PİYASALAR

  • BIST 1009722.090.8%
  • ALTIN2428.571-0.03%
  • DOLAR32.52-0.1%
  • EURO34.8-0.22%
  • STERLİN40.476-0.17%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 1 yıl 2 ay önce evlenen kadın işçi, işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir mi?
1 yıl 2 ay önce evlenen kadın işçi, işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir mi?

1 yıl 2 ay önce evlenen kadın işçi, işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir mi?

Bazı durumlarda, kendi isteği ile işten ayrılan çalışanlar kıdem tazminatı alabiliyor. Bunların başında da evlenme geliyor. Ancak evlenme halinde kıdem tazminatı almanın da kriterleri var. Örneğin, 1 yıl 2 ay önce evlenen bir kadın çalışan kıdem tazminatı alabilir mi?

A+A-

1 yıl 2 ay önce evlenen kadın işçi, işten ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz.

Çünkü İş Kanununun 14’ncü maddesinde kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı belirtilmektedir.

10 AY ÖNCE EVLENEN KADIN İŞÇİ İŞTEN AYILMAK ZORUNDAYSA, KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

10 ay önce evlenen kadın işçi işten ayrılmak zorundaysa, kıdem tazminatı alabilir.

İş Kanununun 14’ncü maddesinde kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı belirtilmektedir.

DÜĞÜN MÜ NİKAH TARİHİ Mİ BAZ ALINIR?

Bir yıllık sürenin başlangıç tarihi resmi nikâhın yapıldığı gün olarak kabul ediliyor. Evlenme nedeniyle kadının işten ayrılması durumunda işveren hak edilmiş kıdem tazminatını ödemekle yükümlü. Ancak ödenen tazminat yalnız kıdem tazminatı olacak, işverenin evlilik nedeniyle ayrılma halinde ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü yok.

Diğer yandan, kadın işçinin de ihbar süresini çalışma yükümlülüğü yok. Yani kadın işçi, evlendikten sonraki bir yıl içinde, istediği zaman ayrılmak ayrılmak için başvurusunu yapar. Yaptığı andan itibaren ya da başvuruda belirttiği tarihte de işten ayrılabilir.

KIDEM TAZMİNATI ALMAK İÇİN NELER GEREKİYOR?

Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen kadın işçinin, işverene dilekçe ve ekinde evlenme cüzdan fotokopisini içerecek şekilde başvurması ve kıdem tazminatını talep etmesi yeterli ve gerekli.

Kıdem tazminatının ödenmesi için iş sözleşmesinin son bulduğu tarihte, kıdem tazminatının ödenmesi şartlarından biri olan çalışılmış sürelerin toplam 1 yılı geçmiş olması gerekir. Aksi halde kıdem tazminatı ödenmez.

Eğer, kadının evlenme nedeniyle hizmet akdini feshetmesi, işverenle arasında anlaşmazlıklara sebep olacaksa, işçinin hizmet akdini evlenme nedeniyle feshettiğini noter aracılığıyla işverene bildirmesi daha iyi olacaktır.

Kaynak : SGK Rehberi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.