzerinde vatandaşın oy kullanacağı Ankara’da, Çankaya ilçesinde toplam seçmen 683 bin 71 olduğu açıklandı. Ayrıca Çankaya ilçesinde seçmenler için kurulacak sandık sayısı 2206 olarak biliniyor.

Ankara’da Kaç Kişi Oy Kullanacak?

Yüksek Seçim Kurulu’nun yapmış olduğu sonuçlar neticesinde 31 Mart’ta Ankara’da yapılacak olan Yerel Seçim oylamalarına toplamda 3 milyon 607 bin 785seçmenin katılması bekleniyor. Ankara’da toplam 25 ilçede oy kullanımı yapacak olan seçmenler için toplamda 12 bin 234 sandık kurulacağı söylendi.

Ankara Büyükşehir Belediyesinde yaşayan seçmen neler için oy kullanacak?

Büyükşehir Belediyesine bağlı Ankara kentinde yaşayan seçmen 31 Mart seçimlerinde “ büyükşehir belediye başkanı” , “belediye başkanı”, “belediye meclis üyesi” ve “muhtar” seçimi için oy kullanacak. Ankara Büyükşehir belediye başkanlığı için gerçekleştirilecek olan seçimlerde oy pusulası beyaz olup, genel meclis üyelikleri için turuncu, belediye başkanlığı için mavi, belediye meclis üyeliği için sarı olacak. Seçmenin oy kullanımı tek zarf içerisine konularak oy işlemi bitirilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.